Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Netezz hatékonyabban ezekkel a billentyűkombinációkkal

Ne használd annyit az egeret, hadd pihenjen!
Hirdetés
Hirdetés

Az ember nem is gondolná, mennyi hasznos és általában kihasználatlanul maradó trükköt rejtenek magukban a számítógépes alkalmazások. Nincs ez máshogy a legtöbb böngészővel sem, ugyanis rengeteg olyan kiskapu, vagy rövidítés van, ami néha igazán megkönnyítheti az életünket és megspórolhat nekünk egy kis időt sőt, néha akár még egy-két, félrekattintás okozta ideges pillanatot is.

Persze nem szupertitkos kódokra, vagy már-már a filmes hackereket is megszégyenítő, őrült billentyűnyomkodásra kell gondolni, hanem tényleg pofonegyszerűen megjegyezhető billentyűkombinációkra, amiket sokszor tud használni az ember nap mint nap.

Tessék kipróbálni őket!

Ha új lapot akarunk megnyitni nem muszáj a kurzorral megkeresni azt a kis négyszöget, ugyanis elég ha lenyomva tartjuk a Ctrl-t és megnyomjuk a T billentyűt.

Új lap megnyitása
Új lap megnyitása
www.blog.hubspot.com

Szintén gyorsíthat a munkafolyamaton az, ha nem kell az egérrel ügyködni, amikor be akarjuk zárni az éppen megnyitva lévő lapot, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint szintén a Ctrl billentyű mellett a W-t lenyomni. Főleg hasznos, amikor már azt sem tudjuk hol áll a fejünk, mert annyi lap van egyszerre megnyitva.

Lap bezárása
Lap bezárása
www.blog.hubspot.com

Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül bezárt egy olyan lapot, amit nagyon nem kellett volna, mert egyfelől fontos, másrészt pedig, nagy valószínűséggel hosszú folyamat lenne újra rábukkanni, vagy az előzményekben keresgélve újból előszedni. A Ctrl + Shift + T kombináció egyszerre történő lenyomásával visszahívhatjuk a korábban bezárt oldalakat, és szintén remek funkciója ennek az is, hogy ha például egy véletlenül bezárt oldalon el nem mentett szöveget írtunk, az is megmarad a visszahívás után és nem kell újra megfogalmazni.

Utoljára bezárt lap visszahozása
Utoljára bezárt lap visszahozása
www.blog.hubspot.com

Az egyszerre sok oldalt megnyitó, mondjuk éppen kutatómunkát végző internetezőknek segíthet a megnyitott lapot közötti navigációban az is, hogy kattintgatás nélkül lehet váltani közöttük a Ctrl + 1,2,3...stb. kombinációval. Értelemszerűen az 1 a legelső, míg mondjuk a 3, a balról harmadik megnyitott lapot jelenti.

Lapok közti váltás
Lapok közti váltás
www.blog.hubspot.com

Talán a leggyakrabban használt trükk a szövegen belüli keresésre szolgáló Ctrl + F, ami megnyit egy kisebb ablakot, amibe bármit beírhatunk és a gép sárgával kiemelve megjeleníti a szövegben lévő összes egyező találatot.

Keresés az oldalon
Keresés az oldalon
www.blog.hubspot.com

További két egyszerű kombináció még az új ablak megnyitására szolgáló Ctrl + N, és a Ctrl + D, amivel az éppen megnyitott oldalhoz adhatunk könyvjelzőt.

Egy ráadásként pedig megemlítenénk a Word egyik funkcióját is, ez pedig a szinonimaszótár. Ha kijelölünk egy szót, majd megnyomjuk a Shift + F7-et a képernyő jobb oldalán meg fog jelenni egy ablak, amiben az éppen kijelölt szóra találhatunk szinonimákat, illetve jelentésben hasonló kifejezéseket.

Via blog.hubspot

Hirdetés
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat@hu
Hirdetés

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés