Egyre több parazita fenyegeti kiskedvenceinket -az éghajlatváltozás lehet az oka

A magyar állatorvosok is érzik a növekvő esetszámot.

Nyugodt időszak szokott lenni a tél és az ősz a gazdik számára. A hidegben ugyanis kevesebb az élősködő, ami megtámadhatná kedvenceinket. Sajnos ennek úgy néz ki, vége.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

„A több mint 30 országra kiterjedő Protect Our Future Too kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek az éghajlatváltozás következtében jelentkeznek” írja az MS Animal Health.

Ennek keretein belül készült az a kutatás, melynek eredményei azt mutatják, hogy az európai állatorvosok szerint 78%-ban növekedett a vérszívó ízeltlábúak száma. Az orvosok 74%-a úgy gondolja, hogy ez a növekedés már a hidegebb hónapokban (szeptembertől márciusig) is megfigyelhető. Kis barátaink tehát egész évben veszélyben vannak.

Nőtt továbbá a külső élősködőkhöz köthető egyéb megbetegedések száma is az orvosok kétharmada szerint. A hazai állatorvosok szerint 98%-kal emelkedett a kutyák kullancsok által terjesztett betegsége, a babéziózis.

További probléma, hogy most már új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem találkozhattunk velük. Mind az állatorvosok, mind a gazdik jelentős százalékarányban (75% és 69%) érzik úgy, hogy az állatok tulajdonosai nem elég tájékozottak az éghajlatváltozás efféle negatív hatásairól.

Szerencsére a magyar gazdiknak csak 13%-a az, aki csupán a nyári hónapokban gondoskodik kedvence védelméről. Az MSD Animal Health hangsúlyozza, hogy a megfelelő kezelések kiválasztásához mindenképpen forduljunk állatorvoshoz az internet helyett.

A Protect Our Future Too kezdeményezés elérhetővé tett egy útmutatót is, melyen keresztül további részletekről tájékozódhatunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!