Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kutyával Tilos!

Láthatjuk sok helyen az egész országban. Nem vihetünk kutyát a legtöbb bankfiókba, kávézóba, ruhaboltba. Mi az oka ennek a jelenségnek, holott egy köpésre tőlünk, Ausztriában ezt közel sem veszik ennyire komolyan. A Magyar kutyák hülyébbek? Nem. Esetleg a gazdik? Esetleg…
-----

Egyik drága cimborám, aki nemrég vett magához egy vizslát, és jelenleg Bécsben lakik, hívta fel a figyelmemet a jelenségre. Bár a kutyája fiatal kora okán meglehetősen virgonc, gazdája hívó szavára rögtön ugrik, így póráz nélkül is biztonságosan lehet vele közlekedni. Valóban így van ez, még akkor is, ha a gazdik többsége, kutyájuk jellemét és fajtáját abszolút figyelmen kívül hagyva, a „nem bánt az senkit” elv alapján tartja az ebet.

Különösen kedves, úgynevezett „gazdi-vakság” ez, amikor a kijelentés közben egy 70 kilós fekete sátán kutyája marcangol valami kisgyereknek tűnő dolgot a hátsó kertben. De hát Hagrid is megmondta, hogy a kedvenceinkkel hajlamosak vagyunk némiképp elnézően bánni.

A kutyájukat helytelen módon tartó gazdák miat a rengeteg tiltás sajnos mindenkire vonatkozik. Hiába van rajta szájkosár, hiába van rövid pórázon, a megfelelően tartott kutya ugyanolyan előítéletek céltáblája, mint rosszul nevelt és tartott társai. Ez különösen most, nyáron lehet kényelmetlen, hiszen kutyával a legtöbb strand területére is tilos bemenni.

Tiltott kutya
Nyugat.hu

Érdekesség, hogy ezen tiltások legtöbbje nem vonatkozik a manapság divatos zsebpatkánykákra, ami nem is csoda, hiszen egy normálméretű szájkosárban is elférnek.

Már dohánybolton is találkoztam kutyát kitiltó táblával, de ez sok család esetében nem okozhat gondot, hiszen a szintén kitiltott kisgyermek tud vigyázni a kutyára, amíg a szülők dohányárut vásárolnak. Lám, milyen szépen felépített rendszer ez.

Érthető azok aggodalma is, akik inkább a tiltások mellett vannak, mintsem ellene. Budapest csodálatos gyűjtőhelye a (remélhetőleg) kutyaszarnak. Néhányan idegesek miatta, mások egyenesen játékot csinálnak belőle, ahogy a kis, gazdik által otthagyott szeretetcsomagokat kerülgetik.

Tehát egyetemes megoldásként tiltják ki őket, szinte mindenhonnan, illetve keményen büntetik a gazdáikat. Mégse lehet egyenként behívni és levizsgáztatni minden ebet, majd kiírni a boltokra, hogy kutyával tilos kivéve Mici, Rexi, Fahéj, Morzsa stb… Mert ők jól nevelt kutyusok. Ez újfent olyan eset, ami az állatot megfelelően tartó, sétáltató gazdikra is rossz fényt vet.

Cukkancsok
Nyugat.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!