Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rengeteg ember kerül nehéz helyzetbe, ha idén is elmarad a fesztiválszezon

Megismétlődik a tavalyi tologatás, és végül újra lemondanak mindent?
-----

Lobenwein Norbert fesztiválszervező nyilatkozott a Blikknek az idei szezonról.

Figyelni kell rá, mert Lobenweinhez köthető a Sziget, a Balaton Sound, a Volt és a Strand fesztivál is. Azt mondja, hogy készülnek a szezonra, de azt nem tudni, valóban meg lesznek-e tartva az idei fesztiválok.

A tavalyi szezon is így indult: reménykedtünk, reménykedtünk, megvásároltuk a jegyeket, kivettük a szabit, aztán átrakták a fesztivál időpontját, jobb esetben átrakattuk a szabit, aztán mégsem lett belőle semmi.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

Idén talán annyival jobb a helyzet, hogy már elkezdődtek az oltások, így van némi esélye, hogy idén nyáron hatalmasat bulizunk. De ha nem jön össze: kibírunk még egy évet?

A veszprémi Rosé, Rizling, Jazz Fesztivál 2019-ben
Forrás: veszpremfest.hu

Nem csak nekünk, szórakozni vágyóknak nehéz ez az időszak. Óriási kiesés ez a szervezőknek, a fellépőknek, a színpadépítőknek, a vendéglátósoknak, kézműveseknek, hangmérnököknek, de a fesztiválnak helyt adó városoknak is.

Egy iparági munkástól tudom, hogy gyakori náluk a nomád életmód. Egész szezonban járják a világot fesztiválról fesztiválra. Egy színpadépítő például májusban elkezdi munkát, és körülbelül októberig építi a színpadokat a különböző fesztiválokon, koncerteken, szabadtéri előadásokon. Neki és a hozzá hasonló munkát végzőknek egy éve más megélhetés után kell nézniük. Azok, akik az év többi részében (a fesztiválszezonon kívül) is dolgoznak, "csupán" a pluszbevételt veszítik el.

A kínálat a magyar fellépőkre szűkül

Kérdés az is, hogy a bevételkiesés milyen hatással lesz majd a belépőjegyek árára. Az elmúlt években drasztikusan emelkedett a jegyek ára, de ez főleg a külföldi fellépők gázsija miatt alakult így.

Már 2020-ban is előtérbe kerültek a hazai fellépők, mert a külföldiek utaztatása kiszámíthatatlan volt a pandémia alatt. Lobenwein Norbert azt is elmondta a Blikknek, hogy akkor is nagyon boldog lenne, ha idén csak haza fellépőkkel valósulnának meg a fesztiválok.

Valószínűleg mi is.

Tavaly fiatalokat kérdeztünk arról, mit szólnak a korlátozások miatt elhalasztott (később lefújt) fesztiválszezonról. Hát nem örültek neki. Egyikük elmondta, hogy a zene nagyon fontos kulturális lételem, emiatt fontos lenne, hogy koncertek és fesztiválok legyenek. Persze volt, aki csak megvonta a vállát, mert enélkül is élet az élet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra