Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Közel 13 km hosszú őskori festményt fedeztek fel Amazóniában

Rengeteg, már kihalt élőlény is felfedezhető az alkotáson.
-----

Több tízezer barlangfestményből áll a most felfedezett, 12 500 évvel ezelőtt készült terület. A közel 13 km hosszú festménycsoportot az Amazonas esőerdőben fedezték fel.

Az ábrázolások között szarvasok, tapírok, aligátorok, denevérek, majmok, teknősök, kígyók és sertések rajzai, valamint a jégkorszak megafaunája is látható. Megjelennek még mastodonok, tevefélék és óriási lajhárok, amelyek a kihalt őshonos állatokat képviselik.

gipri.net

„Ezek valóban hihetetlen képek, amelyeket a legkorábbi emberek készítettek Nyugat-Amazóniában. Ma hihetetlen számunkra elképzelni, hogy ezek az emberek olyan óriási növényevők között éltek és vadásztak, amelyek némelyike ​​akkora volt, mint egy kis autó” – mondta Dr. Mark Robinson, az Exeteri Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja.

Az „ősi Sixtus-kápolnájának” nevezett helyszínt tavaly fedezték fel, de eddig titokban tartották. A felvételeket eleinte a Channel 4 egyik sorozatához forgatták, amelyet decemberben vetítenek majd – itt részletesebben is megismerkedhetünk a felfedezéssel.

gipri.net

A helyszínt egy brit és kolumbiai kutatókból álló nemzetközi csapat fedezte fel. José Iriarte, az Exeter Egyetem régészprofesszora, az Amazon és a Kolumbia előtti történelem szakértője így kommentálta a felfedezést: „Amikor ott vagy, az érzelmeid túláradnak... Több tízezer festményről beszélünk. Nemzedékekre lesz szükség, hogy rögzítsék őket... Bármerre fordulsz, egy újabb falat találsz tele festményekkel.”

Iriarte azt is elmondta, hogy ez az ősi művészet látványos bizonyítékul szolgál arra, hogy az emberek hogyan rekonstruálták a földet, hogyan éltek, vadásztak, gazdálkodtak és halásztak. „Valószínűleg a művészet a kultúra erőteljes része volt, és a társadalmi kapcsolatok fenntartásának szerepét is betöltötte.”

gipri.net
gipri.net
gipri.net
gipri.net
gipri.net
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra