Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szédítő sebességgel váltanak eladókat a dohányboltok

Sok Nedo-ban (nemzeti dohánybolt, hehh) kéthetente másik ifjú hölgy árulja a cigit. Ennyire szigorúan felügyelik a munkájukat?
-----

Szokásos esti túra, baráti társaságok dohányboltot keresnek. Micsoda páratlan szórakozás! Miután a neten levő információk annyira naprakészek, hogy bármikor megnézhetem már bezárt, vagy elköltözött dohányboltok nyitvatartását 2015-ből, sajnos az ember a megszokásra, illetve a szájról szájra terjedő információkra alapozza, hogy éppen melyik Nedo felé veszi az útját.

De nem baj, szépen lassan mindenki megtalálja a neki valót, kvázi a törzshelyet és általában ott szerzi be a cigit. Ezen a helyen barátságot, de legalábbis ismeretséget köt az eladóval, így akkor sem kell aggódnia, ha valami beteges, perverz oknál fogva nincs nála személyi igazolvány.

És itt jön a csalódás!

A pult mögött nem az áll, aki a múlthéten. Az új eladó pedig szemlátomást hatalmas elánnal igyekszik eleget tenni kötelességének, vagyis kiválogatni a ránézésre 18 év alatti ifjakat. Mivel van az a csodálatos intervallum, amin belül lehetetlen megállapítani, hogy valaki 16 éves és borostás, vagy 28, de nagyon ütős arcápoló készletet használ, a kockázat elkerülése végett mindenkitől igazolványt kér. Emiatt még a kevésbé terhelt Nedokban is sor alakulhat ki.

Ez szépen lecseng. A kezdeti buzgóság átcsap abba, hogy normálisan kéne dolgozni, és a ránézésre "felnőttek", vagy a gyakran odalátogatók, akiknek már megjegyezte az arcát önigazolás nélkül juthatnak dohánytermékhez. Aztán valami oknál fogva őt, aki már belejött a munkába, sőt esetleg információval is tud szolgálni a cigikről, leváltják és újraindul az egész. Ugyanis a másik hatalmas probléma, hogy nem lehet infót kapni a cigikről. Az új dobozokon, ha már volt ilyen a kezetekben, nincs rajta se az ár, sem pedig a cigaretta erőssége. Ellenben rajta van, hogy 20 szálas! Ejha.

Szédítő sebességgel váltják az eladókat
Garai Antal Atom

Többször futottam bele abba, hogy érdeklődtem, melyik az olcsóbb cigi, vagy melyik gyengébb, erősebb (ugyanis például egy Gauloises-nál a kék erősebb, mint a piros, szóval szín alapján se lehet mindig beazonosítani) és azt kaptam válaszul, hogy ő nem tudja, fogalma nincs, nem is cigizik.

Egy rossz szokásról van szó, de legális rossz szokásról, szóval valahogy mégiscsak biztosítani kéne, hogy tájékozódhassak róla. Ez viszont elég nehéz, ha sok helyen ennyire gyakran váltanak eladót. Persze, van ahol már évek óta ugyanaz szolgál ki, keni-vágja a típusokat és bűvésztrükk keretében ad vissza, de nem ez a gyakoribb opció.

Nagyon nincsenek könnyű helyzetben

Balatonon akartam egy éve cigarettát vásárolni. Mivel megvolt a szokásos nyári hajléktalan szakállam, gondoltam ember nem kér tőlem személyit. Egy ezressel és egy öreg biciklivel érkeztem a boltba. A hölgy, miután gyanús pillantások közepette elkérte a személyimet, majd még gyanúsabb tekintettel hallgatta, hogy nincs nálam, elküldött. Nem volt ezzel probléma, nyár, jó idő, meg biciklizni is szeretek. Haza a személyiért, vissza a boltba. Amikor bemutattam a korom igazolására alkalmas kártyát, a hölgy kicsit megenyhült és magyarázatot adott a nekem szóló rosszalló tekintetre is.

Ha sokat bringázom előtte, nem is árt?
Nyugat.hu

A tekintet ugyanis a szakállamnak szólt. Kiderült, hogy nagyon érdekes módon ellenőrzik őket. 17 éves ifjakat küldenek be, akik idősebbnek látszanak, például szakálluk, borostájuk van, majd, ha nem kérnek tőlük személyit, megbüntetik a Nedo tulajdonosát.

Nem tudom bizonyítani, hogy ilyen tényleg létezik, mindenesetre elég gyermeteg módszer egy Nemzeti Dohánybolt felügyelésére. A másik, ami különösen aranyos, hogy a 18 év alatti fiatalok valahogy mégis hozzájutnak ahhoz a cigihez. Megkérik egy idősebb társukat? Nyilván. Még nagyobb szakállt növesztenek? Bizonyára. Különböző, színházban használatos sminkcuccokkal mélyítik az arcukon lévő barázdákat? Egyértelmű.

Szóval a rendszer nem tökéletes és a szakállon átlát az eladó!

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!