Miért küzdősportoljon a gyerek?

Pár pontban összeszedtük, miért nem szabad visszariadni a küzdősportoktól.

A sportolás és az egészséges életmód fontosságát nagyjából minden platformon hirdetik. Bármerre nézünk, találkozhatunk hasonló vonatkozású reklámokkal, cikkekkel, akár TV-ben, akár az újságok hasábjain, vagy internetes oldalakon. Ennek ellenére elmondható, hogy kevesen sportolnak rendszeresen és mindez visszaüt a gyereknevelés terén is.

Rengeteg tanulmány és rövidebb cikk foglalkozik azzal, hogy mennyire fontos az, hogy a gyerek sportoljon, ugyanis az mind a szellemi mind pedig a fizikai fejlődésre rendkívül pozitív hatással van, és olyan előnyt ad, ami a későbbiekben csak nehezen volna pótolható.

Küzdősport gyerekeknek
www.martialartssuccessforkids.com

A szülők felelőssége, hogy a gyermek kiegyensúlyozott nevelést kapjon, ehhez pedig a sport nagyban hozzájárulhat. Persze, ha valaki már eljut a felismerésig, hogy valahova mégiscsak be kéne íratni a gyereket, akkor azonnal adódik a kérdés, hogy milyen jellegű sportra és egyáltalán hova?

A legtöbben a csapatsportok mellett döntenek, például iskolai kosárlabda edzésekre, vagy a helyi focicsapat edzéseire járatják a gyereküket. Egyértelműnek tűnhet a választás, hiszen szórakoztató sportokról van szó, ahol egyidejűleg barátkozni is lehet, mivel sok másik gyerekkel van egy csapatban.

Pár szót azonban a küzdősportok is megérdemelnek.

A legtöbb szülőt az riasztja el attól, hogy valamilyen küzdősportra, vagy harcművészetre írassa a gyereket, hogy félti az erőszaktól és az esetleges komolyabb sérülésektől, annak ellenére, hogy a nem versenyszerű küzdőportolók körében egyáltalán nem gyakori még a legenyhébb sérülés sem.

Küzdősport gyerekeknek
www.claremont-courier.com

A kicsik edzései ráadásul a legtöbb helyen külön időpontban is vannak, és teljesen más felépítésű edzésekről van szó, mint a nagyobbakénál. Az edzők is pontosan tudják, hogy a gyerekeknek mit szabad és mit nem. Ha valaki például attól tart, hogy a gyerek rögtön a bokszringben találja magát, ne tegye, mivel általában még a felnőtteket sem szokták beengedni jó fél évig, amíg el nem sajátítják az alapokat.

Hogy mit adhat a gyereknek a küzdősport gyakorlása? Pár pontban összeszedtük.

1. Remek időtöltés

Ez, mint általában minden sportra, a küzdősportokra is igaz. A testmozgástól az ember jobban tud koncentrálni és levezeti a felesleges energiát, amiben a gyerekek aztán végképp nem szenvednek hiányt.

2. Önfegyelem és türelem

Az önfegyelem rendkívül hasznos tulajdonság, amit aztán az iskolában, meg úgy általában az élet minden terén lehet hasznosítani. A fegyelem elengedhetetlen a harcművészetek tanulásakor. Hamar rájön az ember, hogy nem lehet mindent azonnal elsajátítani és türelmesnek kell lenni, valamint kitartóan kell küzdeni mindenért, mind a teremben, mind pedig az életben. A fegyelemhez hozzátartozik az is, hogy szót fogadnak a mesternek, ami talán a szülőknek való szófogadásban is segíthet valamelyest.

3. Övfokozatok

Sokan butaságnak, vagy felesleges dolognak tartják, hiszen nem mindig tükrözi pontosan, hogy ki mennyire jártas az adott sportban, vagy mennyire tudja applikálni az ottani tudást egy valós helyzetben. Arra azonban vitathatatlanul jó, hogy a tanulók tudjanak maguknak célokat kitűzni, amit aztán megvalósíthatnak. A következő fokozat elérése sosincs olyan elérhetetlen távolságban, a megszerzése után pedig büszkeséggel gondolhat vissza az ember az odáig vezető útra. Ez is egy olyan előny, aminek közvetlen haszna lehet akár még az iskolában is. Az övvizsgákon való részvétel pedig még a későbbi vizsgahelyzetekben való helytállást is megkönnyítheti.

Küzdősport gyerekeknek
www.bookmartialarts.com

4. Egyéni teljesítőképesség

Talán itt a legszembetűnőbb a különbség a csapatsportokhoz képest. Itt senki nem ül a kispadon és mindenkit kizárólag a saját teljesítménye alapján ítélnek meg, így nem is szabad, nem is lehet másokra építeni, hanem önállóan kell legyűrni az akadályokat. A csapatszellem kialakulása mellett az is rendkívül fontos, hogy egymagunk is helyt tudjunk állni, hiszen sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol csak magunkra számíthatunk.

6. A szülő is kipróbálhatja

A sportoláshoz sosincs késő, de míg egy gyerekeknek tartott fociedzésre nehezen állhatna be egy negyvenes apuka, addig a küzdősport edzéseken egyáltalán nem ritka, hogy a gyerekek edzésén a terem valamelyik sarkában a szülők is gyakorlatoznak. Ennek általában a gyerek is örül, és a szülő sem unatkozik, amíg az edzés végét várja.

Küzdősport gyerekeknek
www.gorillasstrengthfitnessmartialarts.com

7. Önvédelem és állóképesség

Az edzések elengedhetetlen része az erőnlét fejlesztése, ami, mint már említettük egyrészt kellemesen lefárasztja a gyereket, másrészt az izomzatát is fejleszti. Itt persze nem mini Hulk-ra kell gondolni, de az erőnlét és az állóképesség fejlesztése vitathatatlanul fontos. A küzdősportokról nyilván először mindenkinek verekedés jut eszébe, így azért utolsó szempontként az önvédelmi funkciót is megemlítenénk. Persze, nyilván más az utcai konfliktus, mint az amit az edzéseken lehet szimulálni, de mégis sokat segíthet, ha az embernek legalább van fogalma egy-egy veszélyesebb helyzetben az alapokról. A legfontosabb pedig talán az, hogy az első dolog, amit megtanulnak, hogy az ilyen helyzeteket jobb messziről elkerülni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!