Jane Goodall: a nehézségek ellenére, sőt éppen azok miatt nem szabad feladnunk a reményt

Jane Goodall ismét Magyarországra látogatott A remény könyve című, néhány hónapja megjelent kötete apropóján. A hivatalos bemutató előtt egy sajtóeseményen a fiatalokról, a változások szükségességéről, az összefogás erejéről és persze a reményről is mesélt a jelenlévő újságíróknak.

A legendás primatológus aktivizmusával tettekre ösztönöz, tartózkodik a szélsőségektől – eredményei mellett talán éppen ez az egyik fő oka annak, hogy korunk egyik legnépszerűbb környezetvédőjének számít.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Fáradozásainak fontos állomása A remény könyve, amely angolul 2021-ben, magyarul pedig tavaly jelent meg a Central Könyvek gondozásában. A kötetben Douglas Abrams a kutatónővel folytatott beszélgetések alapján mutatja be Jane Goodall üzenetét, melynek lényege: a nehézségek ellenére, sőt éppen azok miatt nem szabad feladnunk a reményt.

A nyugati világ kényelmében, a tengerszint-emelkedés által érintett szigetektől és a tanzániai dzsungelektől távol az ember nehezen hiszi el, hogy képes segíteni a bolygón – Magyarországon gyakran a hazánk környezetéért is nehéz érdemi erőfeszítéseket tenni. Goodall szerint ennek ellenére senki, még mi, magyarok sem feledkezhetünk meg róla, hogy mindennapi életük is hatásokkal jár.

Balogh Boglárka

„Ha mindenki elkezd etikusan dönteni arról, hogy mit vásárol, mit eszik, mit visel, miként viselkedik az emberekkel és más állatokkal, akkor egy jobb világ felé indulhatunk el. A legfontosabb üzenetem mégis az, hogy ne adjuk fel a reményt, mert ha mind feladjuk, akkor elvesztünk” – válaszolta a 24.hu kérdésére Jane Goodall.

Ő sem tagadja, hogy fontos tisztában lenni a bukás veszélyével, hogy szükséges felismerni a problémákat.

„Utazásaim során ugyanakkor annyi hihetetlen emberrel találkozom, akik csodás tetteket hajtanak végre. Számos olyan esetet láttam, amikor tönkretettük a környezetet, a természet azonban helyreállt, állatokat mentettek meg a kihalás széléről” – elevenítette fel.

A kutatónő szerint amennyiben a média több teret adna az ilyen pozitív történetek bemutatásának, az ösztönözhetné a kedvező folyamatokat, tetteket. Éppen ezért hiszi, hogy van még időnk megóvni a Földet.

A 24.hu teljes cikke itt olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!