Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idegen riasztó alkalmazás mobilra

Hogyan védjük meg magunkat és szeretteinket,ha nem hiszünk abban, hogy rossz dolgok mindig csak másokkal történhetnek?
Hirdetés
Hirdetés

Elismerem, a nevén még lehetne dolgozni, mármint az „erőszakoló riasztó” annyira nem adja. Olyan, mintha lenne egy riasztó, ami embereket erőszakol, márpedig erre nem hiszem, hogy nagy lenne az igény, főleg a mai világban.

Felköszöntenéd a 20 éves Nyugat.hu-t? Iratkozz fel a havi, rendszeres támogatóink közé!
Támogatom

Mindenesetre az ötlet nem rossz, ha valakinek van hozzá ideje, tudása, akkor dobja össze, aztán küldjön nekünk egy nagy kosár minimuffint hálája jeléül.

A következőről van szó: Mióta beszélünk arról a barátnőmmel, hogy Pestre költözünk a nyáron, folyamatosan rémálmaim vannak. Ezeknek a rémálmoknak a nagy részét az teszi ki, hogy elképzelem őt este, egyedül a városban. A maradékot meg az, hogy mindig el kell mosnom a tányért, amiből ettem.

Védenénk a szeretteinket
Persze tudom, rengetegen mászkálnak egyedül a fővárosban, tudom, hogy egyre faszább a közbiztonság, de azért hagy még némi kívánnivalót maga után a dolog, nem? Főleg, hogy a lakásunk a nyócba van, ami már egyáltalán nem az a nyóc, ami volt, de azért még nyóc. Mindenesetre még jómagam is enyhe gyomorgörccsel mászom végig a város bizonyos utcáin éjszaka egyedül, de nagyobb a gyomorgörcsöm, ha mindezt a kedvesem teszi.

Mi lehet a megoldás?

1. Zárjam be a pincébe. Ez alapvetően egy jó ötlet, de félek, hogy előbb-utóbb elvészne a kapcsolatból a szerelem.

2. Képeztessem ki. Ismét szuper, én lennék a legbüszkébb, ha egy Bruce Wayne képességű barátnővel henceghetnék. Sajnos azonban ez hosszú évekbe telik és fogalmam sincs, hol találom az Árnyak Ligáját. Liam Neeson meg cseszik meglátogatni.

3. Kísérjem el mindenhova. Több felmerülő probléma van ennél az opciónál is. Az első és talán legfontosabb, hogy nem akarom mindenhova elkísérni. A második, hogy bár veszély érzékelésekor védelmező üzemmódba kapcsolok, ahogy teszi azt a legtöbb ember, ha a szeretteit bántják, sajnos magam sem kaptam komolyabb kiképzést, így nagyobb túlerővel szemben nem biztos, hogy lehet gyakorlati hasznomat venni.

4. Ruházzam fel különböző védelmi eszközökkel. Hála a magasságosnak, nem én vagyok az első, aki szeretné védeni a számára fontosakat, vagy, aki esetleg saját magát szeretné megvédeni, így az erőszakos idegeneknek fájdalmat okozó eszközök bőséges svédasztaláról válogathatunk a mai világban. Vettem is a páromnak egy paprika-spray-t, de bármennyire szeretném őt felszerelni még egy boxerrel, gumibottal, sokkolóval, három késsel, meg legalább kettő, ingujjban lapuló egérfogóval, úgy fest, ő nem szeretne Bigyó felügyelő lenni, illetve aggódom, hogy a végén még őt büntetnék meg a fegyverarzenál miatt, ami lássuk be, röhej.

És el is jutunk szépen lassan a lényeghez. A paprika spray egy remek megoldás, de van vele két igen nagy probléma. Az egyik, hogy rendszerint nem viszi magával, a másik, hogy ha nála is van, valószínűleg valahol az Alice csodaországos nyúlüregre emlékeztető táskája legalján. Az erőszaktevő, legyen megáldva bármekkora türelemmel, kétlem, hogy vár, amíg a párom előkotorja a feneketlen sötétségből a spray-t.

Akkor mégis mi lehet a megoldás?????

Hát opció még a reménykedés, hogy ilyen csak mással történhet, de nekem ez nagyon nem tetszik. Mi az a tárgy, ami mindenkinél ott van, gyakorlatilag mindig? Hát a mobiltelefon! Hatalmas előny, elvégre lehet rajta segítséget kérni, van rajta GPS, térképen meg lehet nézni, hogy melyik lenne a biztonságosabb út, ha nem akar az ember a vaksötét parkon keresztül hazamenni.

És most már tényleg elérünk az ötlethez. Köszönöm a türelmet. Riasztó! Jó, így ebben a formában annyira nem nyűgöz le senkit, de gondoljatok bele: Egy háttérben futó alkalmazás, ami egy bizonyos parancsszó kimondásával aktiválódik és elkezd iszonyatosan hangos, vijjogó hangot kiadni a zsebünkből. Miután nem vagyok egy programozó zseni, ezért fogalmam sincs, hogy ezt egyáltalán meg lehetne-e csinálni, de szerintem igen. Ha mégse, akkor valaki írja meg kommentben és tovább búsulok.

Az ötletelés jobb, mintha nem csinálnánk semmit

Szóval. A parancsszót be lehetne állítani, olyan kell, amit nem használsz a mindennapi életben, illetve ne mond meg a haverjaidnak, mert biztos van köztük olyan humorbonbon, aki onnantól folyton ezt mondogatná, amikor találkoztok, csak hogy vijjogjon a zsebed. Ha ezt a beállított szót elég hangosan mondod (ezen a ponton lehet, hogy amúgy is békén hagynak, mert elmebetegnek néznek) akkor beindul a vijjogás.

Most jogos a kérdés, hogy ennek miféle haszna van, hiszen tapasztalatunk alapján az autóriasztókat is mindenki leszarja. Igaz, de egy ilyen hirtelen hang megzavarhat annyira bárkit, hogy legyen pár másodpercünk elfutni olyan irányba, ahol emberek vannak, illetve még mindig nagyobb az esélye, hogy valaki felfigyel rá, mintha nem csinálnánk semmit.

Sőt, ha már ennyire elrugaszkodtunk, akkor az alkalmazás a riasztással egy időben, üzenetet is küldhetne egy általad kiválasztott embernek. Elismerem ez se maga a tökéletes biztonság, de a semminél jóval több.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés