Diákok a kockásingért - az egész ország kiáll a tanárok mellett

Címünk egyben egy nemrég alakult Facebook csoport neve is, ami azért jött létre, hogy megmutassa: a diákok és fiatalok kiállnak tanáraik mellett.
Digitális szövegértés eredmények
http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/nemzetkozi_meresek/pisa/pisa2012_osszefoglalo_jelentes.pdf

Rendkívül nagy bizalomra van szükség ahhoz, hogy valaki rábízza gyerekeit óvónőkre, tanítókra, tanárokra. Ez a bizalom foszlik szerteszét akkor, amikor azt tapasztalják, hogy a magyar tanulók teljesítménye a nemzetközi felmérések alapján egyre romlik.

Hogy csak egyetlen példát említsek, a Pisa-felmérés szerint a magyar diákok a vizsgált harmincnégy ország tanulói közül digitális szövegértésben a harmincadik helyen végeztek, s ezzel csupán a brazil, Egyesült Arab emirátusbeli és kolumbiai diákokat sikerült megelőzniük. A térségünkben lévő valamennyi mért ország tanulói előttünk végeztek.

Nem nehéz észrevenni az összefüggést a gazdaság teljesítménye és az oktatás színvonala között. Rosszul képzett munkaerővel aligha vehető fel a verseny a gazdaság bármely területén.

Ezen a rosszul, korszerűtlenül működő oktatási rendszeren kívánnak változtatni azok a tanárok, akik szombaton összegyűltek a Kossuth téren.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ijeszto_szamok_verzik_a_magyar_oktatas.223037.html
http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ijeszto_szamok_verzik_a_magyar_oktatas.223037.html

Évek óta próbáltak tárgyalóasztal mellett érvényt szerezni azoknak a szakmai álláspontoknak, amelyektől remélhető lett volna, hogy a köz- és felsőoktatás hatalmas rendszere kimozdul évtizedes bénultságából. A kutya nem hallgatott rájuk. Helyette a Kormány intenzív központosításba kezdett. Jól érzékelteti e megoldás képtelen voltát a KLIK, legfrissebb adatok szerint már 17 milliárdra rúgó tartozása.

Próbálkozásaik sikertelensége végül utcára vitte a tanárokat. Úgy tűnik, a társadalom szinte valamennyi rétege megértette, hogy ez a demonstráció nem a pedagógusbérekről, hanem a saját gyerekeik és az ország egészének jövőjéről szól.

A kockás ing napja
www.hirek.ma

Éppen ennek fényében tűnik szánalmasnak mindaz a támadás, amely a politika részéről érte a megmozdulást. Kezdve attól, hogy cinikusan felajánlották, üljenek tárgyalóasztalhoz - évekig nem állt szóba velük senki -, azon keresztül, hogy a tüntetést egyszerű balhénak nevezték, addig a sértés számba menő kijelentésig, amely borotválatlan, kócos kockásinges tanári karnak minősítette őket.

Új szimbólum született, 2016 februárjától a kockás ing fogja össze közösséggé mindazokat, akik nem akarják megengedni, hogy a magyar oktatást végképp szétzüllesszék. Erről szól a Kockás Ingek Nagy Napja, tanárok és diákok eddig soha nem látott összefogása.

Ma mindenki kockás inget viselt.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1247122438649257&set=gm.1678627319046097&type=3&theater
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!