Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Micsoda katyvasz lenne, ha mindenkiből hangosan szólna, amit hallgat!

Amúgy is olyan furcsa. Elvileg társas lények vagyunk, mégis látsz egy adag maga elé bámuló, zenét (vagy ki tudja micsodát) hallgató embert, akik nagyon nem szeretnének tudomást venni a többiekről.
Hirdetés
Hirdetés

Hiába megyek el társasággal este, a legfontosabb, amit magammal viszek, az a fülhallgatóm, mert hazafelé életet menthet. Jó, veszélyesebb este bedugott füllel részegen bóklászni, de most nem így értem. A másik, ami mindig nálam van a napszemüvegem, mert annál nincs rosszabb, hogy csak egy sörre mész, aztán másnaposan felébredsz valahol és napszemüveg nélkül kell hazavonszolnod a karikás szemeidet.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Miután azt veszem észre, hogy ezt a két tárgyat a legtöbben maguknál/magukon/magukban hordják, tényleg kicsit nevetségessé válik az egész közlekedés, illetve együttélés dolog. Elvégre a napszemüveg már jó ideje nem arra szolgál, hogy védje a szemünket. Azért hordjuk, mert jól áll, meg mert így a többiek lehetőség szerint még kevesebbet látnak az arcunkból. Van olyan is, akit csak a napocska zavar.

Ehhez jön még egy másik érzékszervünk elszeparálása, a fülünké

Ugyan különbség, hogy a napszemüvegben jó eséllyel látunk, bedugott füllel, maxra tekert (tekert???) zenével viszont abszolút lenullázzuk a hallásunkat, ha a környezet észleléséről van szó. Többnyire ez is volna a cél. Hányszor hallottam már, sőt tapasztaltam is, hogy azok, akik zenét hallgatnak egy tömegközlekedési eszközön, egészen megrendülnek, ha pár megállót pőre füllel kell elszenvedniük. Ilyenkor ledöbennek embertársaik ostobaságán és úgy ragadnak ki beszélgetésfoszlányokat – azon kevés társukból, akik beszélgetnek – mintha még soha nem hallottak volna ilyet.

Keveset tudunk egymásról és nem is akarunk többet megtudni

A zene nem csak ebben segít, illetve akadályoz. Remekül ráhangol a soron következő eseményekre. Például, ha edzésről van szó, sokan olyan zenéket választanak már az odaút alatt is, amik felpörgetik őket. Ha a párod szüleivel találkozol, lehet, hogy pont valami nyugtatóbb kell. Vagy simán azt hallgatod, amit szeretsz. Kész. És itt jön be az a gyönyörű helyzet, amikor emberek sorozatot, stand upot, vagy akár teljes filmeket hallgatnak. Igen, ilyen is van. Végülis teljesen mindegy, teljesen el vagy zárva úgy, hogy közben abszolút nem vagy elzárva, ebben a helyzetben az szólhat a füledben, amit csak akarsz. Ha megkönnyíti az életedet, szólhat benne pornó is. Nem, amúgy még nem találkoztam olyannal, aki nyögésekre vonatozik, de hát...

Napszemüveg, zene a fülbe, esetleg még két böszmenagy, vastag kesztyű, egy kapucni, hogy az egészet megkapucnizzuk és teljes az elszigeteltség. Akit embertársai illata/szaga is zavar, nyugodtan csúsztasson félbevágott tampont az orrnyílásaiba.

Senki nem fog meglepődni, mert:

A.: leszarjuk egymást

B.: Annyi fura ember van

C.: (A logika bajnokainak) biztosan vérzik az illető orra

Az egyik kérdés, ami foglalkoztat, hogy milyen lenne egy sima utazás, ha mindenkiből ugyanakkora hangerővel kifelé szólna az, amit éppen hallgat. Biztos szórakoztató. Lehet, hogy csodás muzsika kerekedne az összevisszaságból! Valószínűleg nem.

A másik, hogy miért vágyunk ennyire elszeparálni magunkat. Persze, csak ha erre használjuk a fülest. Elvégre sokan vagyunk, akik simán szeretik a zenét. Jobb lesz a hangulatunk, gyorsabban telik az utazás. De, ha részben, vagy egészben azért használom, hogy még csak véletlenül se kelljen senkivel kontaktba kerülnöm? Azért csináljuk, mert megvan a magunk baja és nem érdekel másé? Vagy esetleg azért, mert semmi kedvünk ahhoz, hogy elkapjon valamelyik panaszkodós? Vagy, ahogy az a legvalószínűbbnek tűnik, szimplán szeretjük a zenét. Mindenesetre volt idő, amikor az emberek füles és zene nélkül tették ki a lábukat az ajtón. Hátborzongató…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés