Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Neked is vannak amatőr pszichológus ismerőseid?

Kényszernek érzik, hogy elemezzenek mindent, amit mondasz, teszel, vagy épp nem teszel. Az a baj ezekkel a barátokkal, hogy akkor is csinálják ezt, amikor nem kéne, illetve, hogy meglehetősen felszínesen és elhamarkodottan vonnak le következtetéseket.
Hirdetés
Hirdetés

Imádnivalóak. Általában abban merülnek ki, hogy 2 mondatod, vagy egy bizonyos téged érintő esemény után, önmagukat hihetetlenül mélyenszántónak érezve, mondanak rólad valami ordas nagy klisét. Ezt azzal kezdik, hogy „mert te olyan vagy, hogy” . Kifejezetten utálom. Vannak esetek, amikor kell, hogy egy barát rávilágítson esetleges hibákra, vagy ballépésekre, de ne abból álljon az ismeretség, hogy ő megmondja és kész.

Imádják magukra vállalni a bábmester szerepét
Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Vitába szállni ilyenkor hülyeség, ugyanis, ha megpróbálod védeni magad, ne adja isten érveket hozol, vagy megpróbálod elmondani, hogy te nem egészen így látod, abban csak önigazolást látnak és újult erővel fognak neki gyakorolni a szakmát. Ilyenkor jön, hogy te most védekezel, meg tagadásban vagy, ami megint csak azt bizonyítja, hogy…

Ezeknek a dolgoknak megvan a helye és az ideje. Általában tanácsot adni olyannak jó, aki igényli azt a tanácsot. Sajnos az ilyen barátoknál az egyik legnagyobb katalizátor az alkohol, így a legfárasztóbb beszélgetésekbe akkor kell belemenned, amikor szeretnéd szimplán jól érezni magad. Persze ezt beszélgetésnek hívni komoly tévedés, hiszen az adott barát beszél, te pedig megadóan hallgatod. Vagy nem.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha belelovalja magát a témába, akkor vesztettél, mert egyre csak ismétli a mondandóját, esetleg durvább, erősebb jelzőket használva, már-már közelítve a sértegetéshez. Amire nem hívod fel a figyelmét elvégre, ha szólsz, hogy ez már kicsit bunkó volt, akkor hallgathatod egy órán keresztül, hogy egyéb hiányosságaid és rossz tulajdonságaid mellett, milyen érzékeny ember is vagy te… Amit egyébként bunkósággal leplezel, sőt menekülsz önmagad elől, mert nem akarod őt végighallgatni… Őt, aki csak segíteni akar, de rajtad igazából nem is lehet ám segíteni.

Azért fontos az érzéseket definiálni

Lám, bármit teszel az messzemenő következtetések levonására sarkallja cimborádat, szóval ne is fáradj vele, hogy keresed a jó megoldást, a kiutat a szituációból. Persze visszavághatsz, ha van hozzá kedved, de egyrészt nem akarod megsérteni a barátod (akit ezen a szinten már kezdesz fejben ismerősnek hívni), másrészt miután ő meg van győződve róla, hogy téged csak és kizárólag a tetteid alapján lehet és kell megítélni, kibontani, a reakciódban is megtalálja a számára szükséges önigazolást.

A lehető legjobb, ha ezeknek a barátoknak, akik igénylik, hogy véleményt formáljanak mindenről, van némi önkritikájuk is. Ha ez az eset áll fenn, akkor rá lehet világítani, hogy sem az idő, sem a hely nem alkalmas egy ilyen beszélgetés lefolytatására, plusz még a hangulatot is elcseszi és felajánlani, hogy egy másik alkalommal kitehet téged a boncasztalra és körülnézhet benned. Ha semmilyen módon nem lehet visszafogni a barátot és azon kapod magad, hogy egyre ritkábban keresed a társaságát, vagy ha találkoztok, akkor túlzottan kimért vagy, nehogy fogást találjon rajtad… Akkor érdemes elgondolkodni, hogy megéri e neked/nektek ez a kapcsolat.

Oké, néha kell egy kis lelkizés
imdb.com

A lényeg az, hogy a pszichológia nem véletlenül komoly tudomány és azok, akik magukat hihetetlenül mélyen emberbelátónak érzik, előfordul, hogy több kárt okoznak a nagyképű okoskodásnak inkább tűnő "segítségnyújtásukkal", mintha meg se szólaltak volna. Nem csak attól lesz valaki jó emberismerő, vagy emberi röntgen, hogy észreveszi a másik problémáit, hanem attól is, hogy észreveszi, ha a másiknak nincs szüksége egy ilyen típusú beszélgetésre. Szóval figyeljünk egymásra és, ha van egy ilyen barátunk és már nem bírjuk őt tovább, sőt erről beszélni is akarunk valakivel, akkor keressünk egy jó pszichológust!

Bízd magad szakemberre
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés