Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Cambridge-i Egyetem botanikusai attól tartanak, hogy az Antarktisz zölddé válik az éghajlatváltozás miatt

Az algák tömeges növekedése olyan szinten színezi a havat, hogy az űrből is látható.
-----

A koronavírusnak, illetve az emberek otthon maradásának pozitív hatásai is vannak. Terjeszkedett az élővilág, csökkent a káros anyag kibocsátás. Azonban továbbra is aggódnunk kell a globális felmelegedés miatt a szakértők szerint, mert nem tudjuk, mit hozhat a változás. A Cambridge-i Egyetem és a Brit Antarktisz Survey kutatói készítettek egy nagyszabású térképet az algákról, amelyek az Antarktisz-félsziget partvidéke mentén, a hó felszínén virágoznak.

Bored panda

A zöld havat műholdas és földi megfigyeléssel is elemezték. Dr. Matt P. Davey, a kutatás vezetője szerint „ez jelentős előrelépés az Antarktiszon élő szárazföldi élet megértésében és abban, hogy ez hogyan változhat az elkövetkező években a klímaváltozás miatt. Az algák kulcsszerepet játszanak a kontinens azon képességében, hogy fotoszintézis útján megkösse a szén-dioxidot a légkörből.”

Bored panda

A tudósok szerint a virágzó algákért részben a madarak és az emlősök felelősek: valószínű az algák növekedését ösztönzi a pingvinkolóniák ürüléke. Az algák 60 százalékát a kolóniától számított 3,1 mérföldön belül, a félsziget nyugati partja mentén fekvő melegebb területeken találták.

Bored panda

„1679 különféle zöld algavirágzást azonosítottunk a hófelületen, amelyek együttesen 1,9 km 2 -es területet fedtek le. Ez évente mintegy 479 tonna szén-dioxid elnyelésére képes” – mondta Davey.

Bored panda

Úgy gondolják, ha felmelegszik az éghajlat, az algák mindenhol elterjednek majd a térségben.

Bored panda

„A miénkhez hasonló kutatások valóban fontosak, mivel növelik megértésünket az ezen fajok közötti összetett összefüggésekről. Minél jobban megértjük, annál jobban meg tudjuk védeni bolygónkat és ezeket a törékeny ökoszisztémákat, amelyek eltűnhetnek vagy örökre megváltozhatnak” – tette hozzá a kutató.

via boredpanda

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra