Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Praktikus tanulási módszerek az iskolakezdéshez

Elkezdődött az iskola és lassan előkerülnek a tankönyvek. Megpróbálunk segíteni.
Hirdetés
Hirdetés

Most, hogy beköszöntött az ősz és elkezdődött az iskola, kénytelenek vagyunk egy kicsit komolyabb, sőt, szomorúbb témákkal is foglalkozni. Ez pedig nem más, mint a tanulás.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Többször írtunk már az időbeosztás és a tervezés fontosságáról, arról, hogy mire érdemes odafigyelni általánosságban, most viszont pár, kicsivel konkrétabb tippet szeretnénk adni, amiket közvetlenül alkalmazhattok, amint leültök és magatok elé veszitek a könyveket.

1. Sétálj egyet tanulás előtt

Több tanulmány is kimutatta, hogy a közvetlenül a szellemi munka előtt végzett mozgás jelentősen megnöveli az agy teljesítőképességét. Dr. Chuck Hillman, az Illinois-i Egyetem professzora 20 perc aktív testmozgást javasol tanulás előtt. Persze könnyen túlzásba lehet vinni ezt is, szóval azért ne próbáljunk maratont futni, mivel ha túlzottan elfáradunk, az agyunk sem fog úgy pörögni, ahogy kellene.

Tanulási tippek
www.pinterest.com

2. Próbálj meg hangosan tanulni

Ez a tipp érthető okok miatt azokra nem vonatkozik, akik egy emberekkel teli könyvtárban tanulnak. A szobánk magányában viszont annál inkább használható, mivel ha valamit hangosan kimondunk az esetek jelentős többségében könnyebben megmarad, mintha csak magunkban olvasnánk. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy egy idő után csak futtatja a szemeit a sorok felett, és pár oldal múlva jön rá, hogy fogalma sincs mit olvasott az elmúlt pár percben. Ezt a módszert azokra az esetekre érdemes tartogatni, amikor nehezebben érthető részekhez érünk, hiszen ha mindent hangosan akarnánk felolvasni, soha nem végeznénk.

3. Tarts szüneteket

Mielőtt nekiállsz tanulni, próbáld kisebb adagokra felosztani az aznapi anyagot és amint végzel egyel, tarts pár perc szünetet, esetleg szívj egy kis friss levegőt. Nincs értelme azonnal rávetni magad a következő fejezetre, vagy tételre. A szünetek után akár gyorsan át is futhatod az addig átvett anyagrészt, így is gyorsítva a folyamatot.

Tanulási tippek
www.roundrockisd.org

4. Nem gáz felmondani az anyagot

Sokan gyerekes módszernek tartják, de egyáltalán nem az. Jómagam is sokszor belefutottam abba a hibába, hogy egy-egy könnyebbnek vélt tételt csak átfutottam, és a címszavakat látva tudtam, hogy nagyjából mit kellene elmondani. Ez sajnos nem egyenlő a tétel vizsgaképes tudásával, és nyilvánvalóvá is válik, amint megpróbáljuk felmondani. Gondoljunk csak bele, ha tételeket tanulunk, azt valamilyen formában - akár írásban, akár szóban - elő kell tudnunk adni, így miért ne tarthatnánk egy főpróbát, ahol még következmény nélkül kiderülhet ha hibázunk.

5. Jutalmazd meg magad

Kicsit kéz a kézben jár a dolog a szünetekkel. Amint végzünk a kijelölt résszel kicsit motiválhatjuk magunkat valamilyen aprósággal. Itt mindenkinek magának kell tudnia, hogy neki mi működik. Van aki meghallgat egy számot, van aki cukorkákkal biztatja magát, de olyan is van aki önmagát sanyargatva csak miután végzett, enged magának egy mosdószünetet.

Tanulási tippek
www.pinterest.com

6. Tedd el a telefont

Csak végszóként jegyeznénk meg és különösebb kommentárt sem szeretnénk hozzáfűzni. Ha nekiállunk tanulni, koncentráljunk csak arra. Így egyébként is sokkal hatékonyabb és hamarabb is lehet végezni. Mindenkivel előfordult már, hogy teljes elszántsággal vetette bele magát a tanulásba, aztán hirtelen jött a messenger értesítés. Naponta pár órát mindenki kibír telefon és internet nélkül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés