Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Még 5 olyan zenész, aki irodalmi Nobel-díjat kaphatna

Bob Dylannek azért komoly riválisokat kellett legyőzni az elismerésért.
-----

A Nobel-bizottság húzott egy merészet és egy olyan útra térítette az irodalmi Nobel-díjat, ami már most eléggé ingoványos talaj. A New York Times reagált elsőként az idei díjazottra: szerintük ennél rosszabb kezekbe nem is kerülhetett volna a díj. Bob Dylan ugyanis nem irodalmár, hanem zenész - amit csinál, az nem irodalom, hanem zenei előadóművészet. De ha már így alakult, akkor most hozunk még öt olyan zenészt, akik méltó utódai lehetnek Bob Dylannek. Lehet, hogy a zenész lesz az új irodalmár?!

Leonard Cohen

Hát ha Dylan megkapta, akkor ő is simán érdemes rá. Ha egyéb érdemeit nem is vesszük elő - övé az a dal, amivel a legtöbb X-faktor jelentkező elvérzett. Na de félre a tréfával! Író, költő, énekes. Egyébként is - Cohennek annyi díja és kitüntetése van már, hogy azok mellé egy Nobel tényleg csak hab lenne a tortán.

Lovasi András

Hát mondjon valaki még egy olyan énekes-dalszövegírót, aki akkora hatással lett volna a magyar underground zenei életre, mint mindenki kedvenc Lovasi Bandi bá'-ja! Kossuth-díj mellé egyébként is dukál egy Nobel, hát nem?

Kiss Tibor

Ha már irodalom és költészet, akkor itt van nekünk Kiss Tibor is, a Quimby motorja. Dalszövegi művészein kifinomultak, és csodás szövegkép-virágokkal teliek. Arról nem is beszélve, hogy ő az egyetlen széles e világon, aki úgy tudott dalt írni drogfüggőségéről, hogy azt mindenki szerelmes dalnak értelmezze.

Chris Martin

Ha rajtam múlna, akkor nem is csak Chris Martin, hanem már az egész Coldplay kapott volna irodalmi Nobelt. Nem tudok jelen pillanatban még egy olyan topon lévő zenekart, ami ennyi érzelmet tudna közvetíteni dalaival.

Pajor Tamás

Ellentmondásos figura Pajor Tamás, de most nem is ez a lényeg. Lehet őt szeretni vagy nem szeretni, ám azt nehezen lehet vitatni, hogy olyan szövegeket nyom, amitől majdnem mindenki lehidal. Rímei könnyedek, roppanósak, mégsem érezni bennük az görcsölést és izzadságszagot.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra