Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hagyd, hogy téged is átjárjon a Ragyogás

Aki szereti a lassabban építkező, vérbeli horrort, az imádni fogja az Álom doktort.
Hirdetés
Hirdetés

A világ egy emberként kapta fel a fejét, amikor 2013-ban megjelent Stephen King hatalmas népszerűségnek örvendő Ragyogásának folytatása, az Álom doktor. A hat éve megjelent könyvre Hollywood is lecsapott, hogy a rettegés világában jártas Mike Flanagan filmet készíthessen belőle.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A fő kérdés nem az, hogy az Ewan McGregor főszereplésével megvalósuló alkotás jó lett vagy sem, hanem az, hogy a rendezőnek sikerült-e az a lehetetlen küldetés, hogy tovább vigye az előzmény filmnek számító Stanley Kubrick örökségét.

IMDb

Bár a film bőven tartalmaz jeleneteket a korábbi filmből, mégis a flashbackek azok, amik elindítják a sztorit. Ezeknek történetmesélési szempontból komoly szerepe van, és egyáltalán nem feleslegesek.

Az időben való előre ugrálások viszont zavaróak, mivel körülbelül fél óra alatt akár 16 évet is előre ugrunk az időben. Megtudjuk, hogy az egykor kicsi Dan Torrance (Ewan McGregor) már felnőtt férfi, de a gyerekkorában történt élmények nagyon megviselték.

Warner Bros. Pictures

Félelmét és szorongását alkoholba folytja, és már csak amiatt sem tud túllépni traumáján, mert még felnőtt fejjel is lát érdekes dolgokat. Különleges képességét azonban arra használja, hogy új lakhelyén segítsen az embereknek.

Az első meglepetés akkor éri a nézőt, amikor a vásznon meglátja a Rebecca Ferguson által alakított Rose-t és barátait. Nem akarom lelőni a poént, de amikor ki is derül, hogy ezek a filmben ’sötét ördögöknek’ nevezett lények valójában mik, a nézők egy emberként döbbentek meg.

Warner Bros. Pictures

A film ugyanis saját misztikumot épít fel, amiben a félelem és a rettegés a központi elemek. Ez érthető is, hiszen a Rose-féle bagázsnak ez az úgynevezett Pára a fő tápláléka. Az pedig, hogy a Varjút megformáló Zahn McClarnon szájából elhangzik az a mondat, hogy „a Netflix és az okostelefonok beszennyezik a Párát” és, hogy a félelem pedig tisztítja, újabb találgatásra ad okot, hogy pontosan mi is lehet ez.

A feszültséget pedig csak fokozza, hogy feltűnik a színen a fiatal Abra, aki még Dannél is fényesebben ragyog. Az alkotásban Abra és Dan duója veszi fel a harcot a rettegést és félelmet hozó gonoszok ellen.

Jessica Miglio

Viszont nem a harcon, hanem annak módján van a hangsúly, amihez páratlan fényképezés és látványbeli megoldások párosulnak. Konkrétan alig van snitt, amit ne lehetne kirakni a falra, mert annyira gyönyörű. Flanagan filmje ezért nem csak rendkívül minőségi, hanem az utolsó négyzetmilliméterig megtervezett alkotás is egyben.

Egy vérbeli horror, ami üde színfolt a rémisztő történetek egyre halványabb palettáján. Igaz lassan építkezik, de az, aki egy jumpscare-től mentes két és fél órára vágyik, nem fog csalódni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés