Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

6 festmény, melyekben rejtvények bújtak el

Még a remekműveknek is lehetnek titkaik.
Hirdetés
Hirdetés

Minden képzőművészeti alkotást a végtelenségig lehetne elemezni, szétcincálni és többoldalas esszét írni róluk, beléjük lehet magyarázni motívumokat és hogy mit gondolt az alkotó. Most nem ezekről írok, hanem hogy az alábbi művek tényleg milyen rejtélyeket tartalmaznak.

id. Pieter Bruegel: Flamand közmondások (1559.)

id. Pieter Bruegel: Flamand közmondások (1559.)
wikimedia.org/

A festményen egy falu látható, tele cselekvő emberrel. Ha jobban megnézzük az emberek tevékenységeit, közmondásokat jelenítenek meg. A mű körülbelül 112 közmondást tartalmaz, például olyan ma is használatosakat, mint az „árral szemben úszik” és a „nagy hal megeszi a kishalat”.

Paul Gauguin: Breton Village in the Snow (1894.)

Paul Gauguin: Breton Village in the Snow (1894.)
http://www.devoir-de-philosophie.com/

Paul Gauguin művét a halála után 7 frankért adták el, ám nem a valódi nevén. Az eladó Niagara-vízesésnek nevezte el a festményt, mivel ő fejjel lefelé tartotta és így a kép valóban jobban hasonlít egy vízesésre, mint egy falura.

Vincent Van Gogh: Éjjeli kávézó (1888.)

Vincent Van Gogh: Éjjeli kávézó (1888.)
http://m.cdn.blog.hu/

Jared Baxter kutató szerint a festmény allúzió Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora művére. A középen levő hosszú hajú, fehér ruhás figura 12 emberrel van körülvéve, csak úgy, mint Jézus a 12 apostollal. A mögötte levő ablak kerete egy keresztet formál, ami szintén szimbolikus lehet.

Jan van Eyck: Arnolfini házaspár (1434.)

Jan van Eyck: Arnolfini házaspár (1434.)
dn-image.travelandleisure.com

Jan van Eyck festményén, mely jelenleg a londoni Nemzeti Galériában van, ha jobban megnézzük egy aprócska tükör látható. A tükörben látható a házaspár, valamint valószínűleg az alkotó maga, így mondhatjuk, hogy a portré egy önarckép is egyben.

Sandro Botticelli: A tavasz (1482.)

Sandro Botticelli: A tavasz (1482.)
http://m.cdn.blog.hu/

A reneszánsz műalkotás, mely jelenleg a firenzei Uffizi Galériában látható az akkori flamand kárpitokra emlékeztet. Több mitológiai alakot is láthatunk rajta, például Vénuszt, Merkúrt és a 3 Gráciát, a háttér pedig, ha jobban megnézzük, szokatlanul kidolgozott. Botanikusok szerint Botticelli több, mint 600 féle növényt (ebből körülbelül 200 fajta virágot) ábrázolt.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora (1498.)

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora (1498.)
http://esolivia.hupont.hu/

A festményt, mely Jézust és a 12 apostolt ábrázolja, évszázadokon át vizsgálták és több rejtélyt is tartalmaz. Elvileg a Jézus fejénél elhelyezkedő napóra a világvégét jövendöli, ami árvíz formájában fog bekövetkezni 4006-ban. Kicsit hihetőbb az a 2007-es feltételezés, miszerint a kenyérszeletek és az apostolok kezei jobbról balra olvasva kottafejeket ábrázolnak és ez egy 40 másodperces rekviem dallamát adja meg. Da Vinci a festészet mellett tehetséges zenész és feltaláló volt, így valószínűsíthető, hogy a festménye zenél.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés