József Attila verssel szállt be Molnár Piroska a Pride gyűlölet-ellenes kampányába

Arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Petíciójukban arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

A kampány reklámfilmjét a Cannes-ban is díjazott animációs filmrendező, Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma 2023. May 28. 09:11 Tóth Luca készítette. A kisfilmben roma, zsidó, LMBTQ és háború elől menekülő karaktereket láthatunk, akik József Attila Tedd a kezed című versét olvassák. A vers a filmben Molnár Piroska hangján szólal meg, aki számos alkalommal állt ki az emberi jogok védelme mellett.

A kampányban a jogvédők az alábbi kéréseket fogalmazták meg a köztársasági elnök felé:

 • Ne részesítsen elnöki kegyelemben szélsőjobboldali terrorszervezetek tagjait, akik erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el sérülékeny kisebbségek csoportjaival szemben.
 • Ne írjon alá a jövőben olyan törvényeket, amelyek alkalmasak lehetnek sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre.
 • Az év minden egyes napján végezze jelentős felelőssége teljes tudatában a munkáját: az ilyen törvényeket küldje vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.
 • Szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében: legyen egy józan hang ebben az egyre erőszakosabb világban: álljon ki a hatalomnélküliek, a gyengék, az elesettek, a kiszolgáltatottak mellett.
 • Az emberi jogi kampány indulását a Budapest Pride Felvonuláson jelentették be. A szervezet elnöke, Radványi Viki így fogalmazott beszédében:

  Mi hiszünk abban, hogy a társadalmi változásokat nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elkötelezett állampolgár évtizedeken keresztül folytatott, kitartó munkája. Ezért fontos nekünk, hogy szövetségeket építsünk ki olyan sérülékeny kisebbségekkel, akiknek szintén húsbavágó történelmi tapasztalata van arról, hogy mi történhet akkor, amikor egy kormány a saját országában élő kisebbségek ellen fordul.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!