Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért olyan nehéz karriert választani?

Azt remélted mostanra tudni fogod, mi leszel, ha nagy leszel? Itt van néhány ok, amiért nehéz lehet a választás.
-----

Biztos mindenki hallott már azokról az emberekről, akik 4 évesen kitalálják, hogy ők doktorbácsik, doktornénik, színészek, kutyakozmetikusok, vagy esetleg programozók akarnak lenni és láss csodát, felnőttkorukra beteljesül az elképzelés, boldogan élnek amíg meg nem halnak. Na most, nem mindenki esik ebbe a kategóriába, sőt a legtöbb ember nem. Élő példaként állok elébe és bevallom, hogy ahhoz képest, hogy nekem februárban le kéne adnom a jelentkezésemet valamelyik egyetem valamelyik szakára, nem állok éppen a helyzet magaslatán a döntést illetően.

Itt van néhány ötlet, hogy miért is megy ez olyan nehezen:

1. Nem tudod mit szeretsz

Az alapja a jó karrierválasztásnak az önmagad, a környezeted, a téged érdeklő témák, elfoglaltságok ismerete. Tegyük fel, nem olyan bölcs döntés a jogász szakmát választanod, ha gondot okoz még egy fogalmazás megírása is. Ha eddig nem tudtál dönteni, érdemes leszűkítened a látószögedet arra a pár dologra, ami különösen érdekel órákon, vagy sulin kívül. Kérdezz körbe, mik ma a menő szakmák, ha esetleg téged az érdekel, melyik biztosít lehetőséget sok utazásra, stb.

Ami nekem nagyon bevált, hogy megkérdeztem a barátnőimet, hogy hogy tudnának elképzelni 10 év múlva, a beérkezett javaslatokból meg már lehetett szűkíteni a kört. Aki részese a mindennapi életednek, lehet, hogy észrevesz olyan dolgokat is, amik felé te különös figyelemmel fordulsz.

Érdemes elmenned kipróbálni új dolgokat, legyen az akár modern tánc óra, vagy filozófia szakkör, mert tényleg nem tudhatod, hol akad meg valamin a szemed, vagy hol hallasz valami nagyon érdekeset.

karrier
Nyugat.hu

2. Tudod mit szeretnél csinálni, de félsz a kihívásoktól

Az egyik hátránya az embereknek, mint szociális lényeknek, hogy túlságosan befolyásolhatóvá válunk mások véleménye, illetve kétségei miatt. Van olyan, hogy már eldöntötted, mi lenne neked a legjobb, de apu-anyu nem bízik benned, ők már születésedkor kitalálták mi lenne számodra az ideális. Ne hagyd magad befolyásolni, akármilyen közhelynek is hangzik, ne add fel az álmaidat csak azért, mert Piri néni azt mondta a szomszédból, hogy fiatal lánynak nem való a rendőri munka, stb. Koncentrálj arra, hogy te mit szeretnél igazán és ne mások elvárásainak akarj megfelelni.

Próbálj arra törekedni, hogy teremthess magadnak egy olyan elfogadó környezetet, ahol nem próbálnak lebeszélni mindenről és támogatják az álmaidat. Ha mindez megvan, talán könnyebb lesz a választás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra