Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Last minute érettségi felkészülési kisokos

Hétfőn kezdődik az érettségi, te meg még nem állsz sehogy? Vagy csak érdekel, hogy mit érdemes még átnézni az utolsó pillanatokban? Segítünk!
Hirdetés
Hirdetés

Ezekben a napokban nyilván senkinek nincs kedve olyan szövegeket hallgatni, hogy négy éved volt készülni rá, ezen múlik az egész életed, te meg ilyen lazán veszed, meg hasonlók. A pánikkeltés nem old meg semmit, inkább mentsd ami menthető! Amikor ott fogsz ülni jövő héten úgyis észreveszed, hogy az érettségi amúgy egyáltalán nem egy nehéz dolog, és fölösleges most halálosan ráparázni.

Aludj!

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Elsőre szuper ötletnek tűnhet hajnali négyig tanulni, csak amikor másnap késő délelőtt hullafáradtan felkelsz, és rájössz, hogy az éjjel tanultakból semmire nem emlékszel, az kicsit kiábrándító tud lenni. Feküdj le időben, kelj fel időben, napközben úgyis jobban fog az ember agya, igyál sok folyadékot, a minimum 8 órás szundit meg mindenképp tartsd, mert a tanult információ alvás közben raktározódik el a hosszútávú memóriába. Tanulás közben tarts szüneteket, de csak nagyon röviden, ne kezdj el mondjuk Skyrimezni vagy Móni Szépségvilága videókat nézni, mert soha nem fogsz tudni visszarázódni!

Szelektálj!

Az első 3 írásbeli, a magyar, matek, töri triumvirátus mindenkinek a kedvencei. A négyéves anyagot nem lehet egy hétvége alatt beseggelni, de ha ügyesen rakod össze, hogy miből mennyit tanulsz, egész vállalható eredményt is el lehet érni.

Magyar

Életműveket bemagolni ilyenkor már nem nagyon lehet, meg a középszintű írásbelihez annyira nem is szükséges. Ha úgy érzed, hogy nem megy a szövegértés, csinálj meg néhányat az elmúlt évekből , a szövegalkotás viszont alapvetően készségszintű. Középszinten az esszénél elég nagy előny, hogy a 3 feladatból kell egyet kiválasztani, úgyhogy fölösleges parázni, valamelyik biztos menni fog. A magyarra egyébként ilyenkor már nem nagyon lehet érdemben tanulni, de a 3 közül ebből a legnehezebb rossz jegyet szerezni.

Matek

A mateknál ugye van az az aranyszabály, hogy azt nem megtanulni, hanem megérteni kell. Ezért, ha a megértés eddig nem sikerült, egyedül ezután sem fog. Ha nem megy, kérj segítséget! A legrosszabb dolog amit csinálhatsz, hogy hajnalig ülsz a matekpéldák fölött, és sajnálod magad, hogy milyen hülye vagy. Ettől nem fogod megérteni. Kérj meg szülőt, osztálytársat, tanárt, hogy magyarázza el, de az „ennek a rohadt kombinatorikának az ég világon semmi értelme, soha nem fogom megérteni, megbukok és hajléktalan leszek” című hisztik csak az idődet veszik el.

Töri

Történelemből lehet a legnagyobb utolsó pillanatos mentéseket bemutatni, amiben nagyon sokat segít, hogy vannak bizonyos témakörök, amiket egyszerűen szeretnek feladni esszének a dolgozatok összeállítói. A teszt résszel ilyenkor már fölösleges foglalkozni, ott vannak a szemelvények, meg ott az atlaszod, abból már egész sok pontot össze lehet hozni nulla tudással is. Ezen a linken megtalálod az összes korábbi érettségi feladatlapjait, amin meg tudod nézni, hogy melyik témák a legnagyobb jolly jokerek, esetleg mik azok, amik többször is voltak, de utoljára elég régen, úgyhogy esélyes, hogy újra felbukkannak. Magyar töriből például eddig egy kivétellel minden évben volt esszé az 1848-as forradalom és a kiegyezés/dualizmus közti időszakból, úgyhogy azt a részt mondjuk érdemes bevágni.

A lényeg az, hogy ne parázd túl a dolgokat, a legtöbb helyen már tízedikben is nehezebb dolgozatokat íratnak, mint a középszintű érettségik. Jó tanulást, és sok sikert! De amúgy meg úgyis menni fog, nyugi!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés