Kökény Attila: „A 90-es évek éjszakai vendéglátózása nagyon kemény időszak volt”

Azt mondja, volt, hogy intéztek neki fellépőhelyet, de másnap felrobbantották. Mert akkor éppen ilyen lövöldözős időszak volt.

„Az éjszaka húzott magával. Valószínűleg azt a pénzt, amit megkerestem, végül szanatóriumra költöttem volna, ha nem váltam volna hívő emberré. Büntetlenül nem lehet ennyit inni. Két éve, mióta leálltam az itallal és sportolok, a laborértékeim olyanok, mint egy 20 évesnek” – fogalmazott a 48 éves énekes Kökény Attila a Heteknek adott interjújában.

Kitért arra is, hogy zongoristának készült, de klasszikus zenei tanulmányait az utolsó évfolyamon abba kellett hagynia, mivel szülei balesete miatt 16 éves korától ő lett a családfenntartó. A fiatal zenész a 90-es évek elejétől vendéglátózott, s a fővárosi szórakozóhelyek egyik ismert zongoristája lett.

„A pesti éjszakának volt egy olyan időszaka, amit nem kívánok senkinek – a 90-es évek éjszakai vendéglátózása nagyon kemény időszak volt, egy lövöldözős maffiaközeg. Volt, hogy elintéztek nekem egy helyet, hogy ott kezdhetek, de másnap felrobbantották. Gondoltam, még jó, hogy nem vittem oda a zongorámat, mert most az se lenne. Hihetetlen. Pont azok az emberek, akik most mind kaptárban vannak, azok voltak a törzsvendégeim” – emlékezett vissza.

Hozzátette: számára a 2010-es Megasztár hozta el a felüdülést mindenféle értelemben. „Anyagilag is, családban is, nyugalomban is, az egy óriási dolog volt, akkor tényleg egy álom vált valóra: megszűnt az éjszakázás, elkezdődött egy normális élet” – fogalmazott az énekes.

TV2

Kökény Attila a Megasztár óta a TV2 zenei műsorainak állandó résztvevője. Egyik emlékezetes szerepe volt a 2014-es Sztárban Sztárban az eurovíziós győztes Conchita Wurst alakítása, melyről vegyes emlékeket őriz.

„Gyakorlatilag én voltam az egyetlen, aki el tudta énekelni a dalát, így ezt azon nyomban rám tolták. Amikor nőnek öltöztettek, iszonyatos körmöket kaptam, meg szempillát, kontaktlencsét, magas sarkú cipőt, nem is tudom elmondani, hogy nekem ott hogyan sikerült végigénekelnem azt a két és fél percet. Ez valami borzasztó, férfiként nőnek öltözni” – idézte fel.

Kökény Attila roma zenész családból származik, egyedül édesapja nem volt hivatásos zenész, így a pályája meglehetősen determinált volt. Akárcsak az ivászatok: szerinte a vendéglátózás és az alkohol elválaszthatatlanok egymástól, meg különben is: családjának férfitagjai egytől egyig nagyivók voltak. „Ünnepek idején összegyűlt nálunk 20-30 ember, és ilyenkor elfogyott 30-40 üveg tömény ital” – mesélte.

Ugyanakkor hálás szívvel emlékezett vissza a szüleire. „Nagyon jó családban nőttem fel, anya, apa mellett, akik nem váltak el, összetartó nagy család volt a mienk, sok testvérrel, unokatestvérrel. Apám nekem nagy példa volt, mi az ő mintáját vittük tovább. Nagyon olyan ember volt, aki minden értelemben gondoskodott a családja biztonságáról. Tisztességre tanított minket, én is ezt adom át” – fejtette ki a háromgyermekes zenész, aki egy pár napos párizsi úttal ünnepeli feleségével a sokadik házassági évfordulójukat.

„Nélküle lehet, hogy nem lennék sehol. 25 éve támogat abban, hogy sikeres legyek, és rendezett családi hátteret biztosít hozzá” – mondta feleségéről Kökény Attila. Az énekes bevallása szerint a covid idején, Aranka hatására vált hívő emberré, és sikerült úgy leállnia „a 30 éve tartó piálással”, hogy mindenfajta sóvárgás is eltűnt belőle az alkohol után.

„Rendezvényeket ma simán végig beszélgetek egyetlen pohár pezsgővel a kezemben, miközben körülöttem mindenki vedel. Régebben ez elképzelhetetlen volt. De nemcsak ez: nekem olyan haragok voltak a szívemben, amit el se tudok mondani, és mindettől meg tudtam szabadulni, át tudtam ölelni az embereket. Még anyámat is, akivel pedig akkor már 15 éve nem beszéltem” – mesélte el a Heteknek Kökény Attila.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!