Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért presztízs a fővárosban élni?

"Képzeld, ott gyakran járnak a buszok és hajnalban is lehet chipset venni!" Képzelem.
Hirdetés
Hirdetés

Bizonyos szempontból megértem, a nagyváros mindig vonzó azoknak, akik... Nem nagyvárosban élnek, na. A Pestre költözés amúgy is összefonódott a saját lábon állással, a fióka kirepül a családi fészekből, ami mindig izgalmas.

Felköszöntenéd a 20 éves Nyugat.hu-t? Iratkozz fel a havi, rendszeres támogatóink közé!
Támogatom

Amikor fenn laktam, képtelen voltam megállni, hogy ne menőzzek a helyismeretemmel, késztetést éreztem, hogy előadjam, micsoda nagyvárosi csávó vagyok. Viszont nálam ez soha nem párosult lenézéssel, nem érkeztem úgy haza, hogy az itthon maradt, vagy ideiglenes hazaköltöző ismerőseimnek zengtem volna az ódákat, kioktató, lekezelő hangnemben.

Jó, a teljesség jegyében hozzáteszem, képtelen voltam megállni, főleg az elején, hogy a közlekedés hiányosságait, vagy azt a tényt, hogy ott többen vannak este az utcákon, ne jegyezzem meg, kellően epésen.

Ez nem baj, az ember merülni akar, élni, jobb szó híján zizegni és erre például Budapest tökéletesen alkalmas. De amikor ez átcsap a nem véletlenül

nagyvárosi suttyónak

nevezett stílusba, már a környezet is nehezen viseli. Több lenne valaki attól, hogy gyakrabban lát hajléktalanokat, vagy nagyobb tömegben csinálja ugyanazt a semmit? Ahogy mindennel, ezzel is az a helyzet, hogy meg lehet unni.

Az emberek ritkán tudnak megmaradni a seggükön, főleg fiatalként

Mindig ott jó, ahol éppen nem vagyok. A Budapesten régóta élő, talán New Yorkba vágyik, vagy épphogy egy kis csendes faluba, ahol mindenki ismer mindenkit, mindenki köszön és a meglepetések, meglepetésszámba mennek.

Ilyet falun is kapni!
Lengyel Alexandra

Sok előnye van Pestnek. Több a buli, hangosabbak a koncertek és főleg akkor lehet fájó pont, amikor minden barátod és ismerősöd fölkerül, csak neked alakult úgy, hogy a te szemszögedből tyúkszaros lakhelyeden kellett maradnod. Még akkor is, ha nem örökre, csak mondjuk egy évre. Egy év nem hosszú idő, de ilyen esetekben hosszabb, mint szokott. Találkozol a barátokkal és miután elmesélték az összes bulit, amiből te kimaradtál, az összes jó sztorit, ami nélküled esett meg, úgy érzed magad, mint akit kimostak. Furcsa, irigységhez hasonlatos érzés kering a gyomrodban. Aztán jön a legrosszabb:

"És itthon miújság? Veled mi a helyzet?"

Vagy teljesen belesüppedünk a nihilbe és meg se próbáljuk izgalmasnak eladni azt, amit nem tartunk annak, vagy megpróbáljuk a hét történéseit úgy tálalni, hogy azok gusztábbnak tűnjenek, mint amilyenek.

Innen nézve menőbb, mint ahol én lakom
Színes város

Nem jó, ha mások életéhez méred a sajátodat. Nem jó, ha azon agyalsz, hogy neki most jobb, ők vajon ma mit csinálnak, biztos ezerrel buliznak és eszükbe se jutok. Hidd el, nekik se fenékig Főváros az, amiben élnek. Ha mégis, akkor meg erre irigykedni a legfeleslegesebb dolog. Hozd ki a legtöbbet abból, ahol vagy. Ha pedig úgy se megy, akkor ideje nagy levegőt venni és költözni. Amikor sikerül, majd te is előadhatod a saját nagyvárosban élésedet úgy, ahogy Te akarod.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés