Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új irányzat lett a karanténművészet?

A Pécsi Tudományegyetem Szobrászművész szakos hallgatói munkáikban reagálnak.
Hirdetés
Hirdetés

A Maradj otthon mozgalom – igen, szerintem már mozgalommá érett - zenei területeiről már sokat hallhattunk, a képzőművészet azonban a klasszikus alkotások parafrázisaitól eltekintve nem sokat virított. Kezd azonban kialakulni a karantén művészeten belül is egy új irány, ami a maszkkészítés köré csoportosul. Újra szárnyra kap a maszkművészet?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Pécsi Tudományegyetem Szobrászművész szakán kiadott feladat a maszk illetve védőruha tágabb értelemben vett tervezése, az anyagot és technikát szabadon választhatták. Márfi Virág és Hamza Marcell munkáit mutatjuk be.

"Én a gumikesztyűt választottam a helyzetre reflektáló anyagként és szimbólumként. A maszk mellett ez is a védekezés egyik eszköze, számomra a kézhez kötődő asszociációk miatt a háttérbe szorított, vagy módosult aktivitás olvasatát is nyújtja. A maszknál a kesztyűk összevarrásával értem el a kívánt formát. Az arc eltakarására az összekulcsolt ujjak mintázatát követtem, ami hátul ismétlődik meg a kezek valós közrejátszásával" -magyarázza Virág.

Éles Lóránt

A projekt szerves része a maszk működtetésébe épített mozdulat: ahhoz, hogy rajtunk maradjon a maszk, tarkóra kell tenni a kezünket. Ez egyszerre szimbóluma a megadásnak és a hátra dőlt, gondtalan pihenésnek is. Virág szerint, e két jelentés a mostani helyzetben különös kapcsolatba került egymással: a béke és háborús helyzet különös elegyét érezzük mindennapjainkban. Egy biztos, bármiért is tesszük tarkóra a kezünk, védekeznünk kell.

Éles Lóránt

A következő sorozat a kiterjesztett védelmet boncolgatja használati tárgyainkon keresztül. A gumikesztyű burkolat nem csak véd, de tisztít is: letisztítja a színek és formák világát. Az egységes látványból csak következtetni lehet a tárgyak valódi mivoltára. Az így kialakult objektumok bizarr, steril légkört teremtenek, furcsa esztétikájukkal a hisztéria helyett inkább nyugalmat árasztanak. Nyugalmat, mely azt sugallja, az élet nem szűnt meg, csak átalakul. A védekezésnek már nem kéne pánikot keltenie, és valóban, lassan ott tartunk, mintha az élet legtermészetesebb dolga lenne, hogy a banánt, tányért, tollat, de még a fényképezőgépet is extra védelemmel borítjuk.

feszített védelem / Tight security #covid #tableware #sterile #white #gloves #protectionformybanana #covidart#dailylife #dailystuff

64 Likes, 5 Comments - Márfi Virág (@_annavirag_) on Instagram: "feszített védelem / Tight security #covid #tableware #sterile #white #gloves #protectionformybanana..."

Marcell "szépségét áldozza a biztonságáért": saját hajkoronáját használta alapanyagnak.

"A haj feladata a fej/fejbőr védelme a nap sugarai ellen, amit a karantén miatt nem tudok teljes mértékben kihasználni. A kialakult helyzetben az egyik legszembetűnőbb változás az az, hogy az emberek nem tudnak fodrászhoz járni. Aprócska problémának tűnhet, de látványosan szemlélteti az ember saját testén azt, hogy a kialakult helyzetben, milyen megszokott rutinokról kellett lemondanunk. Erre reflektálva anyaghiány tekintetében úgy döntöttem, a munkámhoz a karantén alatt megnőtt, már-már zavaró hajtömeget használnám fel, így szimbolizálva jelen körülményeket. A fejbőr védelme helyett az egészséget választom."

Szívesen gyártana személyre szabottan maszkokat -mint anyagi és erkölcsi jelkép/áldozat a karantén melletti elhivatottság jegyében, ha van rá önként jelentkező.

Feleslegessé vált koronám
Hamza Marcell

Marcell, a rendkívüli helyzet kihirdetése óta nem hagyta el lakása falait. Rá is negatív hatással van a bezártság, így keresett valamit, amivel javíthat közérzetén. Saját bevallása szerint sosem volt édesszájú, most mégis nagyobb számban pusztítja a csokoládét. Ebből a "boldogság-forrásból" származik az ihlet is, hogy hasznosítsa a megüresedő csoki papírokat méghozzá szájmaszkként. Tudományos megerősítést még nem kapott, mennyire hatékony az efféle védőfelszerelés, minden esetre biztos vagyok benne, hogy jól érezné benne magát az ember, miközben kinyalogatja a maradék csokoládét.

Ahogy a Dzsungel könyvében is éneklik:
Amíg van, egy-két jó falat,
S egy jó falat az csak akad,
Se bú, se baj nem számít, rá se ránts!
Mert hiszen egy-két jó falat elűzi minden gondodat
Mondd, kívánhatsz-e többet, jobbat, már!

"Újra édes az élet!" Kérdés tehát: hogyan védekeztem ebben az időben a korona vírus okozta frusztráció ellen? Köztudott tény, hogy a csokoládé fogyasztása kiváltja az endorfin termelést agyunkban. Melynek "működése" hasonló a morfiuméhoz, fájdalomcsillapító hatású és javítja a hangulatot. Mióta otthon vagyok önkéntelenül is hozzá nyúltam ehhez a "boldogság - forráshoz" ,amikor valójában egyáltalán nem vagyok édesszájú. Ennek a megfigyeléséből született acsokipapitos szájmaszk ötlete. #coronatime #contemporaryart #art

18 Likes, 0 Comments - Marcell Hamza (@marcsello_csevapcsicsano) on Instagram: ""Újra édes az élet!" Kérdés tehát : hogyan védekeztem ebben az időben a korona vírus okozta..."

De mi a helyzet a társas kapcsolatokkal?

"Kommunikáció hiányában az én- időket videojátékkal, azaz online téren zajló kommunikációval váltottam ki. Ezért esett a választásom a kontroller felhasználására is."

"Digitálisan élem az életem" "I live my life digitally" Mivel fontosnak tartom a karantén szükségszerűségét betartani,így én a rendkívüli veszély helyzet kihírdetése óta nem hagytam el lakásunk falait. Ebből fakadóan a bezártság érzetét, a kommunikáció -, illetve a társas kapcsolatok hiányát sokkal jobban érzékeltem az elmúlt hetekben ,mint a karantén egyéb más vonzatait. #coronatime #contemporaryart

Marcell Hamza shared a photo on Instagram: ""Digitálisan élem az életem" "I live my life digitally" Mivel fontosnak tartom a karantén..." * See 38 photos and videos on their profile.

Virággal ellentétben Marcell is ( mint sokan mások ) hazaköltözésre kényszerült. A derűs, családi beszélgetéseket felváltotta a tehetetlenség, az elégedetlenség.

"Ezen próbáltam változtatni a művészetterápia segítségével. Mivel szüleimnek és testvéremnek nincs szoros kapcsolata a művészettel, így nem hagyományos módon közelítettük meg a projektet; izgalmas módot kellett kitalálnom arra, hogy közösen alkossunk. Így jött az ötlet hogy én leszek a vászon és ők lesznek a művészek. A kívánt eredmény érdekében a művészetre jellemző precizitást felváltottam humorral és monotonitással: míg én 3 órán keresztül mozdulatlanul tűrtem, jó vászon mivoltomból fakadóan, visszatért a mosoly, a jó kedv, és rányomta bélyegét a műre."

"Családi program" #coronatime #contemporaryart #art #artterapy #smile #happy #myfamily

12 Likes, 0 Comments - Marcell Hamza (@marcsello_csevapcsicsano) on Instagram: ""Családi program" #coronatime #contemporaryart #art #artterapy #smile #happy #myfamily"

"Családi program" 'Bár míg én 3 órán keresztűl mozdulatlanúl tűrtem, jó vászon mivoltomtól fűtve, visszatért a mosóly és rányomta bélyegét a műre.' #coronatime #contemporaryart #art #artterapy #family #smile #photo

16 Likes, 0 Comments - Marcell Hamza (@marcsello_csevapcsicsano) on Instagram: ""Családi program" 'Bár míg én 3 órán keresztűl mozdulatlanúl tűrtem, jó vászon mivoltomtól fűtve,..."

Figyelem, a cikkben olyan maszkokat mutattunk be, melyek valódi védelemmel NEM szolgálnak.

Ha Téged is megihletett a karantén, és feldobtad valamivel az amúgy csúnya maszkokat, küldd el nekünk, mit alkottál!

Kattints ide a feltöltéshez!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés