Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kikötözős szex, bestialitás és erőszak. Erre gerjednek a fiatalok az interneten?

Beleolvastunk a tinik kedvenc fanfictionjeibe, és brutális dolgokat találtunk.
Hirdetés
Hirdetés

Az interneten sokat hallottam egy olyan dologról, amit fanfiction-nek hívnak. A beszámolók alapján valami csodalénynek tűnt, úgyhogy rágugliztam, hogy megtudjam mire ez a nagy felhajtás. Na de amiket találtam, arra egyáltalán nem voltam felkészülve.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Rögtön két oldal bukkant fel, amikor rákeresem, hogy fanfiction. Az első a Tumblr volt, de vele már a régi időkre nyúlik vissza a kapcsolatunk, és nem emlékeztem rá, hogy ilyen irományokat találtam volna. A második, már érdekesebbnek tűnő oldal, az Archive of Our Own, vagyis a Mi archívumunk nevet kapta. Ezzel még nem találkoztam, szóval úgy gondoltam, hogy megér egy próbát.

Mi a fene az a fanfiction?

Egy szinte HTML szerű oldal jött fel. Először azt hittem rossz helyen járok, aztán rákattintottam az első írásra. Akkor jöttem rá, hogy a fanfiction kifejezés nem jelent mást, mint rajongók "regényeit" olyan karakterekről, akikkel sorozatokban, filmekben játékokban vagy könyvekben találkoztak. A rajongók vagy folytatják a sztorit, vagy teljesen új történetet írnak aszerint, hogy ők mit szerettek volna látni.

Nagyjából ez történik egy-egy irományban
Giphy

Aztán ilyenkor jönnek elő azok a párosítások, amik nem tetszettek a fanoknak az eredeti műben. Helyettük inkább megírják azt, hogy ők kikkel látták volna szívesebben a kedvenc karakterjeiket. Ez még a jobbik eset, hiszen vannak annyira durva sztorik, amik a Szürke 50 Árnyalatát két mondattal kenterbe verik.

A rajongói szerzeményekben szinte alap elvárás, hogy legyen egy olyan szereplő, akit bántalmaztak, lelőttek, megkínoztak és hasonlók, és szinte már az is elvárás, hogy ő ezek után szeressen bele a kikötözős szexbe. Az írók azzal érvelnek az ilyen sztorik mellett, hogy a karaktereik akkora lelki sérülést szenvedtek, hogy csak akkor érzik, hogy törődik velük valaki, ha az a valaki durván bán vele. Ennyiből látszik, hogy az írók nem jártasak a pszichológiában, és inkább csak azt írják meg, ami beindítja a fantáziájukat.

Nézzük ezt egy konkrét példán keresztül!

Kíváncsi voltam, hogy vajon tényleg minden rajongótábor ír-e ilyeneket, úgyhogy rákerestem mindenki kedvencére, a Marvel filmekre. Nem kellett csalódnom, több ezernyi történetet dobott ki a kereső.

Mostanában egyre többen shipelik (így hívják azt, amikor két embernek szurkolnak, hogy összejöjjenek) Amerika Kapitányt és a Tél Katonáját. Gondolom nem véletlen, hogy pont a Polgárháború megjelenésekor tetőzik a róluk szóló fanfiction áradat, hiszen még a film készítői is beismerték, hogy eléggé kétértelmű a két karakter kapcsolata.

De amíg ez a mozivásznon és a képregényekben maximum plátói, testvéri szeretet köztük, addig az interneten Steve Rogers és Bucky Barnes keményen dolgozik a Föld benépesítésén. Nem számít, ha mindketten férfiak, ezekben a rajongók fejében még ők is teherbe tudnak esni, pont úgy, mint Schwarzenegger a Juniorban.

Ilyen fanartokat is készítenek a fanfictionök rajongói. Mert ezeknek még olyan is van.
Tumblr

Úgy cserélgetik a karakterek nemét, mint mások az alsógatyát

Ha valakinek mégis bökné a csőrét, hogy két férfinek biológiai úton nem lehet közös gyermeke, az simán megváltoztatja a karakter nemét, és minden problémája megoldódott. De nem csak nemeket változtatnak, hanem fajokat is. A fanfictionök tollnokai gyakran arról írnak, hogy az egyik karaktert elrabolják, majd illegális kísérleteknek vetik őket alá csak azért, hogy macskaszerű lényt faragjanak belőle.

Igen, ez az emberállat is mindent megtesz, hogy a "gazdája" az ágyhoz kötözze, és jól elfenekelje. Ezekből a történetekből egyre többet írnak, és rengetegen rajonganak értük még akkor is, ha az alapsztori ugyanaz, és szinte csak a karakterek neveit cserélgetik benne.

Tátott szájjal olvastam, hogy mivel magyarázzák a bestialitást a rajongók, már ha egyáltalán magyarázzák ugye. Sokan azért írnak ebben a "kategóriában", mert szerintük az állatok és az emberek kapcsolatával sokkal jobban ki lehet fejezni, hogy mennyire vonzódik egymáshoz két karakter. Szerintünk meg, a legfinomabb szóval mondva is, bizarr, amiket leírnak.

Durvább dolgok is szembejönnek veled

És ez a bestialitás még nem is a legdurvább, amit találtam. Pár perc keresés után olyanokra is rábukkantam, amikben szex közben félholtra verik egymást a résztvevők, orgiában egyesülnek egy-egy film összes szereplői, és még egy olyan dologra is rátaláltam, amit úgy hívnak, hogy "csomózás" . Szerintem ne keressetek rá mi ez, mert csak az olvasástól is rosszul lettem, pedig már tartottam a kezemben olyan könyveket, amiben elég részletesen leírják, hogy hogyan belezik ki a zombik az embereket.

Az ilyen reakciók alappá váltak, amikor olvastam a fanfictionöket
Giphy

Kik írják ezeket?

Most gonosz leszek, és azt mondom, hogy magányos tizenévesek, akiket hajt a vérük, de nincs kivel Netflix & Chill-ezni, úgyhogy az interneten élik ki a vágyaikat. Persze nem mindegyikük ír ilyen erotikus témában, és nem csak a tinédzserek táborából érkeznek a fanfictionök írói.

A kisregények között keresgetve viszont nem is találkoztam férfi íróval, csak nőivel. Rákerestem, hogy ez miért van így, és azt a választ találtam, hogy a férfi fanfiction írókat keményen kritizálják, és szinte kiutálják a közösségből.

Mindenkit összeboronálnak, az sem érdekes, ha ők éppen testvérek
Tumblr

De nem csak önjelölt írók örvendeztetik a népet a nagyon színes képzelgéseikkel, amik melegen tartják őket a hideg éjszakákon, hanem igazi, több könyves szerzők is posztolgatnak álnév alatt. Ők főleg a saját történeteikről írnak olyanokat, amik nem kerültek bele a könyveikbe, de a fanok szeretnék látni valahol. Itt is jellemző az össze-vissza párosítás, bár a szado-mazónál ők ritkán mennek tovább.

Fanfiction írókból bestseller szerzőkké

Nem véletlenül említettem a cikk elején a Szürke 50 Árnyalatát. Az írónő, E. L. James igazából csak egy fanfictiont írt a Twilight két főszereplőjéről, Edwardról és Belláról. És igen, ők is belemerültek a kikötözős szex mélységeibe. A gyerekekkel otthon unatkozó háziasszonyok meg rátaláltak a sztorira, és hirtelen annyira felkapott lett, hogy az írónő nemsokára aláírta a könyvek szerződését.

Persze nem ugyanazt adták ki, mint ami a neten jelent meg, hiszen csak úgy lenyúlni a karakterek neveit elég sunyi húzás lett volna. Helyette megváltoztatták az emberek nevét, kivették a természetfeletti dolgokat, beletömtek még pár szexjelenetet és kész is lett a világsiker.

Szürke ötven árnyalata
Nyugat.hu

Egy kevésbé szaftos sztori is kikerült a rajongói oldalakról. Cassandra Clare egy Harry Potter fanfictiont írt, amit aztán később el kellett tüntetnie az internetről, mert J. K. Rowling kiadója pereskedéssel fenyegetőzött. Néhány év múlva viszont újra előkerült a történet, viszont annyira átdolgozva, hogy szinte senki sem ismert rá. Ebből született meg a Csontváros című könyv, és az írónőből szinte azonnal bestseller szerző lett.

Még olvasók is akadnak

Sőt, nem is kevesen! Néhány fanfiction annyira sikeres, hogy nagyobb rajongótábora van, mint egy-egy mainstream könyvnek. A hetente megjelenő fejezetek egyre nagyobb tömeget vonzanak, akik kisebb lincselést indítanak, ha csúszás van a két frissítés között.

Magyar rajongói irománnyal viszont alig találkoztunk, és ezek sem voltak annyira durvák, mint az angol nyelven megjelent párjaik. A legtöbb ilyen, amibe belefutottam nem ment tovább a csóknál, vagy ha mégis, akkor azt stílusos "elsötétítéssel" oldották meg, így az olvasók fantáziájára bízták, hogy mi történt.

Viszont nem az összes ilyen történet ennyire szex-központú. A legsikeresebb irományokban szinte alig, vagy egyáltalán nem is találtam ilyen részeket, ami jó hír, hiszen az internet népe mégsem annyira perverz, mint amilyennek tűnik. Lehet, hogy a pornóhoz közelítő fanfictionökből több van, de ezek szinte sosem érnek el olyan sikereket, mint az átgondolt, rendes sztorit bemutató társaik.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés