Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

1 hónap múlva érettségi! Pár tipp a májusi mumus ellen

A legtöbbeknek elvégre a továbbtanulás múlik az érettségin, szóval nem csoda, ha már most izgultok!
-----

Én egy éve voltam ebben a szituációban. Mindenki azt mondta, hogy áh, lófasz lesz az érettségi, de annyira beparáztattak a tanárok, hogy a félelem mindenféle biztatás ellenére megmaradt bennem.

nlcafe.hu
Az egész stressz az utolsó gimis év elején kezdődött. Rájöttem, hogy rengeteg pótolnivalóm van és bepánikoltam, hogy át fogok-e egyáltalán menni? Viszonylag gyorsan sikerült megunnom azt, hogy az ismeretlentől félek, így azokra a tárgyakra koncentráltam, amikből jó érettségit akartam, mert a jegyeimet tekintve a duplázás volt az egyetlen lehetőségem. Ezt sajnos kevés más tanár tolerálta, erőltették, hogy foglalkozzak az ő tárgyaikkal is, ezért kihasználtam 247 órát a 250 megengedett hiányzásból, hogy tanulhassak arra, ami igazán fontos. Szerencsére anyukám ezeket igazolta, miután leültünk megbeszélni, hogy hogy hozhatom ki a legjobbat a már alapból elbaszott szituációból.

Ezt a hiányzásos bulit senkinek sem ajánlanám. Idegtépő egyedül dögleni otthon és vagy tanulni, vagy utálni magad azért, mert nem tanulsz eleget, ráadásul a tanárok sem fogják jó néven venni, az osztálytársak megjegyzéseiről meg nem is beszélve.

A fentiekből tanulva úgy gondoltam, összegyűjtök pár dolgot, amik segíthetnek a stressz leküzdésében és a hatékony tanulásban.

Előkészületek:

Sose tanulj, ha fáradt vagy!

Nagyon kevés dolog ragad ilyenkor meg az emberben hosszútávra, sőt, még fel is idegesíthet, ha nem megy.

azirastukreben.hu

Csinálj beosztást!

Vedd sorra a számodra fontos tárgyakat és azt, hogy mennyit kell még belőlük készülnöd. Ha ezeket beosztod, nem érhet meglepetés. Pro tipp: jobb, ha hagysz pár szabadabb napot arra az esetre, ha elcsúszol a beosztással, így ezen sem kell pánikolnod.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Igen, klisé, de tényleg ne! Mindenkinek mást jelent a „jól haladok”. Ha követed a saját kis beosztásod, nem lehet semmi baj!

Minden tételbe nézz bele!

Ha mondjuk a magyar nem meghatározó tárgy számodra, akkor is nézegess bele a tételekbe, mert sokkal jobb, ha pár mondatot tudsz makogni róla, mint azon izgulni, hogy az egyetlen megtanult tételt húzod-e.

Gyakorolj!

Ezt sem kell túlzásba vinni, de jó ha tudod, hogy melyik tárgyból hogyan oszlik el a rendelkezésre álló idő. Teszteld magad egy-egy régebbi feladatlapon, így az időbeosztást illetően aligha érhet meglepetés!

Írásbeli:

Olvasd el a feladatokat rendesen!

Nagyon idegtépő azon pontot veszíteni, hogy egy téves adat, vagy félreértelmezés miatt hülyeséget írsz.

nlcafe.hu

NE ragadj le feladatoknál!

Ha valami nem megy, ráérsz a végén pánikolni rajta, ha végeztél a többivel, amit tudsz.

Szóbeli:

A felkészülési időt használd ki!

Ha nem tudod a tételt, használj annyi forrást, amennyit tudsz! Ha tudod, igyekezz minél gyorsabban leírni, amit tudsz, nehogy az izgulás miatt elfelejtsd! Ha van időd, mondd el magadnak a feleletedet, így észreveheted a hiányosságokat.

akg.hu

Próbálj meg minél többet beszélni!

Ha nem vagy valamiben biztos, akkor is igyekezz magabiztosan elmondani és kitölteni az időt, akár kis rizsával is. Ha nem töltöd ki az időt, van a vizsgáztatónak lehetősége kérdezni, és ha nem vagy biztos a tételben, a belekérdezésnek valószínűleg nem lesz jó vége.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!