Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ilyen mémeket toltak a középkorban

Egy szemfüles reddit felhasználónak feltűnt, hogy zavarba ejtően sok középkori kéziratban vannak csigával hadakozó lovagok képei.
-----

De miért érdekes ez? Azt gondolhatnánk, hogy a könyvmásoló szerzetesek kedvükre rajzolgathattak bármit a kézirataikba. Habár ez a csigás példa akár erre is utalhatna, de ebben a formában így ez nem igaz.

Nincsen veszély
imgur

A középkori nyugat-európai művészet elsősorban trópusokat illetve toposzokat működtetett. Ez nagyjából annyit takar, hogy a motívumok lehetnek többértelműek (az alma például egyszerre volt bibliai utalás, de utalhatott az emberi seggre is), de minden motívumnak stabil jelentései vannak és ezeket a jelentéseket többé-kevésbé minden művelt ember ismeri. Ez olyannyira így van, hogy a jó középkori művészet legfőbb ismérve az volt, hogyha ezeket a trópusokat az alkotó hanyag eleganciával tudta egymás mellé helyezni.

Mindenki fél, csiga, mindenki fél
imgur

Talán akkor válik egyértelművé, hogy ez a korhoz képest egy mennyire megengedő művészi felfogás, ha kitekintünk más kulturális körökbe is. Példának okáért a középkori görögkeleti katolikus ikonfestészetben szó sem lehetett ilyen dilis csigás képekről. Nem elég, hogy csak egy külön technikával lehetett ikont festeni, a festőnek teljesen aszkéta életmódot kellett élnie és az ikonnak vallásos álomban kellett megjelennie a festőnek. ( akit jobban érdekel a téma annak ajánlom Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz című könyvét )

Most az ujjam a szemedhez ér
imgur

Jó, jó de mi köze ennek a csigákhoz? Hát csupán annyi, hogy ezek a csigás képek nem toposzok se nem trópusok, hiszen állandóan változó környezetben ábrázolják a csigákat és ezért nincs fix jelentésük. Tehát nincs jobb magyarázatunk arra, hogy miért kerültek oda annál, hogy szórakoztatóak. Sőt a csigák nincsenek egyedül ezzel a dilivel, rettenetesen nagy eprek és roppant kegyetlen nyulak is gyakran kerültek középkori kéziratok margóira, hogy aztán se szó se beszéd, egy idő után eltűnjenek.

A nyúlon túl
imgur

Most akkor megkérdezném, amit már úgyis mindenki gondol. Hogy hívjuk azokat a képeket, amik időnként kimennek a divatból, csak úgy vannak, bármi különösebb értelem vagy közmegegyezés nélkül, de ezzel együtt nagyon szórakoztatóak? Bizony! Mémek.

(A reddites thread itt olvasható .)

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra