Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Panelbe zárva - 20. nap

Volt olyan nyugdíjas, aki azt mondta, inkább elkapja a vírust és meghal, minthogy bezárva éljen.
Hirdetés
Hirdetés

Április 6.

Munka szerencsére akad most bőven. Nem, mintha nem tudnék mit kezdeni a szabad időmmel, de így legalább pénzt is keresek.

Már csak a nagyszüleimért aggódom, minden más enyhült. A velük való kapcsolatom túllépett azon, hogy csak hallgassam telefonon keresztül, milyen nehéz most nekik is. Persze, tudom: "csak otthon kéne maradniuk a seggükön, mi olyan nehéz ebben?"

Nos, a bezártság magában sem könnyen legyőzhető. A barátaim panaszkodnak, hogy az ő nagyszüleik milyen felelőtlenül járkálnak a városban. Több helyen vásárolnak, mert csak itt lehet venni azt a virslit, csak ott lehet venni azt a kenyeret, csak amott kapható az a kávé, úgyhogy "muszáj" elmenni mindenhova. Meg is kapják a megrovást az unokáktól.

Szerintem mindkét fél érveiben van reláció: kiépített szervezetek vannak már, akik időt, energiát fektetnek abba, hogy időseknek bevárásoljanak. Minek mászkálnak el akkor mégis otthonról? A másik oldalról pedig: az öregeknek általában a bevásárlás a napi mozgás. Az egészségügyi séta. És persze a kiút, a pár percnyi távolság a bezártságtól. Kell egy kis szabadság. Volt, aki azt mondta, inkább elkapja a vírust és meghal, minthogy bezárva legyen. Ez így nem élet, neki úgysincs már sok hátra, inkább éli úgy a maradék idejét, ahogy szeretné.

Nagymamám kimenne a temetőbe papám sírjához. Gyalog nagyon messze van, vezetni már nem tud, a biciklizés is veszélyes lehet. Taxizni, tömegközlekedni pedig nem mer -még a végén elkap valamit, gyenge az immunrendszere. Egyedül él, így még csak az sem megoldás, hogy a közös háztartásban levőkkel kiautózik a temetőbe. Elképzelni nem tudom, milyen érzés lehet ez most neki. Helyette a szüleim vásárolnak, de még a napi sétára is fél kimenni. Fél, mert tudja, milyen véleménnyel vannak a fiatalabbak a felelőtlen nyudíjasokról és ő még csak véletlenül sem akar felelőtlennek tűnni.

Ezekben a kérdésekben nehéz jó megoldást találni. Talán nincs is jó megoldás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés