Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kötelező olvasmányok mellé jöhetnek a kötelező filmek

A kötelező olvasmányok régóta vita tárgyát képezik, főleg azoknál, akiknek végig kell őket „szenvedniük”.
-----

Sokat olvastam a suliban, és azóta is imádok bevackolni egy könyvvel, némi teával és egész napokat átlapozni. De soha nem szerettem, hogy valami elavult értékrend alapján mondják meg, mi a jó könyv, vagy melyiket kell feltétlenül ismerni? Oké, vannak az irodalomnak alapkövei, amiket nehéz megkerülni. Egyébként nem is kell! Csakhogy a világ folyamatosan átalakul. Ezt azonban úgy fest, nem nagyon veszik figyelembe azok, akik évről évre ugyanazokat a műveket vágják hozzá a diákokhoz.

És van még néhány dolog, amit szintén nem vesznek észre. Például azt, hogy a filmek vagy a zene mára ugyanolyan fontossá, ha nem fontosabbá váltak, mint a könyvek. Így akad néhány kötelező film, amit nem ártana levetíteni a diákoknak. Vagy nézzék meg otthon, aztán írjanak róla beszámolót, elvégre az olvasmányokat se a suliban kell végigfutni. Kivéve talán a rövid verziót.

Segít a jó környezet is
Nyugat.hu

A világ iszonyatosan felgyorsult, és éppen ezért a legtöbb diák képtelen elmélyedni egy könyvben, ami harminc oldalon keresztül taglalja, milyen volt a szoba, ahova a két szereplő épp belépett. Ugyanígy nem fogom jobban szeretni az Egri csillagok -filmet, mint mondjuk a Ponyvaregényt vagy a Hair t. A válogatók szerint csak régen voltak képesek az emberek jót alkotni, sőt, ahogy végigfutom a kötelező olvasmányok listáját, azt látom, hogy régen is nagyrészt csak a magyarok tudtak jó könyvet összedobni, hiszen ezek teszik ki a lista nagyját.

Jó, legyen, egy magyar diák azért ismerje a hazája irodalmát, de akkor már ismerje a filmeket is. Értem én, nem vagyunk hajlandóak új könyveket, pláne külföldi szerzőktől felvenni a listára, de ha elfogadjuk, hogy a filmek is fontosak lehetnek a fiatalság fejlődésében, találhatunk sok remek magyar filmet is. Kezdetnek talán az is megteszi.

Egyébként meg ti milyen filmeket ajánlanátok?

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra