Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

1 hónap múlva érettségi! Pár tipp a májusi mumus ellen

A legtöbbeknek elvégre a továbbtanulás múlik az érettségin, szóval nem csoda, ha már most izgultok!
-----

Én egy éve voltam ebben a szituációban. Mindenki azt mondta, hogy áh, lófasz lesz az érettségi, de annyira beparáztattak a tanárok, hogy a félelem mindenféle biztatás ellenére megmaradt bennem.

nlcafe.hu
Az egész stressz az utolsó gimis év elején kezdődött. Rájöttem, hogy rengeteg pótolnivalóm van és bepánikoltam, hogy át fogok-e egyáltalán menni? Viszonylag gyorsan sikerült megunnom azt, hogy az ismeretlentől félek, így azokra a tárgyakra koncentráltam, amikből jó érettségit akartam, mert a jegyeimet tekintve a duplázás volt az egyetlen lehetőségem. Ezt sajnos kevés más tanár tolerálta, erőltették, hogy foglalkozzak az ő tárgyaikkal is, ezért kihasználtam 247 órát a 250 megengedett hiányzásból, hogy tanulhassak arra, ami igazán fontos. Szerencsére anyukám ezeket igazolta, miután leültünk megbeszélni, hogy hogy hozhatom ki a legjobbat a már alapból elbaszott szituációból.

Ezt a hiányzásos bulit senkinek sem ajánlanám. Idegtépő egyedül dögleni otthon és vagy tanulni, vagy utálni magad azért, mert nem tanulsz eleget, ráadásul a tanárok sem fogják jó néven venni, az osztálytársak megjegyzéseiről meg nem is beszélve.

A fentiekből tanulva úgy gondoltam, összegyűjtök pár dolgot, amik segíthetnek a stressz leküzdésében és a hatékony tanulásban.

Előkészületek:

Sose tanulj, ha fáradt vagy!

Nagyon kevés dolog ragad ilyenkor meg az emberben hosszútávra, sőt, még fel is idegesíthet, ha nem megy.

azirastukreben.hu

Csinálj beosztást!

Vedd sorra a számodra fontos tárgyakat és azt, hogy mennyit kell még belőlük készülnöd. Ha ezeket beosztod, nem érhet meglepetés. Pro tipp: jobb, ha hagysz pár szabadabb napot arra az esetre, ha elcsúszol a beosztással, így ezen sem kell pánikolnod.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Igen, klisé, de tényleg ne! Mindenkinek mást jelent a „jól haladok”. Ha követed a saját kis beosztásod, nem lehet semmi baj!

Minden tételbe nézz bele!

Ha mondjuk a magyar nem meghatározó tárgy számodra, akkor is nézegess bele a tételekbe, mert sokkal jobb, ha pár mondatot tudsz makogni róla, mint azon izgulni, hogy az egyetlen megtanult tételt húzod-e.

Gyakorolj!

Ezt sem kell túlzásba vinni, de jó ha tudod, hogy melyik tárgyból hogyan oszlik el a rendelkezésre álló idő. Teszteld magad egy-egy régebbi feladatlapon, így az időbeosztást illetően aligha érhet meglepetés!

Írásbeli:

Olvasd el a feladatokat rendesen!

Nagyon idegtépő azon pontot veszíteni, hogy egy téves adat, vagy félreértelmezés miatt hülyeséget írsz.

nlcafe.hu

NE ragadj le feladatoknál!

Ha valami nem megy, ráérsz a végén pánikolni rajta, ha végeztél a többivel, amit tudsz.

Szóbeli:

A felkészülési időt használd ki!

Ha nem tudod a tételt, használj annyi forrást, amennyit tudsz! Ha tudod, igyekezz minél gyorsabban leírni, amit tudsz, nehogy az izgulás miatt elfelejtsd! Ha van időd, mondd el magadnak a feleletedet, így észreveheted a hiányosságokat.

akg.hu

Próbálj meg minél többet beszélni!

Ha nem vagy valamiben biztos, akkor is igyekezz magabiztosan elmondani és kitölteni az időt, akár kis rizsával is. Ha nem töltöd ki az időt, van a vizsgáztatónak lehetősége kérdezni, és ha nem vagy biztos a tételben, a belekérdezésnek valószínűleg nem lesz jó vége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra