Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életem első fesztivál élménye: Sziget 2016

Pár éve még csak gondolni sem mertem arra, hogy egy több ezres tömeg közepén bulizok, miközben ordít a zene, most pedig úgy visszamennék!
Hirdetés
Hirdetés

Még mielőtt sorra vennénk az élményeket, el kell, hogy mondjam, hogy hatalmas buli volt, és az ilyen felejthetetlen dologként marad meg egy ember életében. Nem tartottam, sőt még most sem tartom magam egy kimondottan fesztiválozó, vagy akár bulizó embernek, mégis úgy gondolom, az ilyet legalább egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia.

Persze érdemes olyan előadót választani, akinek előtte rongyosra hallgattuk minden számát, és már a koncert gondolatára is gyorsabban ver a szívünk, hogy igen, élőben fogom látni és bulizni akarok vele. Ha ez megvan, és az adott előadó is hozza a várt színvonalat akkor szinte biztos az életre szóló élmény.

Nekem pontosan ilyen volt John Newman. Nem ő volt a pénteki nap fő előadója, hiszen már 17:45-kor elkezdődött a koncert, de világosban is hatalmas hangulatot csinált. Eszméletlen hang és óriási személyiség. A tömeg is imádta. Már a koncert alatt, utána pedig instagrammon is rengetegen hangoztatták, hogy: „ülj le Rihanna, 1-es!”, ezzel is utalva a sokak által kritizált előző esti Rihanna koncertre.

John Newman - Sziget 2016
www.origo.hu

Persze, aki fesztiválra megy, annak számolnia kell a tömeggel is. A személyes tér fogalma itt megszűnik, ráadásul annyira, hogy ha leejtünk bármit, utána már lehetetlenség lehajolni érte még abban a szerencsés helyzetben is, ha nem tapossa valaki azonnal össze. Minthogy most először buliztam ekkora tömegben, az elején egy kicsit feszélyezve éreztem magam és zavart amikor harmadszorra vágtak fejbe éppen videót felvevő telefonnal, de aztán sikerült ellazulni.

Na, de vissza John Newman-re. Elképesztő, de pont ugyan úgy énekelt, mint a felvételeken, így külön öröm volt számomra, hogy nem kellett azon szörnyülködnöm, ahogy egy teljesen másik hang próbálja elnyökögni a kedvenc számaimat, mint ahogy pár koncerten tapasztalhatjuk. Bejárta, sőt végigtáncolta a színpadot, megénekeltette a közönséget és tette mindezt úgy, hogy látszott rajta, mennyire élvezi ő maga is, és nem csak beugrott, mert le kéne dolgozni a pénzt. Másnap tudtam meg, hogy a koncertet súlyos betegen csinálta végig, mivel a korábban már sikeresen kezelt agydaganata kiújult, mindezt mégsem mutatta és hatalmas szeretettel nyomta végig a fellépést. Hatalmasat nőtt a szememben, a hangjánál talán csak a szíve erősebb.

Híresebb számai mellett, mint például a „Love me again”, „Blame”, „Come and get it”, hallhattunk párat az újak közül is. Ilyen volt például az „Olé”. Persze, mint ahogy várni lehetett, a régi nagy klasszikusokra őrjöngött a tömeg. Ilyenkor már senkit nem érdekelt, hogy nincs helye bulizni, és a másik keze minden tapsnál kitépi az előtte álló haját, hanem csak szimplán élvezi és ezeket betudja járulékos veszteségnek.

John Newman - Sziget 2016
www.szeretlekmagyarorszag.hu

A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor a koncert vége felé az együttes kivonult és John egymaga jött vissza egy gitárral. A kivetítőn Dan Panaitescu neve jelent meg, aki a sziget egyik nemzetközi programszervezője volt és két héttel a fesztivál előtt autóbalesetben elhunyt. Newman elmondása szerint a koncert előtt pár nappal tudta meg és egy szívszorító dallal emlékezett meg róla, amit kifejezetten az ő tiszteletére írt. A közönség csendben hallgatta végig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés