Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szalagavató, szalagavatott szemmel

Giccses, hercegnős keringőruha, erőltetett osztálytáncok, maga a szalagavatás hosszú és kellemetlen percei. Vagy valakinek élete egyik legszebb estéje.
Hirdetés
Hirdetés

A szalagavató története

Ez a más országokban ismeretlen, esetleg az amerikai "prom"-hoz hasonló szokás itthon egészen az 1830-as évekig nyúlik vissza. Valószínűleg Selmecbányán rendeztek a maihoz hasonló bálokat, ami még a Valétálás szóra hallgatott. Ez a latin "Valate" szóból ered, ami egyenlő a magyar "Éljetek boldogul!" felkiáltással. Elég ironikus ez így az érettségi előtt, de van benne valami, hiszen az ősi szokások szerint a szalagtűzött diák már igazi felnőttnek számít.

Érted is írunk, rajtad is múlik! Köszönjük, hogy olvasol minket! Köszönjük, hogy támogatod hazánk legnagyobb független vidéki hírportálját, a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Régen persze azért máshogy nézett ki a dolog, az alsóévesek fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket egészen a városkapuig, ahol egy gyöngéd és jelképes fenékbe rúgással jelezték, hogy nekik itt már nincs nagyon keresnivalójuk.

Alapvetően a szokások nem sokat változtak azóta sem. A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, melyet a végzős diákok szíve fölé, az elválás szimbolizálásaként tűztek fel, jelezve, hogy ők már elérték a gimi/szakközép utolsó évét, és már csak az érettségivel kell szembenézniük.

Nyugat.hu

Az odavezető tortúra

Eddig minden szép és jó, csak akkor ezt valahogy össze is kéne hozni. Mindenki azt szeretné, hogy tökéletesen sikerüljön, ehhez pedig sokat kell dolgozni, szervezni. Szeptember legelejétől kezdve heti 3 osztálytáncpróba, egy reggel hétkor kezdődő keringőpróba, plusz a ruhák, jelmezek beszerzése.

Na igen, de mennyi is az annyi?

- keringőruha+cipő(24.000-50.000 Ft között)

- tűzéshez elegáns ruha (10.000-20.000 Ft között)

- osztálytánchoz kellékek/jelmez- (5.000 Ft körül, ha nincs bérelve külön jelmez, ha igen akkor 15.000 Ft körül)

- az egész család meghívói- (egy-egy meghívó 1.800 és 2.500 Ft között van, népes családdal ez 20.000 Ft is lehet)

- fodrász, sminkes (30.000 Ft)

Nagyon minimállal számolva is 100-120.000 Ft között mozog a dolog, innentől mindenki eldöntheti, hogy megéri-e.

Nyugat.hu

És amúgy az a helyzet, hogy nagyon! Nem az, hogy a család odalesz érted, hanem nagyon jó ennyire várni valamit, ennyit készülni rá, hogy aztán 2 óra alatt minden lemenjen, és ott állj a szalagoddal, hogy oké, na de akkor most mi van?

Az osztályodnak is nagyon jót tesz, és amikor kiálltok, már nem az lesz a fejedben, hogy basszus megint elrontottam a lépéseket, hanem az, hogy erre tényleg emlékezni fogok még egy jó ideig!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés