Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz dolog "kényszerből" ajándékozni

Lassan, nagyon lassan, de közeleg a karácsony. Előtte még lesz egy Mikulás is, de gondolom ez mindenki előtt tiszta. Ilyenkor meglehetősen nagy a nyomás, hiszen valami remek dolgot KELL ajándékozni!
Hirdetés
Hirdetés

Nem szeretem, hogy a szülinapok, névnapok, de legfőképp a karácsony, inkább vált ki belőlem gyomorgörcsöt, mint emelkedett, ünnepi hangulatot. Sokan az utolsó pillanatra hagyják az ajándék vásárlást és ilyenkor, végső rémületükben valami csetreszt szereznek be a szeretteiknek, csak, hogy legyen. Kényszerből vásárolni soha nem a legjobb ötlet, bár tény, hogy az üzletek szeretik.

Nem az ajándékozással van gondom, szeretem meglepni, megörvendeztetni a szeretteimet, de erre képes vagyok szimpla hétköznapokon is, nem szükséges, hogy valaki megszülessen hozzá. Amikor tényleg látok valami olyat, aminek tudom, hogy örülnek, akik körülvesznek, akkor pusztán az örömszerzés céljából is megvásárolom, elkészítem azt. Sajnos a legtöbb esetben az ünnep és a valóban örömet szerző dolgok találása, nem ugyanarra az időpontra esik.

Adjunk egymásnak némi lóvét?

Sok helyen a nagyszülők inkább pénzt adnak az unokáknak, hogy vegyék meg maguknak, amire vágynak. Ez egy eléggé bevált módszer, de csak a fent említett esetben, hiszen elég hülyén veszi ki magát, ha egy borítékban pénzt adok a szüleimnek, amit tőlük kértem kölcsön, vagy fogok kölcsönkérni, miután vége az ünnepnek. Arról nem is beszélve, hogy nagyon optimisták, ha erre valóban kölcsönként tekintenek. Meg úgy egyébként is. Olyan személytelen dolog ez. Persze egy fiatalnak van, hogy a világot jelenti ez az ünnepekkor meglehetősen tuti pénzforrás, de nem hiszem, hogy van olyan unoka, aki megsértődik, ha nem kapja meg, ami "jár". Remélhetőleg senki nem tekint erre kötelezőként.

Lehet így is

Előfordul, hogy beüt a szerencse és a gyerek, vagy szülő pont akkor vágyik valami megfizethető és elérhető dologra, amikor közelednek az ünnepek, ezt pedig valami elegáns módon (az kell!) a tudomásunkra is hozza. De gyakoribb az, hogy kétségbeesetten keresel, míg végül veszel valamit, amiről te is érzed, hogy a polcon fog porosodni, de legalább a lelkiismereted egy picit megnyugszik tőle. Ezt is letudtad, hála Istennek.

Az ajándékozás, szerintem legalábbis, nem merül ki tárgyak csereberélésében

A gyerekek minél idősebbek, annál kevesebbet találkoznak a szüleikkel. Legalábbis a legtöbb esetben. Ilyenkor felértékelődik a közösen eltöltött idő. Egy vacsora, amin együtt dolgoztatok, vagy egy jó társasjáték. Erre lehet úgy tekinteni, hogy a másiknak nem voltam elég fontos, hogy időt, pénzt, energiát fordítson rám, de érdemesebb úgy nézni, hogy egy biszbasszal kevesebbet kell leporolgatni és a családban egymást érdekeljük, az együtt töltött idő, ami számít.

Gondoltam rád: Egy vers, egy előadás, amin együtt nevettek, egy rajz, ami talán nem a legjobban sikerült, de biztosan több örömöt szerez, mint egy vásárlási utalvány, egy szappanadagoló, vagy esetleg egy gravírozott ruhakefe.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés