Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Üzenjünk Viktornak, hogy ő is megértse: STOP!”

Élőlánc és tüntetés a CEU-ért.
-----

Egy kellemes keddi teázás után olvastuk a hírt, hogy az Országgyűlés elfogadta a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatot . Ezután felfigyeltünk a Facebook-on meghirdetett eseményre .

nyu.hu

A Nádor utcában, a CEU épülete előtt ekkor rengetegen voltak amikor megérkeztünk, és az embermennyiség folyamatosan csak gyarapodott. Egyre beljebb mentünk a tömegben, ahol több rendező tessékelte a jelenlévőket a CEU falai mellé, elvégre erről szól az élőlánc.

Még Zacher Gábor, toxikológus is megjelent az eseményen
nyu.hu

17:45 körül elkezdődtek a beszédek (magyarul és angolul is) és amíg a szónokok beszéltek, addig a tömeg több jelszót kántált: „János, ne írd alá!”, „Szabad ország, szabad egyetem!”.

nyu.hu

Ezután a Parlamenthez indultak a demonstrálók. Hozzájuk képest rengeteg rendőrt vezényletek ki, ami több kérdést is felvetett bennünk: vajon óvni akarták a tüntetőket az esetleges ellentüntetőktől (nehogy bunyóig fajuljon a helyzet – bár ezt az értelmiségi tömegből nem néznénk ki), vagy provokálni akarták az embereket? És miért kamerázták a tömeget? Mit jegyzeteltek a rendőrnénik?

nyu.hu

A rendőrökre reagálva többek között a „Ruszkik haza!” is felcsendült, de erőszak egyik fél részéről sem történt.

nyu.hu

A megafonnal végig erősítették a tömeg hangját, majd azon keresztül közölték, hogy a cél az EU-s zászló kitűzése az Országházra. A demonstrálók azonban a vastag rendőrgyűrű miatt nem jutottak el az épületig. A lobogót végül Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője lógatta ki egy emeleti ablakból.

Egy békés tüntető Kunhalmi Ágnessel még a zászlós-akció előtt
nyu.hu

A demonstráció ezzel nem ért véget, Büki Zoltán, civiljogi aktivista bejelentette, hogy holnap, vagyis szerdán 2 óránként lezáratnak egy-egy fővárosi hidat. Itt a menetrend:

8.00: Szabadság híd

10.00: Lánchíd

12.00: Erzsébet híd

14.00: Margit híd

16.00: Petőfi híd

Mindezt addig teszik, amíg a törvénymódosítást vissza nem vonják.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!