Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi köze egy rajzolt békának a fasizmushoz?

2016 szeptemberében Pepe, mindenki kedvenc internetes békája, a Klu-Klux-Klan, Hitler és sok más szélsőjobboldali szimbólum között kezdett megjelenni. Feels bad man.
Hirdetés
Hirdetés

Pepe történelme

Pepe először Matt Furie 2005-ös Boy’s Club című képregényében jelent meg, mint antropomorf barátságos béka. Mint a legtöbb mém, mémmé a 4chan-en vált. 2008-ban tett szert a 4chan-en ismeretségre ezzel a képregénnyel, ami után elfogadott reakciókép lett Pepe elégedett feje és a “feels good man” kifejezés. Innentől kezdve a Pepe reakcióképeknek több változata is született, amikkel már bizonyára találkoztatok. Talán a két legismertebb a Smug Frog és az Angry Pepe .

knowyourmeme

Miután Pepe meghódította az egész internetet, az /r9k/ 4chan alfórum felhasználói kezdték úgy érezni, hogy szeretett békájuk már nem az övék, ezért elkezdtek úgynevezett rare Pepe-ket gyártani. Ennek annyi a lényege, hogy Pepe-t újszerű és szokatlan módokon ábrázolták, kb. úgy minta az autós kártyákat, ezzel visszaszolgáltatva Pepe-t a mémkészítés patrícius osztályának. Szóval egy ideig úgy nézett ki, hogy minden rendben lesz. Aztán jött a /pol/.

knowyourmeme

A /pol/ felfalja a saját gyermekeit

Jó de mi a fene az a /pol/? A /pol/ a 4chan politikai alfóruma és az internet egyben egyik legsötétebb bugyra. Közismert, hogy fiatal, fehér férfiak hányják ki ide a rasszista, nőgyűlölő, xenofób, szexuálisan frusztrált nézeteiket, amikre a környezetük már annyira nem nyerő. Ezt szokás mostanában Alt-Right-nak nevezni. Az Alt-Right pedig pont Pepe-t találta meg, mint a tökéletes hordozót ezekhez az üzenetekhez. Az elmúlt egy évben a /pol/ szisztematikusan kihasználta Pepe-t, aminek az lett a következménye, hogy 2016 szeptemberében óriási botrány lett a szeretett béka körül. Az összes nagy amerikai médiaintézettől kezdve, Hillary Clinton-on keresztül, magáig az alkotóig, többen is azon a véleményen vannak, hogy Pepe náci szimbólum lett. (ebben az sem segített, hogy Trump hivatalos twitterén is kint volt).

Van még remény Pepe számára? Vagy már innen nem lehet visszahozni? Nos, a következő hónapokban valószínűleg ezekre a kérdésekre is választ kapunk minden idők legizgalmasabb mémdrámájában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés