Nem csak a férfiak lehetnek úttörők, hanem Barbie is!

A természettudományokban dolgozó nőket ünnepli Barbie a nemzetközi nőnap alkalmából.

Hét, globális jelentőségű női vezető Barbie baba mását mutatta be a Mattel játékóriás a nemzetközi nőnap alkalmából. A szakemberek mind a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területek kiválóságai, így különösen alkalmasak arra, hogy ezekkel a pályákkal gazdagítsák a kislányok jövőképét – írják.

Susan Wojcicki, Anne Wojcicki és Janet Wojcicki
Mattel

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Amerikai adatok szerint ugyanis a természettudományokban dolgozóknak még mindig kevesebb, mint a harmada nő, de más országokban sem jobb a helyzet. A jelenség alapvető oka pedig állításuk szerint az, hogy a fiatal lányokat már az iskolában lebeszélik ezekről a – hagyományosan férfiaknak fenntartott – karrierutakról.

Katya Echazarreta
Mattel

Barbie 1959-es születése óta több mint 200 karriert mutatott meg a kislányoknak, köztük számos olyat, amelyek az adott időpillanatban még nem, vagy nehezen elérhetők voltak számukra. 1965-ben már járt az űrben, négy évvel azelőtt, hogy az ember a holdra lépett; 1973-ban pedig már sebészként dolgozott, amikor nőket még csak elvétve lehetett a műtőben látni; de volt már pilóta, tűzoltó, újságíró, feltaláló és környezetvédelmi aktivista is.

Dr Maggie Aderin-Pocock
Mattel

A Mattel az új Barbie-kollekcióval az alábbi női úttörőket ismeri el, köztük a lenyűgöző Wojcicki testvéreket:

 • Susan Wojcicki (USA): 2014 és 2023 között a YouTube vezérigazgatója
 • Anne Wojcicki (USA): a 23andME biotechnológiai vállalat társalapítója és vezérigazgatója
 • Janet Wojcicki (USA): a gyermekgyógyászat és a járványtan professzora a Kaliforniai Egyetemen
 • Katya Echazarreta (Mexikó): villamosmérnök, a NASA állandó munkatársa
 • Dr Maggie Aderin-Pocock (UK): űrtudós és oktató
 • Prof Dr Antje Boetius (Németország): oceanológus és mikrobiológus
 • Yinuo Li (Kína): az ETU Education társalapítója
 • Mattel
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!