Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mivaan? Bridget Jones az egyik legbefolyásosabb nő?!

Vajon ki van a legnagyobb hatással a brit nők életére?
Hirdetés
Hirdetés

Bridget Jones egy szerencsétlen, láncdohányos szingli, aki divatba hozta a nagyibugyikat és egyben a BBC 2016-os Power List-je alapján az elmúlt 70 év egyik legnagyobb hatással rendelkező nője. Jó, itt még azt gondoltam magamban, hogy talán a listán lesznek olyan női alakok, akik ezt valóban megérdemlik és nem kell egyből felháborodnom. Kijelenthetem, hogy egy igen hiányos listáról van szó.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Power List a Woman’s Hour című rádiós műsor 70. születésnapja miatt jött létre és az a 7 nő szerepel rajta, akik a legnagyobb hatással voltak és vannak a brit nőkre. A műsor hallgatói több száz javaslatot tettek, ám a 7 legjobbat(?) egy szakértő(?) zsűri választotta ki.

Az első helyezett Margaret Thatcher , az első női brit miniszterelnök, akit lehet szeretni vagy gyűlölni, de miatta azok, akik a 80-as években vagy azután születettek, már abban a hitben nevelkedhetnek, hogy egy nő is vezetheti az országot. A második helyezett Helen Brook , aki egy olyan céget alapított, mely szexuális egészségügyi ellátást és tájékoztatást nyújt a fogamzásgátlásról fiatalok számára. A harmadik helyen Barbara Castle politikus áll, aki részt vett a férfiak és a nők egyenlő fizetéséről szóló törvény megalkotásában 1970-ben. Germaine Greer ausztrál feminista írónő (egyik műve A kasztrált nő) a 4. helyezett, az 5. helyen pedig Jayaben Desai áll, aki az alulfizetett nők helyzetének a javítása és a rasszizmus megállítása mellett harcolt. A hetedik helyezett Beyoncé , aki jelen korunk egyik feminista alakja, de a feketék jogainak a javításáért is küzd.

thesun.co.uk

A nemes és jelentős személyek és tettek után ugorjunk vissza a 6. helyre, Bridget Joneshoz , aki eléggé kilóg a sorból. Azzal nekem nincs semmi bajom, hogy egy fiktív karakterről van szó, mert van olyan kitalált személy, aki óriási hatással lehet egy generációra, vagy többre. Na de hogy pont Bridget Jones? A zsűri azzal indokolja döntését, hogy a harmincas szingli nagy hatással volt arra, hogy a nők hogyan tekintenek magukra. „Egy generációnyi szingli próbálkozik megtalálni a helyét az önelégült házasok világában egy kis Chardonnay segítségével.” Mint általában a szingliket, Bridgetet is nyomasztja az, amikor a hozzátartozók, barátok megkérdőjelezik, hogy miért nincs kapcsolatban harmincvalahány évesen. Emellett a könyv és az ebből készült filmadaptáció a súlyvesztés nehézségeit, a jó öltözködést, a cigitől és az alkoholtól való megválást és a nőiességet taglalják és hogy ez mind mennyire nehéz. Persze a legnagyobb stressz a pasikérdés és hogy ne egyedül kelljen meghalni.

buzzfeed.com

De most komolyan ilyen indokok miatt lenne akkor hatása, hogy Margaret Thatcherrel egy listára kerüljön? Vicces karakter, a filmek élvezhetők (de azok is Hugh Grant és Colin Firth miatt) és hétköznapisága miatt rengetegen tudunk azonosulni vele. De a többi nőhöz képest, akik emberi jogokért harcoltak és tettek a jobb létért, Bridget nem talált megoldást a jobb létre, sőt, kavarta a szart.

vogue.it

Ja, és nem mintha nem lett volna más, akit lehetett volna választani a helyére. Többek szerint tudós nők hiányoznak a listáról, más szerint J. K. Rowling jobb döntés lett volna Bridgetnél. A lista átfutása után nekem a legnagyobb hiányosság II Erzsébet királynő, aki rekord ideje, 62 éve ül a trónon. De hát, ez kit érdekel, neki sosem voltak bajai az öltözködéssel vagy a nőiességgel.

huffingtonpost.com
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés