Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már nem ülhetsz a menő gyerekek asztalánál, ha nincs egy saját univerzumod

Legalábbis Hollywoodban. A legújabb trend szerint az a menő franchise, amiben szabadon mozoghatnak a karakterek.
-----

Hollywoodban az univerzumépítés az új trend. Minden filmből franchise-t akarnak építeni, legyen szó a legkisebb tündérmeséről, vagy a legnagyobb szuperhős blockbusterről. Régen ezt megoldották úgy, hogy egymás után jöttek a folytatások, amelyek sokszor alcímet sem kaptak, csak egy számot a régi cím mellé.

Ez még pár éve bejött, aztán berobbant a Marvel a látszólag különálló szuperhősfilmjeivel, amiket később összehoztak a Bosszúállókban, és egy csapásra megváltoztatták a filmipart. Azóta pedig egyre több stúdió próbálja meg ugyanúgy összehozni a filmjeik szereplőit, mint ahogy a Marvel tette.

Űrlények találkozása a középsuliba beépülő rendőrökkel

Szükségünk lesz egy agymosásra a film után?
Nyugat.hu

Viszont nem minden film kompatibilis a másikkal. A legfurább megoldások akkor jönnek elő, amikor már meglévő filmeket próbálnak meg egymásba kapcsolni anélkül, hogy ó bármiféle utalást tettek volna a testvérmozikra. Ilyen lesz nemsokára a Men in Black - Sötét Zsaruk és a 21 Jump Street - A kopasz osztag filmek összekapcsolása, ami vagy baromi jó lesz, vagy nagyon szar. Azt még el tudjuk képzelni, hogy az ufós sztoriba bekapcsolódnak a kelekótya beépített ügynökök, de azt már sokkal furább megemészteni, hogy egy olyan film mosódik össze az űrlényekkel, amiben eddig semmilyen említést nem tettek a marslakókra.

Nem ez lesz az egyetlen furcsaság a közeljövőben. 2020-ban egymásnak eresztik a filmes világ két legnagyobb szörnyét, Godzillát és KingKongot. Itt még egész hihető a sztori, hiszen ha már van egy hatalmas gyíkunk, akkor miért nem lehetne óriásmajmunk? És legalább láthatunk egy jó nagy verekedést.

A játékfigurák is kapnak maguknak egy világot

Hamarosan ők is kapnak játszótársakat
Nyugat.hu

Még egy játékkatonákból álló univerzum is elstartol a következő években, ez pedig a Hasbro, a világ egyik legnagyobb játékfigura készítőjének filmjeit foglalja majd csokorba. A Hasbronak már eddig is jelent meg néhány filmje, névlegesen a Transformers széria és a Csatahajó, de ezek egyelőre kimaradnak a buliból. Az új univerzum az eddigi G. I. Joe filmeket, valamint négy új csapatot, a MASK, a Rom, a Visionaires és a Micronauts karakterét dobja majd össze. Ha az utolsó négyről nem hallottál, ne búsulj, utoljára valamikor a '90-es évek elején jelentek meg a képernyőkön, és akkor is csak mesefilmekben.

A világ egyik legismertebb filmje is beáll a sorba

Zsivány Egyes
Youtube

Az egyik legrégebbi franchise is univerzumépítésbe kezdett nemrég. Sokan vitatkoznak arról, hogy a Star Wars filmek hamarosan megjelenő "folytatása" vajon ennek a trendnek köszönhető-e, de a többség egyetért abban, hogy igen. A Zsivány Egyes lesz az első olyan Star Wars film, amelyik nem illeszkedik bele a számozott folytatásokba. Igaz, a múltban fog játszódni, és valószínűleg nem lesz sok hatása a fő sztorivonalra, azért mégis csak bővül az univerzum.

Aztán ott vannak az olyan filmek, amelyekben már eddig is szabadon mozoghattak a karakterek, de mégsem indítottak annyira szerteágazó filmeket. Ilyen az X-Men széria, amely még az X-Men Kezdetek: Farkas című filmmel bontogatta a szárnyait. A mozi súlyos bukás lett, aminek az lett a következménye, hogy újraindították a filmek sztorivonalát, ezzel eltörölve a régi bakikat. Meg is kaptuk az első olyan különálló szuperhősfilmet, ami az új sztorivonalba illeszkedik, a Deadpool-t. Bejött nekik a húzás, hiszen a közönség és a kritikusok is imádták a filmet.

A rebootok is összetalálkoznak az új trenddel

Lugosi Béla helyett ő lesz az új Drakulánk

Egy másik nagy hollywoodi trend az utóbbi években a régebbi filmek feltámasztása, vagyis a rebootolás. A Universal Studios is elővette a legrégebbi filmjeit, és leporolták őket. Ilyen rebootnak számít a Jurassic World, de ezek mellett ők is próbálnak univerzumot építeni, igaz ők a sötétebb útvonalat választották.

Drakula, Múmia, Frankeinstein, és még sok más klasszikus horror sztori szereplői fognak hamarosan összetalálkozni a mozivásznon. Külön érdekesség, hogy az eredeti filmek, amelyek a '40-es években készültek, régen is kapcsolódtak egymáshoz. Az első film a modern univerzumban az Ismeretlen Drakula volt. Nem volt túl sikeres start, hiszen még a készítők sem tudták a filmről, hogy kapcsolódnia kell majd a többihez. A következő filmek viszont már jobbnak tűnnek, a Múmiával 2017-ben találkozhatunk majd, de magával hozza az egyik spanját dr. Jekyll-t is.

Oké, jönnek a filmek egymás után, de mi lesz ezután?

Már most félő, hogy az egymásba kapcsolódó filmekre hamar ráun a nézőközönség, szóval az élenjárók, név szerint a Marvel és a DC, már nem csak a filmipart hódítják meg, hanem több éve olyan sorozatokat is gyártanak, amelyek ugyan kapcsolódnak a filmekhez, de önálló életet élnek.

Ez a DC világában egy kicsit kicsavartra sikeredett, ugyanis ők azt az utat választották, hogy a sorozatok valamelyest kapcsolódnak a filmekhez, de a karakterek más univerzumokban élnek. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a film készítői nem tudták eldönteni, hogy akarják-e, hogy a karakterek átmászkáljanak egymás történeteibe, úgyhogy meghagyták rá az esélyt, de azt is megmagyarázták, hogy miért nem tudnak egymásról.

Egyszer csak kipukkad majd az lufi

Avengers
web

Elképzelhető, hogy az emberek beleunjanak az ilyen filmekbe? Nagyon is. A szuperhősmoziknak a vérükben van az ilyen összedolgozás, hiszen a filmek alapjául szolgáló képregényekben is utazgatnak a karakterek ide-oda, viszont ezt nem minden filmre tudják ráhúzni a készítők. Az ilyen erőlködések, és mondva csinált indokok pedig nem tetszenek az embereknek.

A DC és a Marvel filmjei ugyanakkor nagyon bejönnek a közönségnek, biztosra vehetjük, hogy ők nem fognak változtatni a jól bevált módszeren. Viszont az olyan filmeknél, amelyek nem bírnak elcipelni a hátukon egy egész univerzumot szépen lassan kihalhat ez a trend. Ez is csak egy futó szeszély, amit majd leváltanak az újabb ötletek.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra