Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már a filmvásznon is megphotoshoppolt arcokat látunk

Sőt, manapság az sem baj, ha a színész nem jelenik meg a forgatáson, majd rárakják az arcát valaki máséra...
-----

Néhány éve még több millió dolláros kiesést jelentett volna az, ha egy színész csak úgy otthagy egy sorozatot a munkálatok közepette. De nem ma! Az amerikai sorozat, a Salem egyik szereplője fogta magát és a forgatás közepén elköszönt a szériától, de a készítők nem estek kétségbe. Egyszerűen castingoltak egy új szereplőt, és a fejét rámaszkírozták a régiére. Költséghatékony megoldás, hiszen így nem kellett újravenni az addig leforgatott epizódokat.

Puzzle-t játszanak a színészek fejével és testével

A megoldás már ismerős lehet azoknak, akik látták az Amerika Kapitány első részét. Ott a főszereplő, Chris Evans fejét másolták át egy nádszál legény arcára. Tulajdonképpen most sem történt sokkal több, igaz itt nem a történetet vitték előre a speciális effektekkel, hanem egy színészt helyettesítettek velük.

Chris Evans az Amerika Kapitányban
Fxguide.com

De nem csak arra használják a szakemberek a Photsohoppot, hogy ide oda rakosgassanak arcokat, hanem akár kisebb plasztikai műtétet is elvégeznek vele. Öregítik, vagy fiatalítják a színészeket, attól függően, hogy mit kíván meg a történet. Az első ilyen nagy áttörést a Benjamin Button különleges élete hozta, amiben Brad Pittből aggastyán karaktere visszafelé öregedett. Azóta viszont már rájöttek, hogy nem csak arra jó a technika, hogy ráncokat rajzoljanak az emberek fejére, hanem pont fordítva is tudják használni.

Már nem a botox a menő, hanem a Photoshop

A színészek régen vígan botoxolták az arcukat a ráncmentes bőr érdekében. Aztán rájöttek, hogy ez mégsem olyan jó buli, hiszen az anyag befagyasztja az emberek izmait, ami pont ennél a foglalkozásnál elég ciki. Szóval a színészek ezután úgy öregedtek, mint mindenki más. Fotókon kiretusálták őket, de a filmeken még nem voltak rá képesek.

Mára már ez is megváltozott, a Photoshopban jártasak eltüntetnek ráncokat, karikákat, pattanásokat, és minden "szépséghibát", ami zavarhatná a néző elképzelését arról, hogy Hollywoodban mindenki tökéletes. A Glee egyik rendezője elmondta, hogy egy rész nem kerülhetett adásba anélkül, hogy ne kellett volna legalább egy szereplő arcáról eltüntetni egy pattanást.

Itt egy videó, ami bemutatja, hogy mire is képesek a szakik:

A színészi játékot is helyettesíteni tudják speciális effektekkel

Ha már megemlítettem a botoxhasználatot; vannak olyan színészek, akik túl későn jöttek rá az anyag kártékony hatásaira, és teljesen elvesztették a mimikájuk feletti hatalmat. Ők is csalnak a Photoshop-pal. Egy szakember, aki ilyen effekteken dolgozik elmondta, hogy nem ritka, ha valakinek az arcjátékán is segíteni kell. Ha nem úgy mozog egy-egy szemöldök ahogy kéne, vagy ha az arckifejezése egy kicsit eltér attól, amit a rendező elvár, akkor már jönnek is az informatikazsenik, hogy átfaragják az arcokat.

A legtöbb példát ezekre a javításokra Jake Gyllenhaal boxolós filmjében, a Mélyütésben találhatjuk. A forgatáskor a színészek természetesen nem verték szét egymás fejét, de a mozivásznon ennek úgy kellett kinéznie, mintha tényleg megtörtént volna. Az utómunkálatok során közelebb hozták az öklöket a szereplők fejéhez, és még kisebb részleteket is hozzáadtak, amitől tényleg boxnak nézett ki, amit csináltak: Röpködött a vér, a nyál, a főszereplő feje lassított felvételben meg úgy hullámzott, mint egy nagy puding.

Na, melyik az igazi?
Vulture

Nincs kockás hasad? Sebaj, majd csinálnak neked!

Nem csak arcokon javítanak, hanem teljes testeket képesek felturbózni. Paul Bettany, aki Víziót játszotta a Bosszúállók: Ultron Korában, azt mondta, hogy ő még egy úgynevezett "izomruhában" forgatott, de jobban szerette volna, ha őt is utólag javítják fel.

Őszintén, jobban szeretném, ha a forgatás után rajzolnák rám az izmokat. Egy teljes izomruha kibaszott nehéz.

A nők testét is kijavítják, ha arra van szükség, de a legtöbb estben ők nem izmosításon esnek át, hanem inkább soványítják őket. Photoshoppot csak a legvégső esetben használnak, inkább csak megnyújtják egy kicsit a képet, hogy soványabbnak tűnjön a színésznő.

Terhes vagy? Azt is megoldjuk!

Viszont mostanában már terhesen is játszhatnak olyan szerepeket, amiket babát várva lehetetlen lenne. Ismét Ultron Kora, Scarlett Johansson terhesen forgatta le az egész akciófilmet, de a végeredményen meg sem látszott a hasa. Ez egyelőre még elég drága eljárás, és csak a legnagyobb filmekben használják. A sorozatoknak még várniuk kell, mire az ilyen technikát felhasználhatnák. Az itthon Éjszakai Szolgálat címen futó sorozatban Olivia Colman terhességét inkább beleírták a sztoriba, a drágább megoldások helyett.

Scarlett Johansson terhesen az Ultron Kora forgatásán
Youtube

Manapság már az sem ritka, ha akciófilmek nyaktörő jeleneteiben az egész színészt egy digitális változatával helyettesítik. A digi-body néven elhíresült megoldás a 2000-es évek elején még elég viccesnek hatott. Tobey Maguire inkább nézett ki gumibabának, mint Pókembernek a 2002-es változatban, viszont a Batman Superman Ellenben már annyira meggyőzőek ezek a digitális testek, hogy a nézők a közvetlen közeli felvételeken sem ismerik fel őket.

A színészeket elég vicces törvények védik attól, hogy ezek a digi-bodyk elvegyék a munkájukat. Például az ilyen testscannek alapján készült modelleket csak egy projectben lehet felhasználni. Ha a film folytatást kap, akkor újra meg kell alkotni a digitális leképezést, de a szexjelenetek felvételénél kifejezetten tilos használni ezt a megoldást. Ezt azért tiltották meg, mert sokan attól tartottak, hogy a számítógép-generálta másuk még évtizedekkel a haláluk után is pornóban fog nyomulni. Üdv a jövőben!

Mit hoz a jövő?

És még hova fajulhat ez a technológia? Senki sem tudja, de abban azért reménykednek, hogy nem fognak egész filmek ezzel a technikával elkészülni. Habár, ha belegondolunk, az Avatar is ezen a vonalon mozog, és a a főszereplő is a film nagy részében csak nagy, kék ufó-bennszülöttként rohangált fel alá. Sőt, néhány színésznek egyáltalán nem láttuk az igazi arcát, csak a digi-bodyját.

Sok rajongó aggódik a következő Indiana Jones film miatt, hiszen a főszereplő, Harrison Ford, már jócskán a hetvenes éveiben jár. Ezek után már semmi sem garantálja, hogy Ford ugyanúgy fog kinézni a vásznon, mint a való életben. Ki tudja, lehet, hogy a film készítői annyira megfiatalítják, hogy újra úgy fog kinézni, mint amikor ivott a Szent Grálból. Mi azért reménykedünk, hogy ennyire nem szállnak el a Hollywoodiak.

Forrás: Vulture

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra