Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ki sütött ma PI-tét vagy PI-zzát?

Nem csak Oscar-díjas élete, nemzetközi napja is van a pi (π) számnak. És mikor máskor lenne, mint 03. 14-én, ami ráadásul Einstein szülinapja is egyben.
Hirdetés
Hirdetés

A világon sok helyen megemlékeznek ma a matematika egyik legismertebb számáról a piről.

1999 óta sok minden változott a magyar demokráciában, a Nyugat.hu maradt. Támogass, hogy ez továbbra is így lehessen!
Támogatom

A pi-t már az ókori matematikusok is felfedezték, de csak a 18. században sikerült bizonyítani, hogy irracionális szám. Ez azt jelenti, hogy nem lehet pontosan kifejezni tizedes törttel: ha megpróbáljuk kiszámítani számjegyek végtelen sorát kapjuk, és ezek a számok véletlenszerűek, nem megjósolhatók.

A nevezetes számhoz kötődő ünnepet Larry Shaw fizikus találta ki. Azóta rendeznek ezen a napon sütizéseket, pitézéseket. De nem csak sütit, hanem különleges pizzát is sütnek ezen a jeles napon.

Pí-nap

Aki nem evés-ivással szeretne ünnepelni, annak különböző fejtörő feladványokat javaslunk, Einstein nyomán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés