Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mivaan? Bridget Jones az egyik legbefolyásosabb nő?!

Vajon ki van a legnagyobb hatással a brit nők életére?
-----

Bridget Jones egy szerencsétlen, láncdohányos szingli, aki divatba hozta a nagyibugyikat és egyben a BBC 2016-os Power List-je alapján az elmúlt 70 év egyik legnagyobb hatással rendelkező nője. Jó, itt még azt gondoltam magamban, hogy talán a listán lesznek olyan női alakok, akik ezt valóban megérdemlik és nem kell egyből felháborodnom. Kijelenthetem, hogy egy igen hiányos listáról van szó.

A Power List a Woman’s Hour című rádiós műsor 70. születésnapja miatt jött létre és az a 7 nő szerepel rajta, akik a legnagyobb hatással voltak és vannak a brit nőkre. A műsor hallgatói több száz javaslatot tettek, ám a 7 legjobbat(?) egy szakértő(?) zsűri választotta ki.

Az első helyezett Margaret Thatcher , az első női brit miniszterelnök, akit lehet szeretni vagy gyűlölni, de miatta azok, akik a 80-as években vagy azután születettek, már abban a hitben nevelkedhetnek, hogy egy nő is vezetheti az országot. A második helyezett Helen Brook , aki egy olyan céget alapított, mely szexuális egészségügyi ellátást és tájékoztatást nyújt a fogamzásgátlásról fiatalok számára. A harmadik helyen Barbara Castle politikus áll, aki részt vett a férfiak és a nők egyenlő fizetéséről szóló törvény megalkotásában 1970-ben. Germaine Greer ausztrál feminista írónő (egyik műve A kasztrált nő) a 4. helyezett, az 5. helyen pedig Jayaben Desai áll, aki az alulfizetett nők helyzetének a javítása és a rasszizmus megállítása mellett harcolt. A hetedik helyezett Beyoncé , aki jelen korunk egyik feminista alakja, de a feketék jogainak a javításáért is küzd.

thesun.co.uk

A nemes és jelentős személyek és tettek után ugorjunk vissza a 6. helyre, Bridget Joneshoz , aki eléggé kilóg a sorból. Azzal nekem nincs semmi bajom, hogy egy fiktív karakterről van szó, mert van olyan kitalált személy, aki óriási hatással lehet egy generációra, vagy többre. Na de hogy pont Bridget Jones? A zsűri azzal indokolja döntését, hogy a harmincas szingli nagy hatással volt arra, hogy a nők hogyan tekintenek magukra. „Egy generációnyi szingli próbálkozik megtalálni a helyét az önelégült házasok világában egy kis Chardonnay segítségével.” Mint általában a szingliket, Bridgetet is nyomasztja az, amikor a hozzátartozók, barátok megkérdőjelezik, hogy miért nincs kapcsolatban harmincvalahány évesen. Emellett a könyv és az ebből készült filmadaptáció a súlyvesztés nehézségeit, a jó öltözködést, a cigitől és az alkoholtól való megválást és a nőiességet taglalják és hogy ez mind mennyire nehéz. Persze a legnagyobb stressz a pasikérdés és hogy ne egyedül kelljen meghalni.

buzzfeed.com

De most komolyan ilyen indokok miatt lenne akkor hatása, hogy Margaret Thatcherrel egy listára kerüljön? Vicces karakter, a filmek élvezhetők (de azok is Hugh Grant és Colin Firth miatt) és hétköznapisága miatt rengetegen tudunk azonosulni vele. De a többi nőhöz képest, akik emberi jogokért harcoltak és tettek a jobb létért, Bridget nem talált megoldást a jobb létre, sőt, kavarta a szart.

vogue.it

Ja, és nem mintha nem lett volna más, akit lehetett volna választani a helyére. Többek szerint tudós nők hiányoznak a listáról, más szerint J. K. Rowling jobb döntés lett volna Bridgetnél. A lista átfutása után nekem a legnagyobb hiányosság II Erzsébet királynő, aki rekord ideje, 62 éve ül a trónon. De hát, ez kit érdekel, neki sosem voltak bajai az öltözködéssel vagy a nőiességgel.

huffingtonpost.com

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra