Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mégis van élet a Földön túl?

Nyomokat találtak a Marson.
Hirdetés
Hirdetés

A NASA tudósai arról számoltak be, hogy az amerikai űrkutatási hivatal Curiosity marsjárója Szerves vegyületek gazdag lelőhelyét és szezonális légköri metán változást észlelt- írja az MTI.

A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy bár a földi metán 95 százaléka biológiai tevékenységből származik, ennek ellenére túl korai lenne megállapítani, hogy a marsi metán is az élethez kötődik. Ezt azzal támasztották alá, hogy bár a szerves molekulák az élet alkotórészei, de az élettel össze nem függő kémiai reakciók eredményei is lehetnek.

"A szerves anyagnak három lehetséges forrása lehet. Az első maga az élet, amelyről nem tudunk. A második a meteoritok a harmadik a geológiai folyamatok, a kőzetek formálódásának folyamata"-mondta Jennifer Eigenbrode, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának asztrobiológusa.

Christopher Webster, a NASA légköri kutatásainak tudományos munkatársa szerint, viszont lehetséges, hogy a létező mikrobák járulnak hozzá a marsi légközi metánhoz. Elmondása szerint eléggé meglepte őt és munkatársait is, hogy ilyen mennyiségben találtak szerves vegyületeket a Marson, főként a rideg körülmények, és a bolygó felszínét bombázó napsugárzás miatt.

"A felfedezések a Mars egy korábbi korára utalhatnak, amikor jelen volt a víz, és primitív életformák létezése is lehetséges volt” - tette hozzá Webster.

A szakemberek a jelenlegi felfedezésükről a Science című folyóiratban számoltak be. Végül azzal zárták a tanulmányt, hogy remélik, hogy találnak jobban megőrződött szerves vegyületeket a Curiosity vagy más roverek révén, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenőrizzék az élet kémiai lenyomatait.

Hirdetés

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés