Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kereskedelmi útvonalak okozhattak gondot a középszintű töri érettségin

Amúgy katonadolog volt! Az esszétémák mindkét szinten jóságosak voltak.
-----

Túl vannak az idei érettségizők a kötelező tárgyakon, a mai töri írásbeli pedig több diáknak (köztük nekem is) okozott óriási megkönnyebbülést.

Középszinten a teszt résznél annyi egyszerűsítés van, hogy lehet használni az atlaszt, amiben mindenféle évszám megtalálható, míg emelten ezt csak az esszéírásnál lehet. A középszintű feladatokat végigpörgetve (amiket itt te is megnézhetsz), szerintem nem volt egyszerű dolga a tanulóknak, a 4-es és a 6-os feladat kifogott volna rajtam. Viszont nagyon jó esszétémákat adtak, a görög hitvilágról könnyen lehet írni, a tatárjárást az atlasz segítségével ügyesen le lehet vezetni, a II. világháború pedig egy olyan téma, amivel utolsó évben rengeteget foglalkoztunk. Többek azon a véleményen vannak, hogy a nagy részét tényleg ki lehetett keresni az atlaszból, de amit nem, az nagyon nehéz volt.

tumblr.com

Az emelt szintű töriben sokkal több szövegértés volt, mint amennyire számítottunk. Érdekes módon csak 2 évszámot kérdeztek (Aranybulla és Nagy Lajos törvényei – elég alap évszámok), fogalommegnevezés pedig csak a környezetvédelemmel kapcsolatban történt. Az esszétémák nagyon jók voltak, az egyetlen furcsaság, hogy az Oktatási Hivatal által közzétett dokumentum szerint 2012-ig történt eseményekig kell tudni a törit, ám az egyik esszét a mai magyar demokráciáról kellett írni. Viszont nyilván, akit érdekel a töri és nekiesett az emeltnek, nem gondolom, hogy nem lenne képben olyan aktuálpolitikai tényezőkkel, mint a választások, a népszavazás és az Országgyűlés működése. Én a komplex esszétől féltem a legjobban, bevallom, most írtam meg életem első (és remélem, egyben utolsó) ilyen jellegű esszéjét. A törökkel való harcok és a nemzetiszocialista-kommunista ideológiák összehasonlítása között lehetett választani. Én az utóbbit választottam és örülök, hogy nem több korszakot átívelő dologról kellett írnom.

Így most kicsit dőljünk hátra, adjunk pár nap pihenőt, aztán sok sikert a választott tárgyakhoz és a szóbelikhez! A nehezén már túl vagyunk!

Angolosok, holnapra egy kalappal!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Petőfi Sándor és az ARCpoetica, Kosztolányi, József Attila és Radnóti – dióhéjban a középszintű magyar érettségiről

Műveletlenség vagy sem, ma egy újabb szóval, a dagerrotípiával bővült a szókincsem. Köszi, magyar érettségi!

Szó szerint „mindentbele” volt az idei matek érettségi

Eddig kímélve vannak a végzős diákok középszinten, reméljük, a további napokra is megtartják ezt a jó szokást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra