Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Több tonnányi pulyka és családi összeröfik Amerikában

Körülbelül ennyi juthat eszünkbe az amerikaiak egyik legjelentősebb ünnepéről, a hálaadásról. De miért is van ez a nagy felhajtás?
-----

A karácsonyt megelőzően elkerülhetetlen az amerikaiaknál a családdal eltöltött ünnepi vacsora, mivel november 4. csütörtökén tartják a hálaadást. Több filmben láthattuk már, hogy ilyenkor a pulyka az est fénypontja, majd a vacsi után a közös amerikai focinézés a program, de hogy mi a története, azt sajnos sok mai amerikai sem tudja már.

Az 1600-as évek elején Angliában az uralkodóé volt az egyház és tiltott volt más vallás gyakorlása. A puritánok, akik meg akarták „tisztítani” a vallást, hajóra szálltak és elzarándokoltak az Új Világba, Amerikába. A 6 hetes hajóút után a Massachusetts állambeli Plymouthba érkeztek meg 1620 decemberében, ami nem volt túl szerencsés, mert a hosszú, hideg tél idején nehéz volt az ismeretlen földdel boldogulni.

lilfordhall.com

Szerencsére az őslakos indiánok kisegítették őket étellel, eszközökkel és tudással, például hogy hogyan kell kukoricát termeszteni és juharszirupot készíteni. Az első év nagyon nehéz volt a zarándokoknak, ám a következő ősz idejére sikerült annyira összeszedni magukat, hogy hálát tudtak adni az őslakosoknak a segítségért és megvendégelték őket egy közös vacsorára. Rengeteg étel került az asztalra: kacsa, vadhúsok, hal, kukorica, édesburgonya és vörösáfonya. A lakoma 3 napig tartott. Franklin Roosevelt a hálaadást 1941-ben nyilvánította nemzeti ünneppé.

colonialsense.com

Manapság hálaadáskor az egyik legnagyobb feladat a menü kigondolása. Hagyományosan sültpulyka, krumpli, töltötthúsok, zöldségek, vörösáfonya és kenyérfélék kerülnek asztalra, de egyre elterjedtebb a sütőtökös pite is. Néhány család a pulyka villacsontját kiszárítják, majd a vacsora során két ember megfogja a csont két végét, kívánnak valamit, majd széttörik a csontot. Akinél a nagyobb csontdarabka marad, annak a kívánsága fog teljesülni. Az ünnepi vacsorát követő amerikai foci nézése 1920 óta szokás és azóta minden hálaadáskor a Detroit Lions és a Dallas Cowboys küzdenek meg egymással.

collegemagazine.com

Az amerikai elnöknek is szerepe van hálaadáskor. A „Pardoning the Turkey” (bocsánatkérés a pulykától) hagyománya Truman nevéhez fűződik, a lényege, hogy az elnök bocsánatot kér egy pulykától, amiért fajtársait megölik. Az évek során Barack Obama beszédeit egyre jobban várták, mivel az elnök viccesre fogta a dolgot és több fárasztó viccel szórakoztatta a közönséget.

Idén a hosszúhétvégén közel 49 millió amerikai tervez utazni, ami óriási dugókat eredményez, erről már az ABC News is készített felvételt Los Angelesben. A piros és a fehér sávok felülnézetből szépnek tűnnek, ám nem lennék semelyik autós helyében.

A hálaadás a karácsonyi ünnepek megnyitója és ezt tükrözi a másnapi Black Friday is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra