Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Headbangelésre felkészülni, itt a Self Desolation

Extrém műfaj, extrém külső, de ők is „csak” zenészek és nem gyerekeket esznek reggelire.
Hirdetés
Hirdetés

Bármennyire is próbálunk előítéletek nélkül élni, szinte alig zárható ki az életünkből. Én is így voltam ezzel, amikor a Self Desolation bandához készültem interjút csinálni, akik saját magukat extrém metál zenekarként aposztrofálják. Death, dark, hard, extrém. A jelzők, amiket a metál zene elé aggatunk. Ha jól belegondolunk műfaji elkülönítés nélkül igazából két féle zene van csak: jó és rossz. Ezt most tanultam meg igazán én is.

Self Desolation: Göcsei Imre(Bálna)- basszusgitár,Szilvási Ákos- gitár,Tamás Sándor- dob,Halász Nándor- torok,Magyar Tamás-gitár
Self Desolation

Némi előítélettel felvértezve indultam egy szombat délutánon a banda próbájára, hogy beszélgessünk a műfaj sajátosságairól, az itthoni lehetőségekről és a közelgő szombathelyi fellépésről. Érkezésemkor a srácok eljátszottak egy számot, egy saját maguk által szerzett dalt és meg kell mondanom, nekem, akitől ez a műfaj messze állt, hát, hogy is mondjam: egyszer csak elindult kezem lábam, mert állati nagyot zúztak a fiúk. A beszélgetés végén kaptam egy ráadást is, akkor pedig majdnem felálltam egyet headbangelni.

Elkaptam a bandát egy közös selfiere is
Zizi

- Kezdjük az elején, akkor death metál, amit hallottam és amit első sorban játszotok?

- Nem, igazából nem teljesen. Azért is írtuk a facebook oldalunkon, hogy extrém metál, mert igazság szerint nagyon sok műfajból jövünk. Ezt az extrém metált inkább olyan gyűjtő fogalomként próbáljuk használni, mi nem igazán szeretnénk a zenekart beskatulyázni, hogy például csak death metált játszunk, vagy technical death metált játszunk. A dalokon belül vannak olyan részek, amelyekre jellemző az északi stílus ugyanazon dalon belül egy másik részre inkább az amerikai stílus húzható rá.

- Mindeddig azt gondoltam, hogy tribute zenekar vagytok, de aztán itt a kezemben az eljátszott dal szövege, melyet a zenekar énekese írt. Szóval akkor tribute vagy nem tribute?

- Csak saját dalokat játszunk. Volt szó róla, hogy feldolgozunk, de elvetettük az ötletet, mert ha egy magyar vagy akár külföldi bandától játszunk valamit, akkor elkerülhetetlen, hogy ahhoz a bandához hasonlítsanak minket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy megállapodni sem tudtunk, kitől dolgozzunk fel valamit, öten öt felé húztunk.

A Turn cimű dal szövege.
Zizi

- Mi van előbb a tyúk vagy a tojás, azaz a szöveg vagy a zene?

- Először születik meg a zene aztán jön a szöveg. Gitárral készítjük az alapokat, aztán jön az ütem. Bármilyen meglepő a metálnál is minden a dallamból indul.

- Ennek a műfajnak igazi otthona az északi országok valamint Amerika. Mi a csúcs ma Magyarországon ebben a műfajban?

- Alacsony a csúcs, réteg zenéről van szó. Az igazán nagy nevek is maguk szervezik a bulit, de itt is maximum pár száz fős közönségről beszélhetünk.

- Akkor elmondható, hogy egy-egy ilyen zenekar, mint például Ti, közönsége is elsősorban a baráti társaságból adódik, és ehhez gyűlnek az évek alatt koncertekről innen – onnan még emberek és így lehet építeni a törzsközönséget?

- A kisebb réteg valóban inkább koncerteken, bulikon ismer meg egy-egy bandát. Minket is inkább innen ismernek. Az internet világában igazból mindenki azt gondolja, hogy ha az emberek hallanak egy közelgő buliról a neten rákeresnek, és ha tetszik elmennek a koncertre. De ez ennél a műfajnál nem feltétlen igaz. Akikkel alkalmunk volt beszélgetni, sokan valahonnan odakeveredtek egy bulira, és ha tetszett nekik a műsorunk, akkor nagy eséllyel lesz belőle később is közönség. Vannak persze azok, akik céltudatosan járnak ilyen koncertekre, akik rákeresnek a neten bandákra és azért mennek egy buliba, mert ez és ez a banda zenél éppen.

- Érdekes, amit mondotok, hisz 2006-ban Eurovízió győztes volt a Lordi zenekar, akik szintén a metálhoz köthetők. Európai szinten azért ez csúcs és nagy dolog, nem?

- Igen mindenképpen csúcsnak mondható, főleg egy pop zenei eseményen. Bár a dal, amivel indultak a dallamosabb power metál kategóriába sorolható, ami a befogadhatóbb heavy metálhoz áll közelebb.

- Valószínűsíthető, hogy valahogy úgy kezdték évekkel ezelőtt, mint Ti, csak eladták a lelküket egy kis népszerűségért?

- Szinte biztos, hogy úgy kezdték, mint mi. Igaz náluk nagy hangsúlyt kap a megjelenés is, hisz beöltöznek és ezaltál talán könnyebben megjegyezhető a banda, így több dolog miatt lehetnek érdekesebbek a közönség számára nem csak, mert metált játszanak, hanem mert a kinézetükkel is magukra vonják a figyelmet. De sajnos itthon ezzel sem lehet kitűnni.

- Ez azért van, mert ez túlságosan réteg zene?

- Nagyon elüt a közízléstől. Ha Szombathelyből indulunk ki, egész évben van két olyan esemény, ami tömegeket mozgat meg. Ilyen például a Karnevál, ahol sok ember gyűlik össze, de ezeken a rendezvényeken igazából majdhogynem mindegy ki áll a színpadon, mert a tömeg már ott van. Ha mi zenélnénk, akkor minket hallgatnának, de annak a közönségnek biztos erős lenne, amit mi játszunk, csak ahogy Te is láttad élőben egész más a dolog és érdekességből lehet, hogy megnéznének minket. De ez valószínű, hogy sosem fog kiderülni.

- Levonva az eddigiekből az összegzést, ma itthon Magyarországon metál zenével foglalkozni maximum hobbi lehet, nem fő megélhetés. Jól értem?

- Abszolút.

- Szombathelyen rajtatok kívül más zenekar van, akik hasonló műfajban zenélnek?

- A Sear Bliss volt, de ők inkább már külföldön vannak csak jelen. Talán régebbről említhető még az Embers, de igazából aktív zenekar nincs.

Így, hogy a városban szinte egyedüli a csapat ebben a stílusban a fellépés szerevezés sem egyszerű. Egy-egy bulin való megjelenéskor örülnek, ha legalább az alap költségek visszajönnek, így ha nem is nyereséges egy buli, de legalább nem mínuszos. Sok más műfajjal együtt itt is elmondható, hogy ha nem egy nagyobb klub hívja meg őket sokszor még a technikai feltételek sem adottak egy mennyezet repesztő metál bulihoz. Nem egyszer kénytelenek süketen játszani, ami egy ilyen technikás zenénél problémát jelent, hisz ha nem hallják egymást a zenészek az apró csúszásokat eredményezhet, ami a vájt fülű közönségnek is feltűnik.

A Self Desolation
Self Desolation

- Srácok, lesz-e lemez?

- Lesz, muszáj, kell. Sok visszajelzés van, hogy várják már a rajongók is. Egy igazán jó hanganyaggal sok mindent meg lehetne oldani. Még ha itthon nincs is rá igény, nagyon közel vagyunk a határhoz, itt van Ausztria. Nagyobb az igény az ilyen zenére, mint itthon. Ott viszont hanganyag nélkül szóba sem állnak velünk. Nincs érettségid, sok helyen szóba sem állnak veled, ilyen Ausztria. Nincs demo, lövésed sincs. Lehetőség viszont sokkal több lenne, mint itthon.

- Kint külföldön nagyobb karrier pályát lehet bejárni, mint itthon? Akár el is lehet jutni arra szintre, hogy ebből meg is tudjon élni például egy zenekar összes tagja?

- Nyilván ez sok mindentől függ, de ha ez ember ügyesen kihasználja az esetlegesen adódó lehetőségeket, akkor nem elképzelhetetlen.

- Az elmúlt években fesztivál ország lettünk. Erre a műfajra alapozva vannak fesztiválok?

-Vannak, de nagyon nehéz bekerülni, sajnos. Előre le van zsírozva minden. Egy fesztiválszervező is nagyon jól tudja, hogy XY bandát beteszi, akkor arra lesz ember és meg fogják nézni őket és nem fog eléjük betenni egy neve nincs, album nélküli zenekart. Kell a referencia az előbbre jutáshoz.

- Egy fesztivál szervezőnek amúgy nem lenne feladata például, hogy a nagy nevek elé, berakja az, ahogy előbb fogamaztál neve sincs zenekarokat, hogy ezzel is segítse az előre lépésüket?

- Mint mindenhol itt is az ismeretség a fontos és döntő, vagy egy jó menedzserrel kell rendelkezni, de ez természetesen pénz kérdése, illetve a fent említett referencia, a „hanganyag” ami a minimum, hogy beszélgetni elkezdhessük egyáltalán a lehetőségről.

- Térjünk vissza egy mondatig a lemez készítéshez. Ez eddig elhangzottakból evidens, hogy nyilván önköltségből kell összehoznotok, ha belevágtok. Milyen költsége van ennek? Mennyire kell mélyen a zsebetekbe nyúlni?

- Ha sikerül baráti segítséggel megoldani, ami azt jelenti, hogy nem tud olyan lenni, mintha profi stúdióban készülne, de hallgatható lenne és demonak is tökéletes 100 lemez kinyomása mindennel együtt 200.000 Ft-ból oldható meg. De akkor itt nem kemény tokról, hanem puhatokos CD-ről beszélünk és ez csak a kiadvány költségét fedezi. Stúdió és egyéb felmerülő költségek nélkül. Két hétre elvonulni stúdióba, stb stb és úgy kihozni egy anyagot egy millióból lehetne megoldani.

Bár a laikusok azt gondolják és hozzá nem értő fülek szerint a műfaj énekesei csak hörögnek, ordítanak. Ezzel szemben kőkemény hangképzésről van szó, amit nem egyszerű kipréselni a torkunkból. Nándi, aki a zenekar énekese és dalszöveg írója is elmondta, hogy ha ki kell hagynia 2 hetet, akkor a visszaállás nagyon megterhelő, fárasztó. Ehhez a műfajhoz elengedhetetlen a folyamatos hangszál tréning, meg kell erősödni a hangszálaknak, és ha ez meg van formában is kell tartani. Zenekarba lépésekor két naponta tréningezte a torkában rejlő szinte túlviláginak ható, ámbár olykor mégis szexin búgó dörmögő hangszálait.

Nándi, a torok épp valahonnan nagyon mélyről adja a ki a hangokat
Self Desolation

- Mennyi gyakorlást igényel ez a zene? Én is épp egy próbátokat zavartam meg. Hányszor próbáltok?

- A heti egyet igyekszünk tartani, a kettő pedig kellene és az az optimális. Mindannyian dolgozunk, így azért ezt összeegyeztetni nagyon nehéz.

- Térjünk rá a közelgő április 9-ei bulira. A francia Dunkelnacht együttes előtt léptek fel. Velük milyen viszonyt ápoltok? Játszottatok már előttük?

- Nem, még nem találkoztunk velük, a múlt évben már léptek fel itt, de akkor nem mi zenéltünk előttük. A Végállomás Klub vezetője írt ránk, hogy érkezik ez a csapat és felajánlották a lehetőséget ,hogy zenéljünk előttük.

- Ők a metál melyik vonalát képviselik?

- Black / Death metált játszanak, most „reklámozzák / promotálják” az új EP-jüket.

Hétvégén a banda a Végállomásban zenél a Dunkalnacht formáció előtt
Self Desolation
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés