Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

3 dokumentumfilm amit nézz meg, ha valamit meg szeretnél érteni a világból

Ez nem lesz a Sprektumon.
-----

A TV-s dokumentumfilmek világa hallatlan sebességel vállt elviselhetetlenné. Alapvetően három kategóriát lehet elkülöníteni:

1.) BBC természetfilmek, 2.) suttyó amerikai zaci tulajdonsok/raktárvadászok/autószerelők, 3.) Hitler és nácik. Nem épp informatív, igaz? Itt van három olyan dokumentumfilm, ami legalább megkísérel valamit mondani a kortárs világ állapotáról.

Slavoj Zizek: The Pervert’s Guide To Ideology/ The Perverts Gudie To Cinema

Salvoj Zizek napjaink valószínűleg egyik legismertebb filozófusa. És a legtöbb ismert filozófussal ellentétben van humora és legalább egy picit törekszik a közérthetőségre. Rögtön csalok, mert két filmmel kezdem.

De ezek a filmek nagyban összefüggenek. Egyrészt majdnem ugyanaz a címük, és mindkettő arról szól csak, hogy Zizi jelmezbe öltözve magyaráz filmekről. De maga Zizek mondja azt, hogy Holywood roppant hasznos eszköze az ideológia kritizálásának, hiszen itt tiszta formában kapjuk kézhez az uralkodó ideológiát. Ráadásul a mozi nem azt mondja meg mire vágyunk, hanem hogyan kell vágyni valamire. Nézzétek meg és akkor megtudhatjátok mi köze a Cápának a nácizmushoz!

Adam Curtis: HyperNormalisation

Adam Curtis már régi motoros a dokumentumfilmes világban. Már a 80-as évek eleje óta csinál (nagyrészt a BBC-nek) filmeket. Elmondása szerint, a hatalom és annak a működési formái érdeklik a legjobban. A HyperNormalisation tavalyi film és valami eszméletlenül hasznos.

Egyrészt történelmi kontextusba helyez egy csomó olyan személyt,eseményt és jelenséget (pl. Trump, Szíriai polgárháború, öngyilkos merénylők, internet stb.), amiről gyakorlatilag nem tudunk semmit. Másrészt pedig szépen levezeti azt, hogy hogyan jutottunk ebbe a kényes politikai/társadalmi helyzetbe, ami post-truthnak szokás nevezni újabban.

Oliver Stone: The Untold History Of The United States

Oliver Stone egy kiváló rendező. Olyan remek filmek fűződnek a nevéhez mint A sebhelyesarcú, A szakasz, Minden héten háború vagy éppen az eszméletlenül jó JFK. Általában politikai/történelmi témájú filmeket szokott rendezni, ezért nem volt különösebb meglepetés amikor 2012-ben kijött egy tizenkét részes dokumentumfilm sorozata, ami Amerika történelmét öleli fel a második világháborútól Obama-ig.

Mennyiben lehet viszont ez hasznos egy magyarnak? Nagyon! Egyrészt bemutatja, hogy néz ki a hidegháború nyugati kritikája (sajnos a mi történelem óráinkra csak a nyugati propaganda anyag jutott el). Másrészt rengeteg remek archív felvételen lehet legeltetni a szemünket. Harmadrészt pedig segít elhelyezni Magyarországot egy olyan korszakban, amivel még mindig nem nagyon tudunk mit kezdeni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra