Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szeretnék függetlenül gondolkodni amennyire lehet, amíg lehet

Felszabadulás, önirónia, multi-kulti, tech-art – Budai Bálint elméjében kalandoztunk.
-----

Bálint jelenleg Ausztriában, Linzben egy mesterképzésben vesz részt. A szak megnevezése Interface Culture, ahol művészet és technológia kapcsolatában jönnek létre a projectek. Készít médiaművészeti projecteket, elektronikus hang kompozíciókat, illetve 3D-s kompozíciókat, fotókat és videókat.

„A cél az, hogy valid művészeti projecteket hozzak létre, amivel kifejezem az aktuális állapotot, legyen akár személyes impresszió vagy nagyobb méretű dolog (pl. koronavírus).”

Áránygömb kompozícíók - #c4d #3d #3dmodelling

55 Likes, 0 Comments - Bálint Budai (@balintbudaibalint) on Instagram: "Áránygömb kompozícíók - #c4d #3d #3dmodelling"

Elmondása szerint Bálint gyerekkorától kezdve rajzol, a művészetek vizuális megfogalmazása mindig is vonzotta. Festészettel és néptánccal kezdte, ez utóbbit 20 éven keresztül űzte. „Itt folyton egyfajta multi-kulti behatás ért.” A tánc kapcsán népzenét is tanult, közben formálódott érzékenysége, előadói lüktetése.

„Lassan felgyúlt bennem a spiritualizmus iránti igényem és a vallási érdeklődésem. Rásegített erre az is, hogy több közeli hozzátartozóm eltávozott, ami miatt a létezés mélyebb fázisait igyekeztem kutatni és megélni. Szombathelyre költöztem, hogy festészetet tanuljak, ami a maga romantikájával mégsem bizonyult elégnek számomra.”

Egyetem után egy darabig Hérincs Miklós keze alatt volt segéd, majd Linzbe költözött a festő lányával, Adriennel. Míg Adri elkezdte ott az egyetemet, Bálint különböző munkákat vállalt a festés és utcazenélés mellett.

„Később aztán belecsöppentem a médiaművészeti és tech-art életbe, ami elég nagy váltás volt és még mindig: rengeteg új impulzus, érzet, rengeteg tanulni való és motiváló program befolyásol. Nagyon élvezem, bárcsak mindenre lenne elég időm és erőm! Lényegében, ami itt és most zajlik, azt igyekszem felhasználni és napra készen reagálni rá.”

Arról is beszélgettünk, milyen különbségek érezhetők számára a külföldi és hazai művészeti oktatás között.

„A fő különbség szerintem az anyagi forrás. Ezt emelném ki, a többi elenyésző. Ez és ennek hiánya befolyásolja a motivációt, az események milyenségét, az ezekhez való hozzáállást. Azt gondolom és látom, hogy van egy aktuális kánon, amibe bedolgoznak az emberek világszerte. Az itteni oktatásban figyelnek, vagy jobban figyelnek arra, hogy ez meglegyen, és közben mindenkinek egyénileg kell képben lennie azzal, mi folyik a világban és ehhez képest mivel foglalkozik a művészet illetve annak mi a “rád eső” vagy egyénileg fontos halmaza. Úgy érzem, ha nincs meg egy anyagi alap, akkor nehéz oda tenni az edukációt, ahol lennie kell – akár művészeti akár egyéb képzésen belül. Ezen túl ez egy komplex kérdés, amibe nem megyek bele, mert hiányosak a politikai és történelmi ismereteim, és mert szeretnék független maradni és függetlenül gondolkodni amennyire lehet, amíg lehet.”

Budai Báint

Vajon honnan jön ihlet az efféle alkotásokhoz?

„Neten keresztül igyekszem csekkolni a művészeti szférákat, de jellemzőbb, hogy helyben az adott közeg ( Linz vagy Budapest ) miliőjéhez mérten jön valami, ami elkap . Rám (és azt hiszem ez másokra is jellemző) eléggé nyomasztóan hat, ha túl sok profi vagy nagyon szerteágazó alkotásokat látok. Ilyenkor próbálok nem a művészet felé fordulni és csak akkor foglalkozni vele, amikor muszáj. Így minden, művészeten kívüli ismeretlen információ, ami gondolkodást és érzeti megítélést igényel, nagyon jól jön, legyen az egy előadás vagy egy kellemesen beteg csoport, beteg képekkel, egy kísérleti film vagy zene. Olyan állapotok keresése, ami kilök a valóságból. Humoros oldalakból beöntés is jó. Ami pedig elengedhetetlenné vált, mióta például téged ismerlek az az, hogy más alkotókkal brainstormingoljunk. Meg néha futok, hogy ne legyek dagadt. Főleg ebben a karanténos időszakban…”

A következőkben Bálint a kiemelt munkáit prezentálja. Nyomon követhetjük azok alakulását, betekintést nyerhetünk, minként születik egy gondolatból alkotás.

Cocoland

A Cocoland lényegében egy multimédiás napló, mely az elszigetelődés és a globális válság megélése köré épül. A nemzetközi projektben részt vevő művészek csoportja folyamatosan bővül, az elkészült alkotások az Ars Electronica fesztiválon és a Splace magazin kiállítóterében is megtekinthetők lesznek. A projekt jelenleg itt érhető el.

Me, taking a deep breath of "being sufficiently worried" while toilet paper happening

Az én témám és kapaszkodóm a karantén “portrék”. Mióta beütött a dolog egyedül vagyok, így egyfajta önhatározó lett ez az időszak, ami látszik is a munkákon, azt hiszem. Ebben a feltárásban igyekszem kinyerni azt az abszurditást, szélsőséget és az ebből fakadó humort/iróniát, ami amúgy is a részem képezi. Nem csak engem szabadít fel, de a többieket is picit lazítja a csoportban -és talán másokat is. Rengeteg stressz, pénzhiány, bezártság, kilátástalanság és a tervek romba dőlése –ez mind az itt megjelent munkáimban egyértelműen kötőanyag. A kifejezés formája pedig kicsit trashy, mémekből táplálkozó, kicsit glitchy dolog.

Me, taking a deep breath of "being sufficiently worried" while toilet paper happening - //COVID-19 reflective portraits// The impression of the empty pallets and the pressure in the air makes a bit shocked and angry. You can feel it in the store, even in the street, alone. At the same time there is something really calm in the time of isolation. From my perspective this sweet and sour mood defines these days and weeks. That is what I start from and this is what defines the digital avatar of me expressing and identifying through the situation. . . . . //We are RRR Collective (Radically Remote Rappers) - a group of self-organized international artists trying to stay sane while in quarantine in different parts of the world, due to the COVID-19 crisis. Every day, each one of us will publish our multimedia art diary of isolation through our web platform COCO-lands, and over our Instagram page. These diaries take forms of video, image, text and/or sound. ???? We have decided to do this as a daily ritual, without knowing when it might end - in order to understand and overcome a personal and social anxiety, along with the fear, panic and repression which are slowly becoming a crucial element of the globalized lifestyle. My diary deals with sounds of my direct environment while in quarantine in Flores Island in the middle of the Atlantic. I will daily share it through my online Pirate Radio Station. Sounds of isolation here cover an area greater than a room, an area of an entire remote and wild island with hundreds of animal and plant species, and hundreds of people already used to living in a form of quarantine. If you want to join the resistance and become a contributing artist - send us your short bio + concept proposal of your diary (total max. 500 words) at icocolands_KUKAC_gmail_PONT_com INSTAGRAM: _coco_lands WEBSITE: cocolands.xyz Stay healthy, stay sane, join our COCO-lands! // . . . #3d #3dmodels #self #digitalavatar #toiletpaper #toiletsituation #papersuperpower #sceptic #sufficientlyworried #codi19 #corona #coronavirus #coronasituation #cocolands #rrr #artgorup #artcollective #balintbudaibalint

Bálint Budai shared a photo on Instagram: "Me, taking a deep breath of "being sufficiently worried" while toilet paper happening - //COVID-19..." * See 93 photos and videos on their profile.

All around me are familiar places

Felszabadulás és önirónia. Rettentően szeretek egyedül lenni, de közben eléggé megzakkantam abban, hogy be vagyok zárva és az ebből fakadó expresszív késztetéseim ide vezettek. Iszonyatosan újkeletű és felkavaró érzés volt, hogy a terek mennyire kiürültek és az agy betölteni vágyja tudván, mennyien jártak ott. Párizsba is mehettem volna kiállítani, de az is elúszott más utazásokkal együtt. A bezártság és a felfedezni vágyás, ami tavasszal amúgy is előjön, ide vezetett: az egészet egy shitty fluteos iróniában tudtam feldolgozni.

All around me are familiar places //COVID-19 reflective portraits// I wish I could travel but I can not. I'm getting mad to be isolated and not getting touched with anybody. Alone at home.I'm lonely. All around the world there are many popular spaces which are empty by now because of the virus. Empty places need to be explored! @_coco_lands #psmaster #professionalmasking #aftereffects #shittyfluted #memesreflection #gettinginsane #isolated #quaratntine #quaratime #personalflashback #slideshow #selfietravel #freedom #forcedholiday #olaszbakicsimmel #digitalavatar #trashy #glitched #changingeconomy #weareallfriendsandlittülbitkrézi #mrlonley #howtodealwithquarantime #covid-19 #corona #coronavirus #popularplaces #getting #emptyplaces #coronatourism

26 Likes, 2 Comments - Bálint Budai (@balintbudaibalint) on Instagram: "All around me are familiar places //COVID-19 reflective portraits// I wish I could travel but I can..."

Out-out
Közreműködik: Az imádott Bobberféle Jánosfejű aranyfajzat

Kapcsolatba léptem valakivel aki –mint utólag kiderült- covid-19 pozitív volt. Egy buborékba kerültem az izoláció, az emberi kapcsolatok hiánya, a karantén, és a gyanú miatt, hogy talán én is hordozóvá váltam. A projectnél a zsákot használtam ennek a buboréknak a kifejezésére, amely egyfajta műanyag fal vagy, ha úgy tetszik, bőr volt. A „portré” fotósorozat tükrözi a paradoxont szociális értelemben: kint lennék, nem pedig elzárva. Itt a tavasz, a felszabadulás, ébredő energiák, mégsem élhetek a lehetőséggel. Marad a magamba zárkózás és a biztonság, védelem keresése (lásd a zsák, ami eltakar). Ez a héj közös határ köztünk és a természet között is. Jelezni kívánja azt a szimpla emberi nézőpont, ahogy egymásra tekintünk az anyagon keresztül. Műanyagba bugyoláljuk magunkat, gyanakodva, bizonytalanul valami “biztonságos mögül”, azt fürkészve, vajon vírusos-e a másik. Közben a Föld egyre tisztul, mi szenvedünk csak itt “külön” rajta. Spirituális szinten mégis kapcsolódunk a földhöz. Ezt a kapcsolatot jelképezik a lecsupaszított lábak, a sallangok nélküli mezítelen érintkezés, melyre az egész burok (ami elfed a többiek elől és egyfajta ruhát is képez) épül.

Out-out // Covid-19 portraits // -I saw a night walk, saw it run away. Since I lost my job, had a contact with a covid-19 positive person and getting hard time to not touch anybody I feel like I'm isolated in the bubble more and more. I have my generated plastic walls. The "portrait" photography series could mirror the paradox-extravertical sense what I'm dealing with to sort my spring energies, at the same time the shell "in general" is a common border between us and the nature - representing the isolation of the human trash position in front of the other human as distance ( a virus host) and shows subjectivity through the material. All what I have now is that feeling, a shell. Below my "protection" there is purity. Be naked as a mark of that I'm facing with the financial situation like most of us and in parallel still connecting to the earth in a simple way how I came here - with naked tippy toes. All the warm nights with cold ground get a raw hug. @_coco_lands . . . . . . #covid-19 #nightwalks #outout #photography #isolated #bubble #cod #spring #emptyplaces #somethinginthebush #lookhoney #natureandus #human #trash #distance #virushost #corona #coronavirus #howyoufeelinthebag #purity #naked #legs #myfuckinglegs #lookatit #thatisnotmuscle #thatsfastfood #selfquarantine #warmnights #couldgrounds

87 Likes, 1 Comments - Bálint Budai (@balintbudaibalint) on Instagram: "Out-out // Covid-19 portraits // -I saw a night walk, saw it run away. Since I lost my job, had a..."

Looking for a Job

Itt erős alap a Venetian Snares és Aphex Twin munkássága Chris Cunninghammel. A munka elvesztése szintén nagyon alap topic –én is elvesztettem-, így szükségét éreztem, hogy feldolgozzam. Az ezzel járó anyagi és szociális nyomás miatt választottam egy olyan vizuális utalást, ami kiszolgáltatottságra utal. A vizuális tartalom webes vonatkozása mellett az aktuális helyzetben való állás és anyagi javak szerzése process végtelenségének szimbóluma az újra loopolt soha nem betöltődő jel. A munka kapcsán eszembe jut Lovasi Búcsúzó nap c. száma:
Hát persze, mert ami érdekes az megvan írva minden
Ugye azért nincsen, nem azért válaszolja
Hanem azért, mert megvan minden b*szva
Hűaha.
Ja, azért is hagyja
Hagyja, sőt akarja
Valami b*sztassa
Abból látszik, hogy él
Abból látszik, hogy él
Na ne hülyéskedjél!

looking for a job / covid19 portraits / this is nuts. Lost my job, went really down. I'm vulnerable. @_coco_lands . . . #staythefuckathome #butgetajob #realjob #payeverythinglikenothinghappened #quarantenporn #fuckmylife #homemade #financialstatus #mentalstatus #vulnerable #ph #backroom #castingcouch

25 Likes, 1 Comments - Bálint Budai (@balintbudaibalint) on Instagram: "looking for a job / covid19 portraits / this is nuts. Lost my job, went really down. I'm..."

Eyes on mask on eyes

Ennél a munkámnál az elmúlt időszakot és a jelenleg is tartó lebegést akartam picit megmutatni egy klasszikus és egyszerű 3d-s munkával. Az alapja a maszkkal kapcsolatos szabály, itt Linzben egy jó darabig mindenki nagyon komolyan vette, a boltban még mindig adnak, mielőtt bemész és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező hordani. Emellett a mindnyájuk által nagyra tartott amerikai elnök mémmé avanzsálódott képe ihlette, ahol is a szemén van a maszk. Maga az elvakult jelenség nálam a tudatlanság és a jövő nem megtervezhető állagát jelenti. Az ebben való sodródást és komikumot pedig a vizuális és hang tartalommal igyekeztem fokozni. Egyébként elég nagy löketet adott az is, hogy itt a lakóközösségben rendszeresen gyakorol valaki barokk énekeket, ami az idegbaj és a fennkölt kielégülés felé lök. Ez persze azért oldja a bezártság érzetem, ironikussá teszi a helyzetet és ezt igyekszem felhasználni.

eyes on mask on eyes // covid-19 portraits // Masks everywhere, masks on everybody in the stores, streets and also required to wear masks on public transports. I do not know when quarantine ends - the whole situation covering my eyes: how to plan things, how to manage anything? A symbol (mask on eyes) came from a trump meme.The sound and the visual part representing the levitation in this unbalanced situation. Sound motivation: A singer practicing in my neighborhood. @_coco_lands . . . . . #mask #maskrules #maskoneyes #eyesonmask #trump #levitation #whiteflag #videoinstallation #neighborhood #baroque #washyourhand #sikamikasound

Bálint Budai shared a photo on Instagram: "eyes on mask on eyes // covid-19 portraits // Masks everywhere, masks on everybody in the stores,..." * See 93 photos and videos on their profile.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra