Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új vezetője van a japán animáció fellegvárának, a Ghibli stúdiónak

Hamarosan érkezik Mijazaki új filmje.
Hirdetés
Hirdetés

Új vezetőt neveztek ki a híres japán animációs műhely, a Ghibli stúdió élére: Nakadzsima Kijofumi a pénzvilágból érkezett, de régóta szoros kapcsolata van a stúdióval - osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

A Ghibli stúdió vezetésében kilenc éve nem történt változás, a volt bankár, Nakadzsima Kijofumi keddi kinevezése várhatóan elősegíti majd a stúdió atyjának tekintett Mijazaki Hajao új animációs filmjének befejezését is.

Nakadzsima 2005-től volt a tokiói székhelyű Ghibli stúdió mellett működő Ghibli Múzeum igazgatója.

A stúdió élén eddig Hosino Kodzsi állt, aki 2008-ban vette át a posztot a stúdió társalapítójától, Szuzuki Tosiótól. Hosino, a Walt Disney japán lányvállalatának egykori főnöke továbbra is megmarad a Ghibli vezető testületében, egyebek mellett a tengerentúli kapcsolatok fejlesztésében, a kereskedelmi és licence-tevékenységben lesz fontos szerepe.

A Ghibli irányító testületében igazgatóként dolgozik majd együtt Hosino, Nakadzsima és Szuzuki is.

A stúdió jelenleg Mijazaki Kimitacsi va do ikiru ka (Hogy vagytok, fiúk?) című új animációs filmjén dolgozik, amely három-négy év alatt készül el.

A stúdió menedzsmentjének felfrissítése azt a célt szolgálja, hogy a film munkálatait és forgalmazását felpörgessék. A produkció várhatóan az Oscar-díjas Mijazaki utolsó nagy animációs filmje lesz.

A készülő új alkotásról februárban számolt be először a Ghibli, ami nagy feltűnést keltett, mivel Mijazaki Hajao korábban bejelentette visszavonulását. Utolsó, Szél támad című alkotását 2013-ban játszották a magyar mozikban. A rendező azonban a visszavonulását követően sem hagyta abba teljesen a munkát, forgatott egy rövidfilmet, amelyet a Ghibli múzeumában mutattak be.

Mijazaki 1979-ben bemutatott Lupin III: The Castle of Cagliostro (Cagliostro vára) című egészestés animációs filmmel debütált rendezőként. Ismert munkái közé tartozik a Nauszika - A szél harcosai, a Laputa - Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Chihiro Szellemországban című alkotása 2002-ben elnyerte az Arany Medve-díjat a Berlinalén, majd az amerikai filmakadémia legjobb animációs filmnek járó Oscar-szobrát is megkapta.

Hirdetés

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés