A 19. század gyógyszerkutatásai gyakorta értek véget érdekes eredményekkel, és az orvostudomány is kicsit másképp állt hozzá akkor még a dolgokhoz. A kínzó köhögést heroinnal gyógyították, legálisan lehetett amfetaminokat szedni, ha valaki kicsit fel akart pörögni, és ott volt a jéghideg, valódi kokaint tartalmazó Coca-Cola is. Azonban nem John Stith Pemberton volt az első, aki kokaintartalmú italt gyártott, az ötletet egy másik italból merítette, a Vin Marianiból.
Az is igaz, hogy akkoriban a drogok hatását, hatásmechanizmusát nem értették széles körben. A kokalevélben rejlő lehetőségek bűvölete sok embert elért, köztük Angelo Marianit, a francia vegyészt is. Nem variálta túl a dolgot, Bordeaux-i borban áztatta a kokaleveleket, az új nedűt pedig mindenre is jó csodaszerként árulta. Amely tényleg hatásos volt, például segítette az emésztést és növelte az energiaszintet is. Nem csoda tehát, hogy a Vin Mariani hamar népszerű ital lett.
És a kor hírességei is ezt itták, Thomas Edison ezzel tartotta magát ébren, amikor az új találmányain dolgozott, Ulysses S. Grant az emlékiratai megírásakor fogyasztotta, de Jules Verne, Henrik Ibsen és Robert Louis Stevenson is rendszeres fogyasztói voltak a kokainos nedűnek. Még XIII. Leó pápának is bejött a cucc, nemcsak támogatta az árusítást, de érdeméremmel is kitüntette Marianit a találmányáért.
Aztán jött a többi kokaintartalmú ital, például a fent már említett John Stith Pemberton francia kokabora, amely csak a Georgiában bevezetett alkoholellenes törvények hatására lett alkoholmentes, és így született meg a Coca-Cola.
A pörgést azonban nagy zuhanás követte. Az emberek drogokhoz fűződő viszonya megváltozott, köszönhetően a prohibíciós mozgalom előretörésének. Egyre szkeptikusabbá váltak a vásárlók, és ez negatívan érintette Mariani pénzügyi helyzetét is. Végül a Vin Mariani márkanév megkopott és irrelevánssá vált. 2017-ben újra bevezették, a Coca-Cola mintáját követve kokain nélkül. Pedig, például Bolíviában a szakácsok a mai napig használják a kokalevelet, sőt kokabort is lehet kapni, annyira a helyi kultúra szerves része maradt.
Forrás: thetakeout.com.