Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A cigiről leszokni nem nagy ügy. Nekem már vagy nyolcszor sikerült

Komolyan megpróbáltam. Ettem szotyit, vettem elektromos cigit, de a legnagyobb akadályon nem tudtam keresztül jutni: Igazából nem akarok leszokni.
Hirdetés
Hirdetés

Pedig tudom, hogy kéne, elvégre egészségtelen, büdös és, ami talán a legvisszataszítóbb, hogy nagyon drága. Tényleg érdemes lenne találni valami olcsóbb és lehetőleg nem roncsoló szokást. Egyik haverom olvasta valahol, hogy ha 35 éves korodig leteszed a cigit, akkor a tüdődnek van lehetősége teljesen regenerálódni. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy ha 35 éves korunkig bagózunk, aztán ripsz-ropsz leszokunk, olyan, mintha soha nem is dohányoztunk volna. Zseniális, nem? Nem?! Nem.

Ha szükséges, valamivel elfedjük a szagot...
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ti még utaztatok olyan IC-n, amiben volt dohányzó kocsi? Komolyan hiányzik. Mondhat bárki, bármit, de a vonaton bagózásnak és tájbámulásnak baromi jó feelingje van. Mindegy csak úgy eszembe jutott, hogy mennyire hiányoznak.

Azt hiszem először akkor fordult meg komolyan a leszokás gondolata a fejemben, amikor nem volt pénzem cigire és a hamutálban kutattam még pár slukkot rejtő csikkek után. Önmagamra eszmélve, roppant szégyenérzet lett rajtam úrrá, de enyhítette a helyzetet, hogy találtam egy fél cigit.

Másik élethelyzet, amikor elgondolkozom azon, hogy ez már hülyeség, amikor mínusz 15 fokban kinn szívom a cigit a kocsma előtt. Hideg van, nem is esik jól, de a többiek kimentek, gyorsan szívjuk el. Illetve még egy csodálatos eset, amikor nem készülsz megfelelően az estére. Mondhatni, nem vagy betárazva. Ekkor fordult elő, hogy egy haverommal, akivel nem találkoztunk kábé 2 éve, képtelenek voltunk beszélgetni és lejmoló körútra indultunk a kocsmában. Az ilyen és ehhez hasonló, szégyenteljes esetek elgondolkoztatják az embert. Ez már gáz? Tényleg ér ennyit? Hát, hülye vagyok én? Sajnos gyakran mindhárom kérdésre igennel válaszolok magamnak és le is tudom a kérdést.

De van, amikor eljutok a döntésig. A döntés, hogy leteszem a cigit. Mindenkinek a családjában akad egy nagypapa, vagy egy idősebb családi barát, aki nagyon nagy dohányos volt. Hatalmas. Akkora, hogy napi 40 szál szűrőtlent szívott el, de azt is délelőtt. Aztán letette. Egyik percben még dohányzott, a másikban már HB-s ceruzával rajzolt egészséges tüdőlebenyeket a munkahelyi mosdó falára.

Hiányzik?

Nem tudom, hogy ezek az emberek valóban léteznek e, illetve ha igen akkor tényleg ilyen hihetetlen akaraterővel mondtak nemet a cigarettára, de én nem vagyok ez a típus. Különben is, a nikotin tapasz milyen menő már. Az is lehet, hogy ez a történet benne van a születendő gyerekhez járó használati útmutatóban? Dohányzás esetén fejezet, a történet, ami jellemet is farag és a leszokásban is segít, ha gyermekünk ilyen ócska szokást találna megszokni.

Bárcsak nekem is cigiznem kéne a munkámért

Ezért aztán kipróbáltam a tanácsokat, amiket az internet és a haverjaim (akik még az életben nem próbáltak leszokni, mégis a téma szakértői) adtak. Arra képtelen voltam rávenni magam, hogy felhívjam a segélykérő számot. Annyira azért nem fontos.

Nézzük szépen sorban:

Nyalóka: A legnagyobb probléma az, hogy ha a nikotin iránti vágyat még képes is vagy kezelni, magát a szokást, hogy csinálsz valamit menetközben a kezeddel és a száddal (egy szót se!), nehéz levetkőzni. Nem véletlenül létezik a tapasz mellett nikotinos rágó is. Erre szokták javasolni a sima rágót (olcsóbb), a szotyit (macerás kinyitni és minden tele lesz vele), vagy a nyalókát. Miután Kojack-nek bejött, gondoltam én is ezzel nyitok. Sajnos rengeteg probléma merül fel az ötlettel kapcsolatban.

Először is a nyalóka iszonyat drága lett gyerekkorom óta. Komolyan. Felháborító. Másik probléma, hogy, ha megpróbálsz naponta 3-8 nyalókát elszopogatni, nagyon nagyon rosszul leszel. Plusz, nem vagyok benne biztos, hogy a fogaknak olyan jót tesz.

E-cigi: Azt a macerát… Letekerni, megtölteni, feltölteni, kikapcsolni, bekapcsolni, megszokni… Felejtős. Arról nem is beszélve, hogy bár nem a létező legdrágább van a birtokomban, azért egy elég frankó darab, nekem kaparja a torkomat. Sőt, esküszöm idegesít, hogy nem ég le, szóval addig szívom, amíg le nem merül.

Nikotin tapasz: Becsülettel bevallom, ezt nem próbáltam. Egyrészt, mert rohadt drágák (tudom az egészségért semmi pénz nem sok), másrészt, mert Jóbarátok rajongóként Chandler hozzáállása biztossá tette számomra, hogy nem működik a cucc.

Hipnózis kazetta: A fenti sorozatra hivatkozva, ezt nem értékelném.

Sport: Ezt egy haverom ajánlotta és meg kell mondjam, hogy edzés, vagy úszás után, baromi jól tud esni egy szál cigi.

Vonjuk le a logikus következtetést: Ha ő ugyanannyit nyom, mint egy kacsa, akkor fából van… Most vonjuk le a logikus következtetést a leszokással kapcsolatban: Ha nem gondolod komolyan, nem határozod el magad ténylegesen, akkor egyik módszer se fog segíteni. Ha viszont tényleg le akarod tenni a cigit, akkor lehet, hogy te is egy leszel azok közül, akiket később majd példaként emlegetnek, mint az akaraterő élő szobrait.

Hivatalos rész: (Ne dohányozz 18 éves korod előtt és, ha van egy kis eszed, utána se. Komolyan. Nem menő és az égvilágon nincs semmi értelme.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés