Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem vezetni, közlekedni tanulnak meg kevesen

Érdekes tapasztalat most, hogy vezetni tanulok. Az emberek többségének nem az autó üzemeltetésével gyűlik meg a baja, hanem azzal a borzalmas ténnyel, hogy mások is vannak az utakon.
Hirdetés
Hirdetés

A vezetés társasjáték. Elérni A-ból B-be anélkül, hogy másokat akadályoznál, bántanál, veszélyeztetnél. Illetve elvárni ezt másoktól is. Jó az elején tisztázni, hogy nem csak az autósokra vonatkozik a közlekedéssel szembeni tagadás. Ahogy azt is érdemes tisztázni, hogy sok a kivétel. Van, aki nem csak vezet, hanem közlekedik, méghozzá jól, odafigyelve a többiekre. Vannak ilyen autósok, ilyen biciklisek és ilyen gyalogosok. Ugyanakkor lássuk be, elég érdektelen dolog lenne arról írni, hogy mindenki ügyesen közlekedik. Meg igaz se lenne.

A legbrutálisabb felfedezés az volt az elmúlt hetekben, hogy a legtöbben hogyan viszonyulnak a tanuló vezetőkhöz. Sokakban mintha zsigeri undor lenne velük kapcsolatban és igyekeznek a lehető leghülyébb helyzetekben kvázi "lenyomni" őket. Pedig sokszor nem mennek lassan, vagy rosszul, egyszerűen csak betartanak minden létező szabályt. Akad, aki azért, mert muszáj, mások azért, mert egyszerűbbnek érzik, hogy ne azt figyeljék, mikor üres az utca (szóval minek bármilyen jelzés, úgysincs ott senki!).

Van, aki rájuk se pillant a sikeres vizsga után
Van, aki rájuk se pillant a sikeres vizsga után
Internet

Péniszhosszabbító autók és "vérprofi" vezetőik

Érdemes megjegyezni, hogy a városon keresztül ész nélkül száguldozó, magukat "vérprofi sofőrnek" tartó emberek nem azért tehetik meg ezt, mert valóban akkora nagy ászok, hanem mert a többi autós vigyáz rájuk. Amikor kiszab eléd körülnézés, minden nélkül a baromállatja, nem azért teheti meg, mert ő maga a vezetés Istene, hanem, mert TE odafigyelsz rá, hogy ne történhessen baleset.

Itt jön képbe egyébként az általánosítás réme, miszerint, aki Audiban, de méginkább BMW-ben ül, annál érdemes jó előre felkészülni, mert bunkón, tolakodón, erőszakosan vezet. Ez egyáltalán nem igaz minden a fentebb említett márkájú autót birtokló emberre, de ne feledjük, hogy az általánosítás nem véletlenül fejlődik ki, szóval valami igazság mégis lehet a dologban. Én még az életben nem láttam például indexelő BMW-t, de hiszem, hogy létezik ez a csodálatos és ritka faj.

Másokért is felelsz!
Másokért is felelsz!
giphy

Rengetegen emlékezetből vezetnek, ebből kifolyólag teljes kétségbeesés számukra, ha a jól megszokott útvonalaik megváltoznak. Ahogy az is, ha ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból és esetleg egy másik városban kell közlekedniük.

Sajnos nem tudok szó nélkül elmenni a biciklisek tévelygése mellett sem. Nem tudom elégszer ismételni, hogy tisztelet a kivételnek, akkor is ismerjük a biciklisek azon fajtáját, akik keresztül kasul száguldoznak az úton, mintha valami láthatatlan pajzs védené őket. Miután tevékenyen részt vesznek az úgynevezett közlekedésben, nem világos, hogy miért nincsenek valami alap KRESZ tanfolyamra kötelezve. Vagy miért nincs ilyen az iskolában? Van már minden, etika, hittan, pulykatömés-óra. Miért volna akkora hülyeség, ha legalább a közlekedés alapjait elsajátíthatnák a gyerekek a suliban?

Kocsit vezetni mindenki megtanul

Szóval nem, a vezetésben nem az autó kezelése okoz nehézséget. Gyorsabban, vagy lassabban, de mindenki megtanulja. A nehézséget az okozza, hogy ahogy az élet egyéb területein, itt se figyelünk a többi emberre, nem velük közösen akarunk közlekedni, hanem lehetőleg rajtuk átgázolva, türelmetlenül, kapkodva. A baj az, hogy az élet más területein ez a fajta viselkedés nem feltétlenül balesetveszélyes.

A tanuló vezetőkre visszatérve. Igyekeznek. Biztosíthatok róla mindenkit, hogy nagyon igyekeznek. És, ha kicsit belegondolunk, megpróbálunk empatikusak lenni, eszünkbe juthat, hogy egyszer mi magunk is tanulók voltunk, nem az autóvezetés képességének birtokában jöttünk erre a világra. A türelem megtérül. Aki viszont állat módjára vezet, csak a saját célját szem előtt tartva, egészen biztos, hogy ugyanezt a magatartást fogja visszakapni a társaitól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés