Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veszel te albumokat rendesen?

Vagy már ez is olyan mint a kazetták a fiataloknak? Zene? Egy lemezen?!
Hirdetés
Hirdetés

Nemrég a nyári nagytakarítások közepette kimentettem a porfogóimat a hónapos retekből, és megint a kezembe kerültek a CD-im, amiket az évek alatt felhalmoztam. Nem kell túl sokra gondolni, csak a kedvencek állnak a polcaimon, a többit szépen bedobozolva elrejtettem egy szekrény mélyére. De az albumokat nézegetve elgondolkodtam, hogy régen mennyit jártam a helyi lemezboltba – ami közben bezárt – és mennyi CD-vel leptem meg magam esős napokon.

Ekkora gyűjteményem nincs, habár a szüleim rejtegetnek egy-két ilyen dobozt a padláson
Garai Antal Atom

Kikosarazta őket az internet

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Mostanában viszont már nem így van, csak felpattanok a netre, aztán már le is töltöttem a legújabb zenéket. Ahhoz, hogy tényleg megvegyek egy CD-t, nagyon kell tetszenie az albumnak, így nincs is olyan köztük, amit ne hallgattam volna rongyosra. Viszont az internet megjelenésével elmúlt annak a varázsa, ahogy a fejhallgatóval a fejemen, a szövegkönyvvel a kezemben hallgattam az albumokat. Pedig régen órákat töltöttem így kinyúlva az ágyon.

Aztán azon gondolkoztam el, hogy a digitális világ megjelenésével én változtam-e meg, vagy csak kevés az olyan album, amire nem sajnálom kiadni azt az extra pár ezer forintot. Egy kicsit mindkettő. Ha nem letölteni akarok valamit, akkor is az internethez fordulok, hiszen onnan rendelek minden. Na de nem azért, mert annyira ellustultam, hanem azért, mert abban a kisvárosban, amiben lakom, nem lehet normális CD-khez jutni. Persze, egy-két könyvesboltban, meg szupermarketben ott vannak a leghíresebb előadók legújabb zenéi, de azokból szinte sosem veszek.

Kifejezetten szeretem az ilyen pofás megoldásokat
Nyugat.hu

A DVD-k is unatkoznak egymagukban

Törölgetés közben persze a kezembe akadt a DVD gyűjteményem is, ami régen szintén sokkal nagyobb volt. Ezért viszont a kiadókat hibáztatom, hiszen képesek egy dupla lemezes extra kiadás áráért dobálni egy egylemezes változatokat, amin csoda, ha van valami extra. DVD-ket pedig nem csak a filmekért vesz az ember. Ezekből viszont még mindig több virít a polcomon, hiszen mindig találok valamit 990-re leértékelve, azt meg már nem lehet csak úgy ott hagyni!

Az iTunes-é és a bakeliteké a jövő?

De mi az oka a hanyatlásnak? Senkit nem lepek meg, ha azt mondom, hogy az iTunes. Amióta elterjedt az online zene letöltés, azóta egyre kevesebben vesznek nem digitális CD-ket. Ehhez jön még hozzá a kalózkodás, hiszen miért költenél pénzt valamire, amit pár kattintás után ingyen is megszerezhetsz. Szóval az eredeti lemezek szépen lassan a háttérbe szorultak.

Nyugat.hu

Viszont egy kisebb fellendülést okozott a hipster trend, hiszen ők istenként tisztelik a bakelit lemezeket, mert azoknak jobb a hangja. Az biztos, hogy az ilyen lemezeknek van egy sajátos hangzása, de ez semmiképpen sem jobb, mint a digitális változatok. Recsegnek, ropognak, és olyanok, mintha a számok lassított verziója került volna rájuk. Mondjuk a jazz kifejezetten jól hangzik rajta. A pop számok már nem annyira. Nem jósolok nekik túl hosszú jövőt.

Szóval maradnak a digitális albumok a maguk gyorsaságával. Remélem a CD-ket nem tervezik kivonni a forgalomból, még akkor sem, ha nagyon rosszul fogynak, hiszen azért úgy az igazi. Abban viszont mindenkinek igaza van, hogy a letöltött albumok nem foglalják el a fél polcot, és még le sem kell őket porolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés