Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Butus Youtube, hát tényleg azt hiszed, hogy az internetet szebb hellyé tudod tenni?

Okos lépések nélkül nem sikerül ezt elérni. Ezek pedig nem feltétlen a robotokban és az algoritmusokban rejlenek.
Hirdetés
Hirdetés

A héten nagy vihart kavart egy Youtube-os újítás, a „gyermekbarát mód”, ami azért készült, hogy a kisgyerekeket távol tartsa a szexuális, illetve olyan más kontenttől, ami nem az ő korosztályuknak való. Nem rossz ötlet, ám a cicis nénik mellett az LMBTQ tartalmakat is korlátozta.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az ebből fakadó felháborodásra a Youtube azt válaszolta, hogy a szigorítás csakis olyan LMBTQ videókra vonatkozott, amiben olyan tartalmak jelennek meg, mint a szexualitás, az egészség és politika. Több LMBTQ aktivista Youtuber, többek között Tyler Oakley ezt kifogásolhatónak találta, hisz olyan tartalmakat is cenzúráztak, amik teljesen ártalmatlanok és fiatalok is nézhetnék.

giphy.com

Szóval a Youtube bocsánatot kért és kiderült, hogy azért tűnt el az összes LMBTQ videó a gyermekek szeme elől, mert egy olyan algoritmus készült, ami szinte az összes ilyen címkével ellátott videót kilövi.

lifehacker.com

Ez nem egyedi probléma. Még semmilyen közösségi oldal nem találta meg az arany középutat a túlzott engedékenység és a szigorú cenzúra között. Még az algoritmusok és a mesterséges intelligencia sem tudta ezt megoldani. A technológia még nincs erre felkészülve, sőt, még az emberek sem. Persze, az tök jó dolog, hogy a Youtube jót akart csinálni és egyáltalán elkezdtek tenni az ügy érdekében. Tudják, hogy baj van a moderálással és egy kisgyerek egy Minecraft gameplay videótól pár kattintással eljuthat a "DIY Hitler cosplay" tartalmakig. Nemrég jött az az újítás, hogy a felhasználók megjelölhetik (flag) a nem megfelelő videókat, ám amint megjelentek az internet trolljai, az egész fordítva sült el és azok jártak szarul, akiknek nem kellett volna. Ezzel szemben a Youtube teljesen elsiklott Pewdiepie-nak, az oldal legnagyobb követőbázisával rendelkező felhasználójának a rasszista megnyilvánulása felett .

thenextweb.com

A gyermekbarát mód tök hasznos és szükséges. Ám amíg homályos az, hogy mi számít felnőtt(es) tartalomnak és mi nem, addig nem algoritmusok meg robotok kellenek a cenzúrázáshoz, hanem hús-vér emberek. Egy kód, ha épp ez a feladata, habozás nélkül kilövi az összes (ebben az esetben) LMBTQ tartalmat, míg egy ember úgy tud dönteni, hogy képben van a téma hátterével és képes mérlegelni.

A Youtube nem egy új dolog az interneten, ahogy a Facebook, aminek ugyanúgy problémája van a moderálással. Még 2014-ben rengetegen jelentettek egy képet, amin egy meleg pár csókolózik, így ennek rendjén le is került az oldalról. Erre sokan felháborodtak, így a Facebook bocsánatot kért és a fotó visszakerült.

Nehéz dolog meghatározni azt, hogy mi számít felnőtt tartalomnak és mi nem. Mindennel meg lehet sérteni valakit, valakiket. Lehet akármekkora jó szándéka a közösségi oldalaknak, úgy gondolom, (most még) nem lehetséges a tökéletes algoritmust elkészíteni. Nehéz az internetből egy szebb, biztonságosabb világot teremteni, de nem lehetetlen!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés